Με επιτυχία πραγματοποιείται ο 22ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου σε Φούρνους, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Σύμη, Χάλκη, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ηρακλειά και Κουφονήσι

Με… “βάρκα” την αλληλεγγύη

  • Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 20 Μαΐου. 2016 - 21:00

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται ο 22ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου, με πρωτοφανή αριθμό μελών στην αποστολή, με προορισμό μικρά νησιά των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου.

Περισσότεροι από 120 εθελοντές, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Σύρου, 14 φουσκωτά σκάφη, τα οποία μεταφέρουν τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου, με τη συνοδεία επίσης ενός πλωτού ασθενοφόρου, αποτελούν την αποστολή του 22ου διάπλου, ο οποίος ξεκίνησε την Πέμπτη 12 Μαϊου και αναμένεται να διαρκέσει 12 ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωσή της, την Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.

Κατά τη διάρκεια του διάπλου, η Ομάδα θα διανύσει πάνω από 530 ναυτικά μίλια, με προγραμματισμένες επισκέψεις σε 10 νησιά, στα οποία, όπως σε κάθε εθελοντική της “εξόρμηση”, θα παρέχει δωρεάν ιατρικές, μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις στους κατοίκους, θα δωρίσει εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία, ενώ θα συμβάλλει εξ’ ολοκλήρου ή συνεπικουρικά στη βελτίωση των υποδομών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Αιγαίου, «ο διάπλους ξεκίνησε από τους Φούρνους και τη Θύμαινα, συνέχισε στο Αγαθονήσι, τη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, την Αστυπάλαια. Σε κάθε νησί που επισκεπτόμαστε διενεργούνται αιματολογικός έλεγχος, καθώς και ιατρικές εξετάσεις στους κάτοικους από εθελοντές ιατρούς της Ομάδας, 25 διαφορετικών ειδικοτήτων. Επίσης παραδίδονται Η/Υ, ηλεκτρονικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό, αλλά και αναλώσιμα στα σχολεία κάθε νησιού».

Πλούσια δραστηριότητα στους Φούρνους

Κατά την επίσκεψη της Ομάδας στο νησί των Φούρνων, και πιο συγκεκριμένα τη δεύτερη ημέρα του διάπλου (13 Μαΐου), έγινε το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, καθώς έπειτα από συμβολή της Ομάδας, πραγματοποιήθηκε τελετή αδελφοποίησης του Γυμνασίου/Λυκείου Φούρνων-Κορσέων με το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε παράδοση σχολικού εξοπλισμού από μαθητές, εκπροσώπους του δεκαπενταμελούς, του Κολλεγίου Ψυχικού σε μαθητές του Λυκείου Φούρνων. Αμέσως μετά, οι φιλοξενούμενοι από την Αθήνα ξεναγήθηκαν στο νησί από τους συνομήλικούς τους, ενώ το απόγευμα έγινε παρουσίαση – workshop, που είχε ετοιμάσει η επιτροπή κατά του Σχολικού Εκφοβισμού του Λυκείου Ψυχικού.

Παράλληλα, η Ομάδα Αιγαίου σε συνεργασία με το Museum of Cycladic Art παρέδωσε την πρώτη Μουσειοσκευή στο Δημοτικό σχολείο των Φούρνων Κορσέων, παρουσία του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μαρούση. Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπως τονίζει και η Ομάδα σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο, είναι βαλίτσες, που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο, σχεδιασμένες, για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια.

Σε μία ακόμη τελετή, που έλαβε χώρα στους Φούρνους, τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου, είχαν την τιμή να ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες, από το Δήμαρχο του νησιού.

Στη συνέχεια, η Ομάδα έπλευσε προς το Αγαθονήσι, όπου κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε σχολική αίθουσα, στη Νίσυρο, όπου η Ομάδα εγκαινίασε την παιδική χαρά στο νηπιαγωγείο Νισύρου και δώρισε υλικό στο Ιατρείο και τέλος, στην Αστυπάλαια, όπου εγκαινιάστηκε ένα νέο γήπεδο μπάσκετ.

Επόμενες “στάσεις” σε Ίο, Ηρακλειά και Κουφονήσι

Δεδομένου, ότι ο διάπλους βρίσκεται ακόμη στα μισά, ο επόμενος προορισμός της Ομάδας Αιγαίου είναι η Ίος και στη συνέχεια η Ηρακλειά, όπου επιπροσθέτως θα δωρισθεί εξοπλισμός στο αγροτικό ιατρείο του νησιού. Ο διάπλους ολοκληρώνεται με την επίσκεψη της Ομάδας στο Κουφονήσι. Εκεί, θα παραδοθεί αυτοκίνητο- mini van κλειστού τύπου στην Τοπική Κοινότητα Κουφονησίου, θα γίνει παράδοση εξοπλισμού στο αγροτικό ιατρείο, ενώ επίσης θα εγκαινιασθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γήπεδο μπάσκετ, δωρεά της Ομάδας στο νησί.

Η αποστολή της Ομάδας ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 23 Μαΐου με τη επιστροφή των μελών της στο Λαγονήσι και την προσμονή όλων των εθελοντών, για τον 23ο διάπλου.

Ετικέτες: