Συγκλονίζει η ναυτική τραγωδία της Αίγινας

Πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία από αμέλεια

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2016 - 22:30
  • /   Eνημέρωση: 18 Αυγ. 2016 - 19:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πόνος και οργή στα απόνερα της ναυτικής τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ανοιχτά της Αίγινας, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και δύο σοβαρά τραυματίες.

Ένα τραγικό συμβάν, για το οποίο δύσκολα μπορεί να γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι που το προκάλεσαν, καθώς πολλά είναι τα σημεία προβληματισμού όσο νέα δεδομένα, μαρτυρίες, επικλήσεις και αιτιολογήσεις έρχονται στην επιφάνεια, ενώ ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις.

Οι τέσσερις νεκροί και οι δύο τραυματίες, αλλά και οι διαλυμένες οικογένειες που έμειναν πίσω είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυτικού δυστυχήματος, για τα αίτια του οποίου γίνεται ενδελεχής έρευνα από τις δικαστικές αρχές, που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης.

Ο υπερήλικας χειριστής του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο έξω από την Αίγινα, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου και οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών, από τις οποίες πήρε προθεσμία απολογίας μέχρι αύριο.

Το τραγικό συμβάν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του τουριστικού σκάφους «ΑΝΤΩΝΙΑ» με το ταχύπλοο σκάφος «ΝΤΟΥΕΝΤΕ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αίγινας, μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του τουριστικού και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Λιμενικού και στην περιοχή έσπευσαν πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και τέσσερα πλωτά περιπολικά, ελικόπτερο S-70B Aegean Hwk του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού.

Το μικρό τουριστικό σκάφος μετά από το σφοδρό χτύπημα που υπέστη από το ταχύπλοο κόπηκε κυριολεκτικά στη μέση, γεγονός που υποδηλώνει και την ταχύτητα του ταχύπλοου, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό να βρεθούν στη θάλασσα.

Σε 20 ανέρχονται τα διασωθέντα άτομα από τους συνολικά 25 επιβαίνοντες στο τουριστικό σκάφος, εκ των οποίων πέντε είναι οι τραυματίες, ενώ περισυνελλέγησαν τέσσερις σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί).

Οι νεκροί από την τραγωδία είναι ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους και ένας άνδρας, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από τον βυθό λίγη ώρα μετά το δυστύχημα, καθώς και ένα κοριτσάκι πέντε ετών και ο 44χρονος πατέρας του, ενώ ο 9χρονος γιος που ήταν μαζί τους στο σκάφος σώθηκε.

Εχθές το πρωί ξεκίνησε η νεκροτομή των δύο πρώτων σορών από τον ιατροδικαστή Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, και έως αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η νεκροτομή και των άλλων δύο, προκειμένου διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου και των τεσσάρων θυμάτων.

Τον σοβαρότερο τραυματισμό υπέστη μια 29χρονη αλλοδαπή τουρίστρια, η οποία μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, με βαριά συνθλιπτική κάκωση, αποκόλληση δέρματος και ανοιχτό κάταγμα αριστερού κάτω άκρου, όμως με ακέραια αγγεία και νεύρα.

Άμεσα υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση, με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου να αναφέρει πως το πόδι της είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή.

Στο ταχύπλοο, που εμβόλισε το τουριστικό σκάφος, επέβαιναν τέσσερα άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.

Η διερεύνηση του δυστυχήματος

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) επιλήφθηκε του περιστατικού και μετέβη στην περιοχή όπου διερεύνησε ενδελεχώς τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Άμεσα από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας ξεκίνησε η διενέργεια προανάκρισης για το δυστύχημα, με τη συγκέντρωση στοιχείων από τους αυτόπτες μάρτυρες ενώ συνελήφθη, σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα στο οποίο είχε μεταβεί μετά το δυστύχημα, ο 77χρονος κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.

Όλη τη νύχτα της Τρίτης κρατήθηκε στο Λιμεναρχείο της Αίγινας, όπου και έδωσε την πρώτη του κατάθεση, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «στιγμιαία απροσεξία», λόγω του ότι δεν είδε το τουριστικό σκάφος καθώς προς στιγμήν αφαιρέθηκε και όταν το αντιλήφθηκε ήταν αργά για να αντιδράσει.

Παράλληλα υποστήριξε πως δεν έτρεχε, την ώρα που όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως το ταχύπλοο κινούνταν με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα μέσα στο στενό πέρασμα.

Ο συλληφθείς ως υπαίτιος του δυστυχήματος επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία αναμένονται απαντήσεις στο κατά πόσον τον καθιστούσαν ικανό να οδηγεί το ταχύπλοο σκάφος.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, μόλις πριν μία εβδομάδα έλαβε εξιτήριο από ιδιωτικό θεραπευτήριο στο οποίο νοσηλευόταν για εκτεταμένες θρομβώσεις στα κάτω άκρα.

Κατά την παραμονή του στο Λιμεναρχείο της Αίγινας επικαλέστηκε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να τον επισκεφθεί γιατρός, ενώ μεταφέρθηκε εκεί και ένα κρεβάτι προκειμένου να αναπαυθεί.

Πέραν αυτού, την πόρτα του Λιμεναρχείου πέρασαν και οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες του ταχύπλοου, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, προκειμένου να καταθέσουν, χωρίς όμως κανείς να γνωστοποιεί τα στοιχεία τους.

Εκ μέρους των λοιπών αυτοπτών μαρτύρων που κλήθηκαν να καταθέσουν, όλοι έκαναν λόγο για υπερβολική ταχύτητα του ταχύπλοου, ενώ παρατήρησαν πως κανένας από το ταχύπλοο δεν προσέφερε τη βοήθεια του σε αυτούς που βρίσκονταν στη θάλασσα, ούτε καν πετώντας τους ένα σωσίβιο.

Μετά την ολονύχτια παραμονή του στο Λιμεναρχείο της Αίγινας, ο υπερήλικας κυβερνήτης του ταχύπλοου εχθές το πρωί οδηγήθηκε στα δικαστήρια του Πειραιά προκειμένου να εξεταστεί από την τακτική ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση.

Την υπεράσπιση του κατηγορούμενου χειριστή του σκάφους, Θρασύβουλου Λυκουρέζου, ανέλαβε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, καθώς μεταξύ τους υπάρχει συγγενική σχέση.

Όπως ο δικηγόρος του ανέφερε «Ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα», ενώ διευκρίνισε πως αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της πρόκλησης ναυαγίου και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Εκ μέρους του δικηγόρου του εκφράστηκε η άποψη πως ο πελάτης του δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και πως ήταν σε θέση να οδηγεί σκάφος, το δίπλωμα του οποίου είχε ανανεωθεί μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σε ότι αφορά δε την υπερασπιστική γραμμή του ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε πως «Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Τελικά ζητήθηκε και τους δόθηκε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή στην Ε’ τακτική ανακρίτρια και ως τότε θα παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά.

Να σημειωθεί πως κατά την υποδοχή του στα δικαστήρια έτυχε αποδοκιμασιών από συγγενικό πρόσωπο των δύο θυμάτων, που τον περίμενε με τις φωτογραφίες του νεκρού πατέρα και του 5χρονου κοριτσιού.

«Κοινωνική απαξίωση για τους λεβέντες της θάλασσας»

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, μετέβη στην Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Εξερχόμενος του Λιμεναρχείου της Αίγινας ο υπουργός δήλωσε πως «Η Πολιτεία είναι υπόλογη και αυτό το αναγνωρίζουμε και με αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για το τι δεν έγινε καλά και τι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στη διερεύνηση του συμβάντος που αναλήφθηκε άμεσα από τη Λιμενική αρχή, αλλά και στην αντιμετώπιση «των βασικών αναγκών των ανθρώπων που τραυματίστηκαν ή που είχαν ανάγκη οι οικογένειες τους για την διαμετακομιδή των νεκρών».

Αναφερόμενος στις πρώτες μαρτυρίες επιβεβαίωσε πως «όλες οι μαρτυρίες λένε ότι το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα σε μία περιοχή που όφειλε να έχει μειωμένη ταχύτητα και μεγάλο έλεγχο», ενώ σε ότι σχετίζεται με του κανόνες ασφαλείας είπε πως «Ο φάκελος σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα δυστυχώς άνοιξε μέσα από τη νέα τραγωδία», προσθέτοντας ότι «θρηνήσαμε θύματα λόγω ανεξέλεγκτης ταχύτητας».

Κατέληξε δε τονίζοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να ελεγχθούν με την καταστολή, αλλά πρέπει να απαξιωθεί από το κοινωνικό σύνολο κάθε τέτοια συμπεριφορά. Οι λεβέντες της ασφάλτου και οι λεβέντες της θάλασσας δεν είναι άξιοι θαυμασμού αλλά άξιοι κοινωνικής απαξίωσης».