"Εμείς επιλέξαμε τη Σύρο και η Ευρώπη επέλεξε εμάς, επειδή επιλέξαμε τη Σύρο"

Τις πρωτοποριακές δράσεις, που προγραμματίζονται για το νησί της Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Debag, με σκοπό τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι και ο Συντονιστής φορέας του προγράμματος, σε μία ενημερωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Μαζί του, μία μεγάλη ομάδα συνεργατών στις δράσεις του προγράμματος, εκπροσώπων των υπολοίπων εταίρων φορέων. (TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου), ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαΐδης, ο οποίος συμμετέχει στις εκδηλώσεις, καθώς επίσης και το «πρόσωπο» της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ο ηθοποιός και παρουσιαστής, κ. Νίκος Παπαδάκης.

Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ενώ συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μάριος Βουτσίνος, καθώς και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου, κ. Μάρκος Πρίντεζης.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Παπαθεοδώρου, εξήγησε, «για ποιο λόγο επιλέξαμε τη Σύρο, να είναι η πρώτη πιλοτική περιοχή, αυτού του σημαντικού Ευρωπαϊκού προγράμματος. Εμείς επιλέξαμε τη Σύρο για τις δράσεις του προγράμματος και η Ευρώπη επέλεξε εμάς, πιθανώς, διότι εμείς επιλέξαμε τη Σύρο. Ο λόγος που την επιλέξαμε, είναι ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, τόσο από τον κ. Δήμαρχο, όσο και από τον ΦΟΔΣΑ, ότι υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές και εξαιρετικές πολιτικές ανακύκλωσης στο νησί», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εκ των περισσότερο εξελιγμένων στα ζητήματα της περιβαλλοντικής συνείδησης και ανακύκλωσης νησιά στο Αιγαίο.

«Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η υλοποίηση μίας εκτεταμένης εκστρατείας ενημέρωσης, πληροφόρησης για την προώθηση της μείωσης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι μία εκστρατεία, που πραγματοποιείται και σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο, βελτιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς έχουμε ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό κομμάτι, διότι πιστεύουμε, ότι η εμπέδωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας γίνεται μέσα από την παιδεία. Αυτό, θα γίνει σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σύρο», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Η πλαστική σακούλα είναι ένα από τα τρία απορρίμματα, που συναντώνται στο θαλάσσιο περιβάλλον», επεσήμανε, τονίζοντας, πως για την εξακρίβωση αυτής της παραδοχής, έχει χρειαστεί η εκπόνηση χρονοβόρων ερευνών. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο απόρριμμα, φονικό, καθώς είναι υπεύθυνη για τη θανάτωση πολλών οργανισμών, δεδομένου, ότι έχει διαπιστωθεί, πως από πολύ μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς, έως και φάλαινες – τουλάχιστον 650 θαλάσσια είδη, έχουν υποστεί βλάβες ή θάνατο από την παρουσία των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον».

«Παρακολουθούμε τέσσερις ακτές, πολύ συστηματικά. Τον κόλπο του Λαδόπουλου, που ήδη έχουμε κάνει ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, σε συνεργασία με το Δήμο, το αλιευτικό καταφύγιο στην Αζόλιμνο, τις Αγκαθωπές, καθώς και την παραλία του Λωτού στο Κίνι. Καταγράφουμε με ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, για να δούμε τη συμπεριφορά των απορριμμάτων, τα οποία – ομολογώ – είναι μικρά στον αριθμό στο νησί της Σύρου», υπογράμμισε.

«Εκείνο όμως που κάνουμε και θα το δείτε και πάλι να αναπτύσσεται αυτή την εβδομάδα, είναι οι πολύ πρωτότυπες επιστημονικές προσεγγίσεις. Καταγράφουμε με πολύ συστηματικό τρόπο, σε δύο κόλπους, αυτούς της Ερμούπολης και του Κινίου, με τη βοήθεια υποβρύχιου οχήματος, πλούσιο οπτικό υλικό, με τη μορφή βίντεο, το οποίο μας βοηθά στην κατασκευή χαρτών του πυθμένα και της πυκνότητας των απορριμμάτων, έτσι ώστε να ξέρουμε, διαχρονικά, πού κινείται η πυκνότητα αυτή, αλλά και κατά πόσον η εκστρατεία και το πρόγραμμα βοηθούν για να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον», εξήγησε ο καθηγητής.

Δείνοντας ένα σλάντ, με μερικά από τα αποτελέσματα των καταγραφών του πυθμένα, ανέφερε, πως «βλέπετε από τις καταγραφές, πως υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει η συγκέντρωση των απορριμμάτων, κάτι, που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, αφού μπορείς πολύ εύκολα να επέμβεις».

Παράλληλα, ενημέρωσε, πως «θα χαρτογραφήσουμε με ηχοβολιστικό τρόπο, με εξοπλισμό, που έχουμε φέρει από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον πυθμένα του κόλπου της Ερμούπολης και του Κινίου, όπου εκεί θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε και απορρίμματα μεγάλου μεγέθους. Η αποτύπωση αυτή, θα λειτουργήσει και ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχείο, που θα μείνει στο Δήμο και το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε οποιεσδήποτε μελλοντικές δράσεις, όπως είναι η κατασκευή ή η επέκταση, νέων και υφιστάμενων έργων. Μία πολύ σοβαρή παρακαταθήκη, που θα μείνει στα χέρια του Δήμου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των δράσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί «ένα πρωτότυπο πείραμα, που δεν έχει εκτελεστεί ποτέ άλλοτε. Πιθανόν να αποτύχει, πιθανόν και να πετύχει. Θα φέρουμε από την Πάτρα ένα ιπτάμενο drone, το οποίο θα κινηθεί πάνω από τις ακτές και θα πάρει υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες, εμείς θα μπορούμε, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, να εντοπίζουμε πάρα πολύ εύκολα, ακόμη και τα πιο μικρά πλαστικά στην παραλία, καθώς η μέθοδος, που έχουμε αναπτύξει, δίνει διακριτική ικανότητα 2 εκατοστών, από 40 μέτρα ύψος».

Μεταξύ των πολλών και πολυποίκιλων δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του LIFE Debag, θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί καμπάνιες ενημέρωσης πόρτα-πόρτα, καθαρισμοί παραλιών και σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως η σπηλιά του Φερεκύδη, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και καθαρισμός απορριμμάτων στη Γυάρο, σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE Κυκλάδες, το οποίο συντονίζει η WWF.

Στο κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης, παρουσιάστηκε το τηλεοπτικό ενημερωτικό σποτ, με πρωταγωνιστή τον κ. Νίκο Παπαδάκη, που θα διαδίδει το μήνυμα του προγράμματος, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στο τέλος, το λόγο έλαβε ο κ. Παπαδάκης, που εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους δέχτηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι καθώς είναι λάτρης της κατάδυσης, έχει από πρώτο χέρι βιώσει τις συνέπειες τις ύπαρξης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι πρώτες πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο του LIFE Debag, θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή, στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, όπου στις 20:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μια γρήγορη βουτιά στην πλαστική θάλασσα», με σύντομες παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες, για τα πλαστικά στις ελληνικές θάλασσες, ενώ αμέσως μετά, στις 21:00 το κοινό θα «ταξιδέψει» με τον Κώστα Θωμαΐδη και τη συναυλία «Τραγούδια για τη θάλασσα». Σημειώνεται, πως και για τις δύο εκδηλώσεις, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.