Διευκρινίσεις του ΔΕΔΔΗΕ για χώρο εναπόθεσης υλικών στον Πάγο

  • Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 5 Σεπ. 2016 - 20:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Προς εξεύρεση άμεσης λύσης για την αποκατάσταση του προβλήματος που διαπιστώθηκε στην περιοχή Καταφιά Πάγου, με τα εκτεθειμένα υλικά του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε υπαίθριο χώρο, δίνει ο Διευθυντής της περιοχής της Σύρου, Μ. Κωβαίος.

Πλήρως αποδεχόμενος την διαμαρτυρία κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υλικά που βρίσκονται σε οικοπεδική έκταση του Πάγου, ο κ. Κωβαίος δίνει διευκρινίσεις τόσο για το ποιος επιφορτίζεται με την ευθύνη των υλικών, όσο και για την περαιτέρω αποκατάσταση του χώρου.

Η διαμαρτυρία

Να υπενθυμιστεί πως την διαμαρτυρία τους εξέφρασαν προς τον ΔΕΔΔΗΕ κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής του Πάγου, εξ αφορμής των υλικών του που υπάρχουν εκτεθειμένα σε υπαίθριο χώρο και τα οποία επέτειναν το πρόβλημα με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή τον προηγούμενο μήνα.

Στην περιοχή Καταφιά Πάγου, βρίσκονται εκτεθειμένα, σε οικοπεδική έκταση του ΔΕΔΔΗΕ, παντός τύπου εύφλεκτα υλικά, που προκαλούν ανησυχία καθώς είναι δυνατό να προκληθεί ανάφλεξη τους, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή.

Σημειώνεται δε πως κατά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, στο επίμαχο σημείο η ανάφλεξη των εν λόγω υλικών δυσχέρανε το έργο της κατάσβεσης και το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους των περιοίκων, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση τους.

Με επιστολή προς τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Σύρου, Μ. Κωβαίο, η οποία κοινοποιείται προς κάθε εμπλεκόμενο δημόσιο φορέα, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής καταθέτουν τις επισημάνσεις τους και αιτούνται την συμμόρφωση του ΔΕΔΔΗΕ για την ασφαλή χρήση του χώρου εκ μέρους του, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει διασφάλιση των συμφερόντων τους με κάθε νόμιμη ενέργεια.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η επιστολή διμαρτυρίας:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά το σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς της 21ης Ιουλίου 2016 στην περιοχή Καταφιά Πάγου, η οποία παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις έθεσε σε κίνδυνο τις περιουσίες μας για δεύτερη φορά, καθώς ανάλογο περιστατικό μικρότερης εμβέλειας αντιμετωπίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείτε οικόπεδο ιδιοκτησίας σας στην περιοχή Καταφιά Πάγου, δίπλα στα Δημοτικά Σφαγεία, ως χώρο ελεύθερης εναπόθεσης και αποθήκευσης υλικών του ΔΕΔΔΗΕ (καλώδια με πλαστική επένδυση και ξύλινα καρούλια, κολόνες εμποτισμένες με πίσσα, ξερόκλαδα, μπάζα κ.α.).

Η εναπόθεση των υλικών αυτών εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής μας, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο καθώς εύφλεκτα και ιδιαίτερα ανθυγιεινά υλικά βρίσκονται εκεί ανεξέλεγκτα χωρίς καμία πρόβλεψη περίφραξης και πυρασφάλειας και εγκυμονούν κινδύνους ανάφλεξης και αναζωπύρωσης πυρκαγιών καθώς και περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ιδιαίτερα κατά την τελευταία πυρκαγιά η ανάφλεξη των υλικών του οικοπέδου σας δυσκόλεψε και καθυστέρησε την κατάσβεση της φωτιάς καθώς τα εναέρια μέσα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εστία αυτή.

Παρακαλούμε για τις άμεσες πρωτοβουλίες σας τόσο για τον καθαρισμό του χώρου μετά την πυρκαγιά, όσο και για κάθε άλλη προβλεπόμενη ενέργεια για την νόμιμη, ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτή, μελλοντική χρήση του χώρου.

Αναμένοντας την επίλυση του θέματος, διατηρούμε επιφυλάξεις για κάθε άλλη ενέργεια έννομου συμφέροντος μας».

Η απάντηση

Διευκρινίζοντας πως την ευθύνη σε ότι αφορά στα υλικά που βρίσκονται εκτεθειμένα στην προαναφερόμενη περιοχή δεν φέρει ο ΔΕΔΔΗΕ αλλά η εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση έργων του φορέα, απαντά ο Διευθυντής της περιοχής της Σύρου, Μ. Κωβαίος.

Βάσει των όσων αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Κωβαίος, αποδέχεται την ύπαρξη των προβλημάτων που επισημάνθηκαν στη διαμαρτυρία, καθώς και την βασιμότητα των φόβων που εκφράστηκαν, ενώ γνωστοποιεί την δέσμευση της εταιρείας, που προήλθε κατόπιν παρέμβασης του ΔΕΔΔΗΕ, για απομάκρυνση και ασφαλή φύλαξη των υλικών, γεγονός που θα επιφέρει και βελτίωση του υπαίθριου χώρου.

Συγκεκριμένα στην απαντητική επιστολή αναφέρεται:

«Ο χώρος εναπόθεσης υλικών του Δικτύου Διανομής στην περιοχή Καταφιά Πάγου δεν ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά έχει μισθωθεί από την Ανάδοχο Εταιρεία εκτέλεσης έργων σχετικών με το υπόψη Δίκτυο, η οποία έχει και την ευθύνη φύλαξης και διαχείρισης των συγκεκριμένων υλικών. Ο ΔΕΔΔΗΕ για τα υλικά ευθύνης του έχει δικό του αποθηκευτικό χώρο στα Λαζαρέττα σε όμορο οικόπεδο με τον ΑΣΠ Σύρου.

Η σχετική επιστολή διαβιβάσθηκε στην εν λόγω Εταιρεία επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της σύννομης λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου και ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση όσων υλικών προβλέπεται να επιστραφούν στις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ για να μειωθεί ο όγκος τους και να βελτιωθεί η εικόνα του χώρου.

Με αφορμή τις εκτεταμένες φθορές και ζημιές που επέφερε η πρόσφατη πυρκαγιά, οι αρμόδιοι της Εταιρείας μας γνωστοποίησαν ότι ήδη αναζητούν πλέον κατάλληλη και ασφαλή για τα υλικά τους αποθήκη, οπότε προσεχώς αναμένεται να παύσουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε αναγκαία διευκρίνιση».