Προτεραιότητα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου ο νησιώτικος ΦΠΑ

Να εκδικασθεί η προσφυγή

Ζητούν επίσημη τοποθέτηση των τεσσάρων βουλευτών του νομού Κυκλάδων για τις δηλώσεις του Π. Καμμένου στη Σύρο

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης εκδίκασης της υπόθεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του μέτρου κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, επαναφέρει έντονα στο προσκήνιο της επικαιρότητας ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, με τον πρόεδρό του, Νίκο Παγίδα να σημειώνει πως, δεν πρέπει να υπάρξει νέα αναβολή, καθώς δύναται να ζητηθεί ειδική άδεια παρά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

Με σαφή στοιχεία και συγκεκριμένες αναφορές, ο ίδιος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, επεσήμανε πως, το σοβαρό ζήτημα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο, αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, που απαιτεί ετοιμότητα και μαχητικότητα εκ μέρους – συνολικά – της νησιώτικης κοινωνίας, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να διεκδικηθεί το αυτονόητο που καταγράφεται – άλλωστε – και σε ευρωπαϊκά κείμενα.

Παράλληλα, ο κ. Παγίδας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στο νησί αλλά και τις γνωστές και πολυσυζητημένες δηλώσεις του περί “εγκληματικού και αντισυνταγματικού μέτρου”, ζητά με επιστολές προς τους τέσσερις βουλευτές των Κυκλάδων, τη δημόσια τοποθέτησή τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου μιλά με πράξεις. Να συζητηθεί η υπόθεση στις 3 Ιουνίου”

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Παγίδας τόνισε κατηγορηματικά πως, “ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου δεν σιωπά, αλλά εργάζεται και αγωνίζεται μέσα στο πλαίσιο του ρόλου του” εμμένοντας στην απόφαση αποχής που ακολουθούν οι δικηγόροι σε πανελλαδικό επίπεδο, στην κατεύθυνση που κρίνουν πως οφείλουν να δείξουν την εναντίωσή τους στο σύνολο των καταστροφικών μέτρων που “αγγίζουν” το φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.α.. Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο κρίσιμο θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, με φόντο και την πρόσφατη σχετική ψήφιση στη Βουλή για την “επέκτασή” του και στη δεύτερη κατηγορία νησιών από 1η Ιουνίου, ανάμεσα στα οποία εντάσσεται και η Σύρος, σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου παραμένει στις επάλξεις ζητώντας την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης προσφυγής στο ΣτΕ.

Βάσει των όσων υποστήριξε, ήδη έχουν υπάρξει τρεις αναβολές της συζήτησης της προσφυγής, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται καταστροφικά για πολλά νησιά. Σημειώνοντας δε, τις ημερομηνίες των αναβολών, δήλωσε κατηγορηματικά πως, η υπόθεση θα πρέπει να εξετασθεί στις 3 Ιουνίου του 2016, ημερομηνία που αποτελεί τον νέο χρόνο συζήτησης κατόπιν της τελευταίας αναβολής. Συγκεκριμένα, η πρώτη συζήτηση είχε προγραμματισθεί για τις 4/3/2016 και αναβλήθηκε για τις 29/3/2016, ημερομηνία της οποίας ακολούθησε η δεύτερη αναβολή, προσδιορίζοντας τον νέο χρόνο εκδίκασης στις 13/5/2016. Δεδομένης της απόφασης συνέχισης αποχής των δικηγόρων, ο κ. Παγίδας υπενθύμισε πως και τότε δόθηκε νέα αναβολή – η τρίτη κατά σειρά - για τη συζήτηση της υπόθεσης, με το νέο “ραντεβού” να προσδιορίζεται για τις 3/6/2016.

Γνωστοποιώντας δε, πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, ο Δήμος Πάρου, καθώς επίσης και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου που έχουν ασκήσει προσφυγή, “έχουν λάβει άδειες για τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους” και δη, από την πρώτη προγραμματισμένη ημερομηνία συζήτησης, κάλεσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Μυκόνου με σχετικές επιστολές που απεστάλησαν στις 25/5/2016 στον Περιφέρειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους καταθέτοντας σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Αδειών της Αθήνας. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου έχει λάβει άδεια, όπως και οι προαναφερόμενοι προσφεύγοντες, επεσήμανε πως, χρήσιμο θα ήταν να ενεργήσουν άμεσα τόσο η Περιφέρεια, όσο και η πλευρά του Δήμου Μυκόνου.

Χωρίς να πλατειάζει, ευθύς αμέσως, προέβη και στην εκτίμηση πως, αν η υπόθεση προσφυγής είχε εκδικασθεί ήδη, δεν αποκλείεται να υπήρχαν θετικές εξελίξεις αναφορικά με το καταστροφικό μέτρο, αλλά και να είχαν “γλιτώσει” κάποια νησιά.

“Είμαστε εδώ να συνδράμουμε και ως Δικηγορικός Σύλλογος βάζουμε πλάτη στα έργα και όχι στα λόγια” δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο ο κ. Παγίδας, ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του.

Άσκησαν αίτηση ακυρώσεως για το θεαθήναι”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάρου, Κώστας Φιφλής, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά τον πρόεδρο, αφήνοντας αιχμές σε δεύτερο χρόνο για τη στάση της Περιφέρειας όσον αφορά στις συνεχείς αναβολές συζήτησης της υπόθεσης και τη μη λήψη άδειας από την αρμόδια Επιτροπή Αδειών της Αθήνας. “Με τη σειρά μας θέλουμε να καυτηριάσουμε τη στάση των δύο διαδίκων, του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, οι οποίοι θα έλεγε κανείς ότι άσκησαν αίτηση ακυρώσεως για το θεαθήναι. Δεν εξηγείται αλλιώς” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Φιφλής, λέγοντας στη συνέχεια πως, “άποψη δική μου είναι πως πρέπει άμεσα να φροντίσουν για το θέμα”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε δε, στις “συνέπειες από την εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που ήδη έχει εφαρμοσθεί από πέρυσι, όπως και στην Πάρο” λέγοντας πως αυτές “είναι συντριπτικές¨”.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “Το τουριστικό πακέτο έχει αυξηθεί κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος έχει περιοριστεί ήδη σημαντικά για τα νησιά”.

Ψήφισαν κάτι, καθ΄ υπέρβαση της φύσης”

Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία υπήρξε από την πλευρά του κ. Παγίδα και στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως, η μη δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησης του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου στην εκδήλωση της Τρίτης στο θέατρο “Απόλλων” οφείλεται αφενός στην ταυτόχρονη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των δικηγόρων στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με τη γενική συνέλευση των μελών στη Σύρο, από την οποία συνέλευση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει εκείνος ως πρόεδρος, κι αφετέρου, στο ότι “δεν γνωρίζαμε το κείμενο που θα υπογραφεί”.

Καυτηριάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Καμμένου δύο ημέρες μετά τη θετική ψήφο του στη Βουλή, με την οποία ενέκρινε την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ σε μία νέα σειρά νησιών και στις Κυκλάδες, σχολίασε χαρακτηριστικά πως, ““Χαιρετίζουμε” τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών”. Με φόντο τα ανωτέρω, αλλά και την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών στο πολυνομοσχέδιο, μέσω του οποίου “πέρασε” και η αύξηση του νησιώτικου ΦΠΑ, έκανε αναφορά στις επιστολές που απέστειλε ο Σύλλογος προς τους ίδιους, ζητώντας τους να πάρουν θέση δημόσια για τις δηλώσεις του Υπουργού. Συμπληρωματικά, γνωστοποίησε και την ανάλογου ύφους επιστολή προς τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση, για τον οποίο επεσήμανε πως, είχε υποστηρίξει το μέτρο επί της ουσίας, από πέρυσι το καλοκαίρι.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Παγίδας σημείωσε τα εξής: “Ψήφισαν κάτι καθ΄ υπέρβαση της φύσης. 99 χρόνια. Δηλαδή εάν δεν έχουν σέβας στον λαό, ούτε στον Θεό κάποιοι που πιστεύουν στον Θεό, ας έχουν σέβας τουλάχιστον στη φύση. Δεν μπορούν να νομοθετούν για τα παιδιά των παιδιών μας. Αυτό, δεν υπάρχει άνθρωπος να το δικαιολογήσει, μόνον μία κατοχή. Αυτή τη στιγμή δε βλέπω κατοχικά στρατεύματα, αλλά κατοχικά πιστωτικά ιδρύματα”.