Δωρεάν τεστ μνήμης και ενημερωτική ομιλία για την άνοια στη Σύρο

«Δεν φτάνει μόνο η αγάπη»

Περισσότερα από 80 τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών χορηγήθηκαν το διήμερο 11 & 12 Ιουλίου στη Σύρο από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου–Πρότυπη Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Με την ευλογία και την προτροπή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι φορείς του υλοποίησαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τη δράση «Κοντά στους Ακρίτες».

Κατά τη διάρκεια της δράσης πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεστ μνήμης στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, όπισθεν του Βιβλιοπωλείου «Θεογνωσία» και στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης, καθώς και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη νόσο Alzheimer στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στην εκδήλωση, η ψυχολόγος Ηλιάνα Χρυσικάκου αναφέρθηκε στη λειτουργία της μνήμης και την άνοια, ενώ στη συνέχεια ο εργοθεραπευτής Φίλιππος Ασπρίδης παρουσίασε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με άνοια που αποφέρουν σημαντικά γνωστικά και κινητικά οφέλη. Τέλος, ο Κοινωνικός Λειτουργός Αθανάσιος Κοντογιάννης μίλησε για την «Υποστήριξη φροντιστών ατόμων με άνοια».

Κοντά στον άνθρωπο

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων παρέχει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και εργοθεραπείας προς τους ασθενείς και τους περιθάλποντές τους. Τόσο οι υπηρεσίες, όσο και οι δραστηριότητές της προβλέπεται να επεκταθούν και εκτός του χώρου της μονάδας στο φυσικό χώρο των ασθενών.

Η Μονάδα συνίσταται στη λειτουργία ενός Οικοτροφείου χωρητικότητας κατά μέγιστο 15 ασθενών μόνιμης διαβίωσης με επιπλέον δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας 5 περίπου ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους και στη λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας που αφενός εξυπηρετεί ανοϊκούς ασθενείς και αφετέρου συμβουλεύει, ενημερώνει και εκπαιδεύει τα μέλη των οικογενειών τους.

Το Καρέλλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2012, μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Κατερίνα Ευθυμιοπούλου, η δημιουργία μιας εξειδικευμένης δομής για τη νόσο Alzheimer ήταν επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι η Ελλάδα υστερεί σε δομές αντιμετώπισης συναφών παθήσεων.

«Συνήθως τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια νοητική έκπτωση φιλοξενούνται ή σε γηροκομεία ή σε ψυχιατρικές κλινικές. Στη μονάδα μας υπάρχει ιατρείο μνήμης, όπου όποιος θέλει άνω των 60 ετών μπορεί να έρθει να εξεταστεί δωρεάν. Αν προκύψει κάποια νοητική έκπτωση τον παραπέμπουμε στο Κέντρο Ημέρας. Έρχεται ουσιαστικά τρεις φορές την εβδομάδα και παρακολουθεί θεραπευτικές συνεδρίες που στόχο έχουν το φρενάρισμα της εξέλιξης της νόσου, καθώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη

Το Κέντρο Ημέρας στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση, στην συνειδητοποίηση των αιτιών, συμπτωμάτων, χαρακτηριστικών και συνεπειών της νόσου σε σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση από το οικείο περιβάλλον, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής τους και στην ενίσχυση των γνωστικών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων των ασθενών. Επιπλέον, παρέχει ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, ψυχοεκπαίδευση, ενημέρωση και ενίσχυση της ισορροπίας των οικογενειών των ασθενών, ελαχιστοποιεί την περιθωριοποίηση των ασθενών Alzheimer και συναφών παθήσεων, αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου και συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα πάνω σε επιμέρους όψεις της νόσου.

Στη Μονάδα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ασθενών με άνοια μέχρι ένα μήνα, καθώς και τμήμα μόνιμης φιλοξενίας. Στόχος της βραχείας φιλοξενίας είναι η αποφόρτιση της οικογένειας για κάποιο χρονικό διάστημα. «Μπορεί κάποιος να έχει τον πατέρα του ή τη μητέρα του και να έχει κουραστεί, να χρειάζεται κάποια χειρουργική επέμβαση ή να φύγει για κάποιο ταξίδι. Έρχονται οι άνθρωποι, μας εμπιστεύονται τους δικούς τους και εμείς τους διευκολύνουμε για έναν μήνα», σημείωσε η κ. Ευθυμιοπούλου.

Αύξηση του χρόνου ζωής

Στο τμήμα μόνιμης φιλοξενίας πραγματοποιούνται διάφορα θεραπευτικά προγράμματα. Η μονάδα διαθέτει ψυχολόγο που ασχολείται με τη νοητική ενδυνάμωση των ασθενών, εργοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ψυχοθεραπευτή και γυμνάστρια. Οι ασθενείς ακολουθούν ένα πολύ δομημένο πρόγραμμα και σε συνδυασμό με τα φάρμακα που τους χορηγεί ο ψυχίατρος, κερδίζουν χρόνο ζωής.

Ταυτόχρονα, η επιστημονική ομάδα επισκέπτεται Γηροκομεία και εκπαιδεύει το προσωπικό για το τους για τη σωστή διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Τους τελευταίους έξι μήνες ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις και ακριτικά νησιά της Ελλάδας με στόχο την ανακούφιση του πόνου των συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και τους Τοπικούς Άρχοντες.

«Στην περιφέρεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» εξηγεί η κ. Ευθμιοπούλου, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχίατρο ή νευρολόγο και υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα». Το προσωπικό του ιδρύματος παρέχει δωρεάν εξετάσεις και ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τα σημάδια εμφάνισης αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Τα έξοδα της αποστολής καλύπτει η εταιρεία ΜΕΓΑ.

«Αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με αξιοπρέπεια»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη Σύρο, υπάρχουν άτομα τα οποία παρουσίασαν κάποια νοητική έκπτωση. «Εμείς τους ενημερώσαμε και τους είπαμε τι θα πρέπει να κάνουν από δω και στο εξής» τόνισε η Διευθύντρια του Καρέλλειου, εξηγώντας πως η νόσος Alzheimer εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών. «Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που εμφανίζεται νωρίτερα. Το παν είναι να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα ταμπού γύρω από τη συγκεκριμένη νόσο. «Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν θέλουν να εξετάζονται, γιατί φοβούνται την επιβεβαίωση. Πρέπει όμως να επισκέπτονται τον ιατρό τους, ειδικά όταν βλέπουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, για να προλάβουν την εξέλιξη. Γιατί αυτή η νόσος είναι και πολύ ακριβή. Οι ασθενείς δεν μπορούν να μείνουν λεπτό μόνοι τους, χρειάζονται συνεχώς την υποστήριξη κάποιων ανθρώπων. Όσοι από εμάς εργάζονται ή έχουν τις οικογένειές τους και δεν μπορούν να βρίσκονται 24 ώρες δίπλα στον άνθρωπο που πάσχει από άνοια, προσλαμβάνουν κάποια γυναίκα. Η βοήθεια, η φαρμακευτική αγωγή και οι συνεδρίες κοστίζουν. Όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται από σένα. Πρέπει να είσαι συνεχώς δίπλα τους να βλέπεις αν πεινάνε, αν διψάνε ή αν πονάνε. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται εκπαίδευση ώστε να ξέρει κάποιος πώς να συμπεριφερθεί σε μία τέτοια περίπτωση. Δεν φτάνει μόνο η αγάπη. Χρειάζεται να μάθει και κάποια πρακτικά πράγματα για να εξυπηρετήσει τον ασθενή ακόμη καλύτερα».