Η Άνδρος παίρνει στα χέρια της το θέμα των πυρκαγιών - Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του WWF

«Μην παίζεις με τη φωτιά»

  • Πέμπτη, 9 Ιουνίου, 2016 - 21:49

Μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων, έλαβε χώρα κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, στην Άνδρο, με επίκεντρο ένα από τα μείζονα προβλήματα του νησιού, που είναι οι πυρκαγιές.

Την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, 5η Ιουνίου, μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στην Άνδρο έφερε στο προσκήνιο την πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών. Η Άνδρος κατέχει την θλιβερή πρωτιά στις πυρκαγιές σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 40% του νησιού έχει καεί τα τελευταία 30 χρόνια, με το 20% να έχει καεί επανειλημμένα.

Τα παιδιά σύμμαχοι στην ενημέρωση

Σταθμοί της καμπάνιας, την οποία διοργάνωσε το WWF, ήταν η Χώρα, το Μπατσί, το Γαύριο και το Κόρθι, όπου οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σχετικό ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν για το καυτό θέμα των δασικών πυρκαγιών. Οι εθελοντές της οργάνωσης διένειμαν το υλικό ευαισθητοποίησης της εκστρατείας σε καταστήματα, τουριστικά πρακτορεία, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, σε τουριστικά καταλύματα, στα πλοία της γραμμής Ραφήνα-Άνδρος, καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμμαχοι και συναγωνιστές, στον “πόλεμο” κατά των δασικών πυρκαγιών, ήταν και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Κορθίου, Οπίσω Μέρους, Μεσαριάς, Χώρας και Γαυρίου, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες με την βοήθεια των δασκάλων τους, πραγματοποίησαν έρευνα συλλέγοντας 500 ερωτηματολόγια από όλο το νησί για τις δασικές πυρκαγιές. Τα αρχικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τους μικρούς ενθουσιώδεις εθελοντές σε ειδικές κατασκευές με γραφήματα, ζωγραφιές και συνθήματα. 

Η κοινή εκστρατεία για τις δασικές πυρκαγιές στο νησί θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με ειδικές θεματικές ενότητες ενημέρωσης των πολιτών της Άνδρου για την πρόληψη σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού.

Σύμμαχοι στην εκστρατεία βρίσκονται μαζί με το WWF Ελλάς πολλοί τοπικοί φορείς και οργανώσεις, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιου Άνδρου, το Δασονομείο Άνδρου, ο Δήμος Άνδρου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου.

Το σύνθημα της εκστρατείας, είναι λιτό, αλλά δυνατό. «Η φωτιά δεν παίζει… Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου!»

Μύθος και… πραγματικότητα

Παράλληλα, η WWF παρέχει επίσης διευκρινίσεις, σχετικά με πολλούς “αστικούς μύθους”, οι οποίοι είναι ευρέως πιστευτοί, και όπως υποστηρίζει η οργάνωση, το μόνο αποτέλεσμα, είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Παρακάτω, παρατίθενται οι απαντήσεις, σε πολλούς εξ’ αυτών.

«Για όλα φταίει ο “κακός εμπρηστής”»

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες περιστατικά πυρκαγιών. Αντιμέτωποι με την καταστροφή, αναζητάμε πάντα τους κακόβουλους εμπρηστές με τα σκοτεινά συμφέροντα. Ενώ πράγματι υπάρχουν εμπρησμοί και συμφέροντα από τις φωτιές, για καταπατήσεις, δημιουργία βοσκοτόπων, αλλαγή χρήση του δάσους, η μεγαλύτερη εξακριβωμένη αιτία πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι η δική μας αμέλεια και ευθύνεται για τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών!

«Αποκλείεται να συμβεί σε μένα...»

Το λάθος θα συμβεί όσο «ειδικοί» ή «έμπειροι» νιώθουμε και τότε θα είναι αργά… Ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά στο δάσος, μία μικρή σπίθα από εργασίες ή κακώς συντηρημένο όχημα, είναι αρκετά να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

«Το Κράτος φροντίζει τα πάντα για τις πυρκαγιές»

Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη είναι το μεγαλύτερη κεφάλαιο για την προστασία των δασών μας και βρίσκεται και στα δικά μας χέρια. Άλλο τόσο σημαντική είναι και η έγκαιρη ειδοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος (τηλ. 199) σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Και να καεί μια περιοχή, πάντα μπορεί να γίνει αναδάσωση.»

Οι αναδασώσεις είναι μια πρακτική αποκατάστασης, όμως σε πολλές περιπτώσεις, και ειδικά για την Άνδρο, δεν αποτελούν λύση! Το ζήτημα είναι να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τον φυσικό κύκλο αναγέννησης της μεσογειακής βλάστησης μετά την πυρκαγιά.

«Η Άνδρος δεν έχει μεγάλα δάση οπότε ο κίνδυνος των πυρκαγιών δεν αφορά τόσο το νησί μας.»

Ο κίνδυνος των πυρκαγιών δεν αφορά μόνο πυκνά δάση με μεγάλα δέντρα. Στην Άνδρο, οι θάμνοι και τα φρύγανα παίζουν βασικό ρόλο στο τοπίο, στην ισορροπία της φύσης, την συγκράτηση του εδάφους, την αποφυγή της ερημοποίησης, αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού.

Ετικέτες: