Άκρως επιτυχημένη η διεξαγωγή του 41ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων στη Σύρο με περισσότερους από 350 συνέδρους

Επιστημονικός διάλογος με αξιοσημείωτη συμμετοχή

Επιστημονικές απόψεις, θέσεις και παρεμβάσεις σχετικά με το ζήτημα της “κατάσχεσης εις χείρας τρίτου” διατυπώθηκαν από το νομικό κόσμο που συμμετείχε στις προγραμματισμένες εργασίες του 41ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, από τις 8 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Σημαντικές προσωπικότητες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς επίσης μέλη της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, δικαστές, εισαγγελείς αλλά και δικηγόροι από όλη την Ελλάδα μετέβησαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκειμένου να παραστούν στο εν λόγω συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Καθηγητή, Γεωργίου Ράμμου, συμμετέχοντας καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτού και στις τρεις αξιόλογες - σε επιστημονικό περιεχόμενο - συνεδρίες.

“Οικοδεσπότης” που προετοίμασε και παρείχε άψογη φιλοξενία στο σύνολο των προσκεκλημένων και των συνέδρων, όπως αναγνώρισε δημοσίως ο πρόεδρος της Ένωσης, Νικόλαος Κλαμαρής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, με τον πρόεδρό του, Νίκο Παγίδα και το σύνολο των μελών του και του διοικητικού συμβουλίου του, να μεριμνούν για την άρτια διεξαγωγή του, στην πόλη του “Ερμή”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατόπιν του χαιρετισμού του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής και δικηγόρου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακάκη το πρωί της Παρασκευής, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από εκπροσώπους των Αρχών του τόπου, με την έναρξη των εργασιών να κηρύττεται από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό λόγω απουσίας εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται δε, πως, με την παρουσία τους τίμησαν τους συμμετέχοντες συνέδρους και οι Επίσκοποι των δύο Εκκλησιών στη Σύρο και ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π.Πέτρος Στεφάνου.

Προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου

Ειδικότερα, η Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων συνεχίζοντας τη μακρά παράδοσή της σε επίπεδο ανάπτυξης και προώθησης του επιστημονικού διαλόγου για διάφορα επίκαιρα θέματα – θεωρητικά και πρακτικά – πραγματοποίησε το 41ο Συνέδριό της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στην οποία κι έσπευσαν περισσότεροι από 350 σύνεδροι. Ανάμεσα σε εκείνους, οι τρεις εκπρόσωποι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και συγκεκριμένα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Νικόλαος Σακελλαρίου και η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, καθώς όμως και αρκετοί επίτιμοι πρόεδροι του Αρείου Πάγου, εν ενεργεία Αρεοπαγίτες, Εφέτες και Ειρηνοδίκες.

Στις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο θέμα της “κατάσχεσης εις χείρας τρίτου” συμμετείχαν αποκλειστικά μέλη του νομικού κόσμου και της Ένωσης, με τις σχετικές παρεμβάσεις επί των εισηγήσεων κι ομιλιών να “αγγίζουν” τις πενήντα, αποδεικνύοντας την πλούσια συμμετοχή και τον ζωντανό διάλογο που αναπτύχθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η Α΄ Συνεδρία αφορούσε στις “προϋποθέσεις της επιβολής της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου” με ομιλητή τον Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Ορφανίδη και πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ., η Β΄ συνεδρία στις “συνέπειες της αναγκαστικής κατάσχεσης στα χέρια τρίτου” με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτη Κολοτούρο και πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Γιαννακόπουλο και τέλος, η Γ΄ συνεδρία είχε θέμα “τον κανονισμό Ε.Ε. 655/2014 περί της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις”, του οποίου ομιλήτρια υπήρξε η Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λήδα Πίψου, με πρόεδρο τον Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Καλαβρό, ο οποίος πραγματοποίησε και τη σύνοψη των εργασιών.

Αναμνηστικό - συμβολικό δώρο, καρφίτσα με την κεφαλή του Ερμή

Μετά το πέρας των εργασιών και προ της αποχώρησης των συνέδρων από τον ιστορικό “Απόλλωνα” ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κλαμαρής απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των μελών της επιστημονικής νομικής κοινότητας που έδωσαν το “παρών”, καθώς και προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου και τον πρόεδρό του, Νίκο Παγίδα για την “άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου και την άψογη φιλοξενία”.

Με τη σειρά του, ο κ. Παγίδας ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ένωσης, τους ομιλητές και τους εκπροσώπους του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς όμως και το σύνολο των μελών του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου για την πολύτιμη υποστήριξη με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ο ίδιος δε, από κοινού με μέλη του ΔΣ, θέλοντας να ευχαριστήσουν όσους συμμετείχαν, προήδρευσαν, μίλησαν σχετικά με το θέμα του συνεδρίου, καθώς όμως και τους υψηλούς προσκεκλημένους που μετέβησαν στη Σύρο, πρόσφεραν ως συμβολικό δώρο, καρφίτσες με την κεφαλή του “Ερμή” που σχεδίασε η Χρυσάνθη Ζαράρη. Στον επίλογό του μάλιστα, ο κ. Παγίδας τονίζοντας πως, οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είναι “πρέσβεις της πόλης του Ερμή” έστειλε το δικό του μήνυμα αναφορικά με την ανάγκη προάσπισης της νησιωτικότητας, που όπως λιτά σημείωσε, είναι καθήκον κι έργο και του νομικού κόσμου.

Ο κ. Παγίδας σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια και το σύνολο των προσώπων που προσέφεραν φιλοξενία, ξεναγήσεις και πραγματοποίησαν το catering στο πλαίσιο του συνεδρίου.