Αξιόλογες δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που απαντούν στις ανάγκες και την περιέργεια των μαθητών

Ο φυσικός κόσμος “συστήνεται” στα παιδιά

Η εμπειρία του εκπαιδευτικού Ν. Φαρασόπουλου από τη συμμετοχή του σε σεμινάριο του CERN γίνεται παιχνίδι γνώσης

Με τον προσιτό κι εύληπτο τρόπο - προς τα μικρά παιδιά - των πειραμάτων φυσικής, προγραμματίζεται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η ανάπτυξη της δράσης “Μικροί Επιστήμονες” που στοχεύει στη μεταφορά της επιστημονικής έρευνας και γνώσης για τον φυσικό κόσμο προς τα ίδια.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα επιμεληθεί ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δάσκαλος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Νεκτάριος Φαρασόπουλος, μετά από την πολύτιμη εμπειρία που είχε στο παγκοσμίως γνωστό ερευνητικό κέντρο CERN, μέσω της συμμετοχής του σε ειδικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη γνώσης σχετικά τους τρόπους που οι μικροί μαθητές μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο χώρο της επιστήμης, λαμβάνοντας απαντήσεις, αλλά κι ερεθίσματα για την κατανόηση του σύμπαντος.

Η εν λόγω δράση, που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή της Βιβλιοθήκης έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλεται μέσω των ποικίλων δράσεών της, ώστε να έρθουν τα παιδιά κοντά στη γνώση.

Αξίζει να αναφερθεί επιγραμματικά προς το παρόν, πως, το προσεχές διάστημα εκτός από την εν λόγω δράση, θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον προγραμματισμό δράσεων και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εμπειρία από το CERN στη Σύρο

Η “Κοινή Γνώμη” συνάντησε τον κ. Φαρασόπουλο προκειμένου να καταγράψει έναν πρόλογο της αξιόλογης δράσης που πρόκειται να αναπτυχθεί τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Ερμούπολη. “Ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία αυτή που είχα στο CERN και θέλω αυτό που εγώ έλαβα ως γνώση, να το μεταδώσω και στα παιδιά” σημείωσε αρχικά, εξηγώντας πως, για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη προγραμματίζεται μία δράση με πειράματα φυσικής για μικρούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων (8 έως και 12 ετών) προκειμένου όπως πρόσθεσε, “να κάνουμε κάποια εργαστήρια, ώστε να εξοικειώνονται με τον χώρο της Επιστήμης”. Χωρίς να αποκαλύπτει ιδιαίτερες λεπτομέρειες από τώρα για τα πειράματα, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, επί της ουσίας “Τα πειράματα που θα κάνουμε, θα είναι με απλά υλικά, δεν θα είναι κάτι δύσκολο αλλά ούτε κι επικίνδυνο, προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κόσμος”. Επισημαίνοντας δε, πως η εν λόγω δράση “γεννήθηκε” με αφορμή τη συμμετοχή του στο πιλοτικό πρόγραμμα του CERN, “Παίζοντας με τα πρωτόνια”, το οποίο και παρακολούθησε, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι τα σχετικά μαθήματα που θα κάνει στο σχολείο όπου εργάζεται, θα μεταφερθούν με μία πιο σύντομη “μορφή” σε όλα τα παιδιά που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και πρόθεση συμμετοχής.

“Αν έχει ενδιαφέρον και απήχηση στα παιδιά θα συνεχιστεί” πρόσθεσε στη συζήτηση, τονίζοντας τέλος πως, “αυτή τη φορά σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο θα έχει γνωστική προέκταση στα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και μπορούν να ασχοληθούν και παιδιά από άλλες τάξεις, πέραν της δικής μου”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, πρόκειται για δράση την οποία μπορούν ελεύθερα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν τα παιδιά, όπως άλλωστε το σύνολο των δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.