Σεισμός 6,2 ρίχτερ ισοπέδωσε την κεντρική Ιταλία

Φονικός Εγκέλαδος

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων
  • Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2016 - 21:14
  • /   Eνημέρωση: 25 Αυγ. 2016 - 21:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ιταλία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ που έπληξε τα κεντρικά της χώρας στις 03.36 τα ξημερώματα, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και κατεστραμμένα χωριά.

Αν και ακόμα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών που άφησε πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120 νεκρούς και περί τους 150 αγνοούμενους, ενώ μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, για να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Όλοι αναμένουν ότι αριθμός των νεκρών ώρα με την ώρα θα αυξάνεται, καθώς ολόκληρα χωριά έχουν γίνει σωρός ερειπίων.

Δονήσεις στο κέντρο της χώρας

Η ισχυρή δόνηση που τράνταξε το κέντρο της Ιταλίας σημειώθηκε στο χωριό Ακκούμουλι, 109 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης και είχε εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ η διάρκεια της ήταν 20 δευτερόλεπτα.

Τα χωριά της επαρχίας Ριέτι υπέστησαν και την μεγαλύτερη καταστροφή, όπου πλήθος κτιρίων έχουν ισοπεδωθεί.

Στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταξύ Περούτζια, Άσκολι Πιτσένο και Ριέτι, στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε, Λάτσιο και Αμπρούτσο είναι οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός έως την Μπολόνια προς τον βορρά και τη Νάπολι στα νότια της χώρας και φυσικά στη Ρώμη.

Κυρίως επλήγησαν το χωριό των 700 κατοίκων Ακούμολι και η πόλη Αμαρίτσε, που αριθμεί 3.000 κατοίκους, καθώς εκεί κατέρρευσαν και τα περισσότερα κτίρια.

Ο φόβος των μετασεισμών

Την καταστροφή ήρθαν να συμπληρώσουν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, που σημειώθηκαν μία ώρα αργότερα, και με χρονική απόσταση ενός λεπτού, μεγέθους 5,5, και 5,1 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), Εντζο Μπόσκι, δεν αποκλείεται ένας μετασεισμός ισχύος ανάλογης με τον κύρια σεισμό, σειμώνοντας «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις ερχόμενες ώρες και ημέρες γιατί σε αυτές τις περιοχές σημειώνονται συχνά “δίδυμες δονήσεις”, δηλαδή επαναλαμβάνεται μία δεύτερη δόνηση ισχυρή όπως η προηγούμενη».

Αυτό σαφώς αποκλείει να επιστρέψουν οι πολίτες στα σπίτια τους, όσα μπορούν ακόμα να κατοικηθούν, εάν πρώτα αυτά δεν ελεγχθούν.

Περίπου 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης, καταγράφηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα, τα στοιχεία του INGV δίνουν 39 μετασεισμούς στις πρώτες τρεις ώρες από τον σεισμό, παρατηρήθηκαν 39 μετασεισμοί μέχρι 3 ρίχτερ και πέντε μετασεισμοί μεγαλύτεροι από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μάχη στα ερείπια

Είναι τόσο μεγάλος ο σωρός των ερειπίων που, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης φτάνει και τα 10 μέτρα, στα οποία με ιδιαίτερη δυσκολία σωστικά συνεργεία, σώματα εθελοντών και πολίτες, προσπαθούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους και να προχωρήσουν στην ανάσυρση τους.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι, «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί».

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια» και όπως είπε «Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες».

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία της περιοχής, όπου κατέφθαναν όλη την ημέρα κατά δεκάδες οι τραυματίες, ενώ έκκληση απευθύνουν οι ιταλικές αρχές για δωρεά αίματος.

Προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τον σεισμό, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο» είπε ο κ. Ρέντσι, ευχαριστώντας την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών για τη γενναιόδωρη συμβολή τους.

Όπως επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια».

Στα θύματα του Εγκέλαδου αναφέρθηκε στο μήνυμα του και ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό λέγοντας «Είχαμε πάρα πολλά θύματα, πρέπει να προσευχηθούμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ετικέτες: