Ολοκληρώθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου η ετήσια εκπαίδευση τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, σε θέματα αντιμετώπισης θαλάσσιων ρυπάνσεων

«Ομάδα καθ’ όλα έτοιμη»

Η ετήσια εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης θαλασσίων ρυπάνσεων, τόσο στο τεχνικό και εργατικό προσωπικό του Δ.Λ.Τ. Τήνου – Άνδρου, όσο και στο διοικητικό προσωπικό του Ταμείου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο από 28 έως 29 Σεπτεμβρίου στα δύο νησιά.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, Πέμπτη και ώρα 09:30 πμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης θαλασσίων  ρυπάνσεων, στο τεχνικό και εργατικό προσωπικό του Δ.Λ.Τ. Τήνου-Άνδρου, που θα εμπλακεί με τις εργασίες περισυλλογής πετρελαίου και καθαρισμού της ακτογραμμής, όπως εκπαίδευση σε θέματα μεθοδολογίας καθαρισμού ακτών και θαλάσσιας περιοχής, χειρισμού του εξοπλισμού, ασφάλειας και υγιεινής, προσωρινής αποθήκευσης πετρελαιοειδών αποβλήτων), καθώς και στο διοικητικό προσωπικό αυτού, όσον αφορά στα θέματα νομοθεσίας, επίβλεψης, διαχείρισης κόστους, διαχείρισης ΜΜΕ.

Στην συνέχεια της ίδιας μέρας εκτελέστηκε και η άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης που βασίζεται σε σενάριο ατυχήματος που είχε εκπονηθεί από την ανάδοχο εταιρεία. Στην άσκηση, η οποία περιλάμβανε την ανάπτυξη πλωτού φράγματος με χρήση λέμβου και εικονική περισυλλογή πετρελαίου με χρήση ελαιοσυλλέκτη (skimmer), συμμετείχε το εμπλεκόμενο προσωπικό του Δ.Λ.Τ. Τήνου - Άνδρου, παρουσία εκπροσώπου και τεχνικού του αναδόχου.

Οι ετήσιες εκπαιδεύσεις των εθελοντών είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ μπορεί να τις παρακολουθήσει ελεύθερα οποιοσδήποτε ευαισθητοποιημένος με το θέμα πολίτης, αρκεί προηγουμένως να έχει ενημερώσει την υπηρεσία με αίτησή του.

Δεν φάνηκε ενδιαφέρον από απλούς πολίτες

Όπως δήλωσε στην Κοινή Γνώμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Ευάγγελος Κορνάρος, «είχαμε την ετήσια εκπαίδευση και τα σεμινάρια που κάνουμε για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα της ρύπανσης».

Εξηγώντας περαιτέρω, σημείωσε, ότι «κάθε χρόνο, η εταιρεία με την οποία έχουμε συνάψει διετή σύνδεση, οφείλει, βάσει της νομοθεσίας, να εκπαιδεύει τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου και στα δύο νησιά. Φέτος, η εκπαίδευση έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου στην Άνδρο και στις 29 Σεπτεμβρίου στην Τήνο».

«Η εκπαίδευση αυτή, γίνεται με προβολή ενημερωτικών slides, ενώ υπάρχει και προφορική επεξήγηση από τον αρμόδιο εκπαιδευτή, ενώ στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο λιμάνι και κάνουμε ρίψη των φραγμάτων αντιρρύπανσης στη θάλασσα. Αυτό το κομμάτι βέβαια δεν έγινε αυτή τη φορά ολοκληρωμένα, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν, αφού επικρατούσαν 5-6 μποφόρ στο λιμάνι μας. Παράλληλα, γίνεται και παρουσίαση όλου του εξοπλισμού αντιρρύπνασης, που εμπεριέχεται μέσα στο ειδικό κοντέινερ, που έχει τοποθετήσει εδώ η εταιρεία», ανέφερε.

Αναφορικά με τους συμμετέχοντες, ο κ. Κορνάρος διευκρίνισε, πως «στην εθελοντική ομάδα, εμείς καλούμε, τόσο άτομα του ΔΛΤΤ-Α, όσο και το προσωπικό του Δήμου Τήνου, ενώ αυτή τη στιγμή, τα άτομα, τα οποία δουλεύουν στο Λιμενικό Ταμείο, είτε μόνιμοι υπάλληλοι, είτε όσοι απασχολούνται μέσω του εργολάβου καθαριότητας, που έχουμε, συμμετέχουν στην ομάδα. Επίσης, άτομα στέλνει και το Σωματείο Λιμενεργατών των νησιών, αλλά και από το Λιμεναρχείο, που έρχονται και παρακολουθούν, παρά το γεγονός, πως το Λιμεναρχείο Τήνου έχει δική του ομάδα αντιρρύπανσης και από κει και πέρα, τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφερθεί. Στη φετινή εκπαίδευση δεν φάνηκε κάποιο ενδιαφέρον από μεμονωμένους πολίτες, πέραν των ανθρώπων, που συμμετείχαν στην ομάδα από πέρσι».

Πρότερο περιστατικό πηγή εμπειρίας για την ομάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΛΤΤ-Α, «από τη στιγμή, που είχαμε πολύ πρόσφατο το περιστατικό της βύθισης του ρυμουλκού «ΡΑΦΗΝΑ», την παραμονή των Χριστουγέννων του 2015, απεδείχθη ότι η ομάδα είναι σε ετοιμότητα, καθώς ήταν πολύ καλή η αντιμετώπιση, την πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε πραγματικό περιστατικό».

Τόνισε δε, πως «τα παιδιά είναι αρκετά ενημερωμένα και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να παρέμβουν. Όλη η ομάδα είναι υπό τις δικές μου οδηγίες, που είμαι ο συντονιστής και αρχηγός της ομάδας, ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου. Επιπλέον, το κοντέινερ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαραίτητα υλικά, με τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ ακολουθείται κατά γράμμα το σχέδιο, το οποίο έχει υποβάλλει το Λιμενικό Ταμείο και έχει εγκριθεί και από τα δύο Λιμεναρχεία, Τήνου και Άνδρου αντίστοιχα».

Κλείνοντας, ο κ. Κορνάρος ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί κανένα περιστατικό αντίστοιχο με το περσινό, «ωστόσο η ομάδα είναι έτοιμη και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Η συνεχής ενημέρωση από την εταιρεία υπενθυμίζει τις λεπτομέρειες, ώστε, αν – μία στο εκατομμύριο – έχουμε ξανά τέτοιο περιστατικό, να μπορούμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

Δήλωση στην εφημερίδα, σχετικά με την περάτωση της εκπαίδευσης των εθελοντών, έκανε και ο εκπρόσωπος του αναδόχου, που πραγματοποίησε την ενημέρωση, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι «η ομάδα ήταν καθ’ όλα έτοιμη, ενώ είχε συμμετάσχει και στο περιστατικό ρύπανσης που προκλήθηκε πέρσι το Δεκέμβριο στο λιμάνι της Τήνου, οπότε ήδη διέθετε κάποια εμπειρία. Επομένως, ένα μέρος της εκπαίδευσης βασίστηκε και στην εμπειρία τους και σχολιάσαμε τις διάφορες ενέργειες που έγιναν, αλλά και πώς αυτές μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον, αν υπάρξει αντίστοιχη περίπτωση».