Αφιερωμένη στον πατέρα της προσφυγιάς η 20η Επέτειος της Ημέρας του Πατέρα στη Σύρο

Πατέρας – ήρωας

Τιμήθηκε ο γενναίος ψαράς από τη Λέσβο, Στρατής Βαλαμιός

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης, η Ελλάδα που μπορεί να πεινάει ή να υποφέρει, αλλά ποτέ δεν ξεχνά την τιμή και το χρέος της, την ιστορία και τον πολιτισμό της, τιμήθηκε στο πρόσωπο του υποψήφιου για το Νόμπελ Ειρήνης 2016, Στρατή Βαλαμιού, στον 20ο εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα στη Σύρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Άνω Σύρου, Γαλησσά και Ποσειδωνίας, τον Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Δίχτυα ανθρωπιάς και σωτηρίας

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, ήταν ο γενναίος ψαράς από τη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, που ως ένας από τους εκατοντάδες εθελοντές διασώστες προσφύγων, άπλωσε το προηγούμενο διάστημα τα δίχτυα της ανθρωπιάς στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου και ψάρεψε «ψυχές», οδηγώντας τες στη σωτηρία.

Όπως τόνισε, ο οικοδεσπότης της βραδιάς Μπάμπης Κουλούρας, στο πρόσωπο του Στρατή Βαλαμιού που έχει παλέψει με τα κύματα για να σώσει τους συνανθρώπους μας, πρόσφυγες τιμώνται όλοι οι Έλληνες που δεν υπολόγισαν ούτε την κρίση, ούτε τα προσωπικά μικροσυμφέροντά τους και ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στον αγώνα της αλληλεγγύης. «Ο Στρατής είναι ένας άνθρωπος σεμνός και αληθινός, αγνός και ταπεινός, όπως όλοι οι πραγματικά γενναίοι άνθρωποι, που τον τράβηξε η προσφυγομάνα Σύρος στην αγκαλιά της σαν να ήταν έτοιμος από καιρό να έρθει σε ένα νησί που δεν είπε ποτέ όχι σε πρόσφυγα. Και ο Στρατής είναι ένας ψαράς που ποτέ δεν είπε «όχι» στο απλωμένο χέρι του προσφυγόπουλου που αναζητούσε την ελευθερία και τη ζωή μέσα στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου».

Εκπρόσωπος δεκάδων νησιωτών διασωστών

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής εκδήλωσης ήταν η κ. Ντίνα Συκουτρή, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο μορφές του πατέρα, στον πατέρα διασώστη και τον πατέρα πρόσφυγα. Ούσα και η ίδια κόρη πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία ανέφερε συγκινημένη πως η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να δέρνει μια χώρα μετά από πόλεμο είναι το προσφυγικό κύμα που δημιουργείται. «Τότε, ο πρόσφυγας πατέρας, μόνος, ρακένδυτος, ανεπιθύμητος, σηκώνει με ευθύνη δύο βάρη μέσα στον χαμό, τη σωτηρία των οικείων του ως φυσικά πρόσωπα και γίνεται ο ίδιος ακούσιος διασώστης σε ό,τι πολύτιμο δεν μεταφέρεται και δεν χωρά στις χούφτες των χεριών του, αλλά μέσα στην ψυχή του και στο μυαλό του. Τις ρίζες του, την ιστορία του, την καταγωγή της ανθρώπινης ταυτότητας».

Αναφερόμενη στο ήθος του Στρατή Βαλαμιού, τον εκπρόσωπο των δεκάδων νησιωτών διασωστών των προσφύγων στο Αιγαίο, η κ. Συκουτρή τόνισε πως η προσφορά του απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να μιλάς την ίδια γλώσσα, να έχεις τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια θρησκεία, για να κρατήσεις στη ζωή ψυχές που παλεύουν κυριολεκτικά με τα κύματα.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε στον κ. Βαλαμιό ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρκος Δαδάος, ο οποίος τόνισε ότι στο πρόσωπό του τιμάται το θάρρος, η δύναμη και το κουράγιο του Έλληνα ναυτικού – ψαρά που βουτάει στα κύματα για να σώσει συνανθρώπους του, χωρίς να υπολογίζει τη σωματική του ακεραιότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαλαμιός, συνοδευόμενος στη σκηνή από τη σύζυγο και την κόρη του, ευχαρίστησε όλους τους Συριανούς για την τιμή που του έκαναν, σημειώνοντας πως η αγάπη και η φιλοξενία τους τον έκαναν να αισθάνεται τόσο οικεία, σαν να βρίσκεται στο δικό του νησί, τη Λέσβο.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους η παιδική χορωδία «Πηνελόπη Δέλτα» του 5ου Δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών, η μικτή χορωδία εκπαιδευτικών Γιαννιτσών και η παιδική χορωδία του Ιδιωτικού σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Σημειώνεται πως το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, ο πολιτευτής Κυκλάδων Γιώργος Βακόνδιος, καθώς εκπρόσωποι και μέλη πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του νησιού.