Ετήσιος καθαρισμός των παραλιών της Γυάρου από το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE και τοπικούς φορείς της Σύρου

“Καθάρισε” ο εθελοντισμός

Καθαρισμό στην καρδιά του βιοτόπου της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα “ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE” της WWF με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων της Σύρου που διακρίνονται τόσο για την κοινωνική δράση τους, όσο και για την οικολογική συνείδησή τους.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Μάριος Βουτσίνος, μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, Βαθμοφόροι Πρόσκοποι, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, αλλά και εκπρόσωποι της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας Life Debag, συνόδευσαν το Σάββατο το πρωί την ομάδα πεδίου του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE στο νησί της Γυάρου.

Προστασία και διατήρηση ενός εμβληματικού οικοτόπου

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εξυπηρετώντας το σκοπό της γενικότερης δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του οικοτόπου, όπου ζει και αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια, ένα είδος εμβληματικό και συνάμα σημαντικό για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

“Πρόκειται για μία από τις τρεις δράσεις καθαρισμού, που υλοποιεί το πρόγραμμα στη Γυάρο” σημείωσε στην “Κοινή Γνώμη” η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, Αμαλία Αλμπερίνι, καθιστώντας γνωστό ότι, έχει ήδη πραγματοποιηθεί καθαρισμός στη Σπηλιά της Φώκιας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Mom που ασχολείται με την προστασία της Monachus monachus. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν προσεχώς με υποβρύχιο καθαρισμό για την ανάσυρση εγκαταλελειμμένων διχτυών, αλλά και πλαστικών από το βυθό.

Επαφή της τοπικής κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας πεδίου, Χρήστο Παπαδά, οι δράσεις αυτές δίνουν στους εθελοντές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη θάλασσα. Εξηγεί ακόμα, ότι ο καθαρισμός των παραλιών της Γυάρου θα συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια, σύμφωνα και με τη δέσμευση του WWF προς το πρόγραμμα. Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, η ομάδα θα αναλάβει την επιτήρηση των παραλιών ούτως ώστε να καταγράφεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

“Από έρευνες που κάναμε, οι παραλίες βρίσκονται ήδη σε πολύ καλή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η δουλειά που έγινε πέρυσι, έπιασε τόπο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάς.

Από την πλευρά της, η κ. Αλμπερίνι υπογραμμίζει τη σημασία των καθαρισμών λίγους μήνες πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου της μεσογειακής φώκιας, η οποία θα μπορέσει από τον προσεχή Οκτώβρη να βγει στις παραλίες της Γυάρου και να αναπαραχθεί ήσυχα.

Η πηγή των απορριμμάτων

Όσον αφορά στον όγκο των απορριμμάτων τα οποία συλλέγονται κάθε χρόνο από τις παραλίες, η ίδια τονίζει ότι αυτά δεν προέρχονται από την ξηρά, αλλά μεταφέρονται με τον αέρα από τα γειτονικά νησιά. “Είναι ένα πρόβλημα που απλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, υπογραμμίζει.

Με τη σειρά του, ο κ. Παπαδάς επισημαίνει πως “πέραν των διχτυών, στα οποία οι μικρές φώκιες μπλέκονται και παγιδεύονται, κινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους, καταγράφεται επίσης μεγάλος αριθμός απορριμάτων, πλαστικών αντικειμένων και φελιζόλ που επιπλέουν στη θάλασσα, προερχόμενα από ακτές της Αττικής”.

“Γέφυρα” συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς

Σημειώνεται ότι, ο καθαρισμός των παραλιών της Γυάρου αποτέλεσε μία “γέφυρα” συνεργασίας μεταξύ του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE και του προγράμματος LIFE Debag, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στη Σύρο. “Δεδομένου ότι τόσο στις παραλίες, όσο και στο βυθό βρίσκονται πολλά πλαστικά, αποφασίσαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό, τη μείωση δηλαδή της πλαστικής σακούλας”, τόνισε η κ. Αλμπερίνι.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάς, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, οι καθαρισμοί αποτελούν επίσης μία καλή αφορμή για να έρθει ο κόσμος της Σύρου κοντά στην ομάδα, να συμπλεύσει μαζί της ως την Γυάρο και να δει εκ του σύνεγγυς το έργο που επιτελείται εκεί. “Εκτός από τον καθαρισμό, γίνονται και ενημερωτικές συζητήσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι να προσεγγίζει κάθε χρόνο περισσότερο κόσμο, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο, που ενδιαφέρεται να παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για την προστασία του οικοτόπου της Γυάρου.

Το έργο της ομάδας ενίσχυσαν αυτή τη φορά φοιτητές της Σύρου, Πρόσκοποι, η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου που απαθανάτισε κάθε στιγμή της δράσης και μέλη του ΟΦΤΣ Σύρου, με τον οποίο οι εκπρόσωποι του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE συνταξίδεψαν πριν λίγες ημέρες στο μακρινό Κουφονήσι. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Όμιλος Φουσκωτών διέθεσε το μεγαλύτερο σκάφος, με το οποίο μεταφέρθηκαν εθελοντές, εξοπλισμός, αλλά και απορρίμματα τα οποία συγκεντρώθηκαν. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά τρία σκάφη, δύο φουσκωτά και το ημερόπλοιο Πέρλα του κ. Νικόλα Πρίντεζη.

“Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα του περιβάλλοντος, αλλά ανθρώπους καλλιτεχνικής φύσης ή με άλλες ευαισθησίες από ένα ευρύ φάσμα της τοπικής κοινωνίας”, κατέληξε η κ. Αλμπερίνι. 

Ετικέτες: