Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Τιμήθηκε το καθήκον

Το σημαντικό έργο και η διαχρονική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας προς τη χώρα και την κοινωνία τιμήθηκε και φέτος στο νησί της Σύρου.

Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας» ενώ παράλληλα και ως ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος.

Στο πλαίσιο αυτό, τελέστηκε χθες το πρωί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού, καθώς και τω αποστράτων του Σώματος.

Ημέρα περισυλλογής και εσωτερικής ενατένισης

Αμέσως μετά, αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος τόνισε ότι η 20η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο ημέρα εορτασμού, ψυχικής ικανοποίησης, εφησυχασμού και επανάπαυσης. Πρόσθεσε μάλιστα πως στο διττό χαρακτήρα της συλλειτουργούν και συνέρχονται το αίσθημα της ικανοποίησης για την αναγνώριση της προσφοράς με το αίσθημα του χρέους, έναντι της πολιτείας και της κοινωνίας, η χαρούμενη διάθεση λόγω του εορταστικού κλίματος, με την περίσκεψη και την αυτοσυγκράτηση και το αίσθημα της εσωτερικής ηρεμίας και πληρότητας που προκαλεί η επιβράβευση του μόχθου και της προσφοράς, με τη βούληση, την παρόρμηση, το κίνητρο και τη διάθεση για ανταπόδοση σε μεγαλύτερο βαθμό της αποδοχής και της εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, σημείωσε πως το καθήκον και το χρέος της Αστυνομίας δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο μια χρονικής περιόδου ούτε εξαντλούνται με την πρόσκαιρη, ακόμη και επαναλαμβανόμενη επιτυχή ανταπόκριση σε συγκεκριμένες προκλήσεις, απαιτήσεις και ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

«Η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, η εξασφάλιση της τάξης και της ευνομίας και γενικά η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ηρεμίας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, απαιτούν διαρκή ετοιμότητα, συνεχή και επίπονη προσπάθεια, σταθερό προσανατολισμό στο σκοπό μας. Απαιτούν, προσήλωση στο καθήκον, βαθύ αίσθημα της αρωγής και του χρέους προς τον συνάνθρωπο, διάθεση για προσφορά, αίσθημα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, ψυχική δύναμη και αντοχή στις αντιξοότητες, στις δυσκολίες, στον κίνδυνο· σταθερή πίστη στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Απαιτούν, δηλαδή, τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο. Τον Προστάτη Άγιο της Ελληνικής Αστυνομίας, του οποίου η Μνήμη, εύστοχα και συμβολικά, συνδέθηκε με την «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας»· ώστε, την Ημέρα αυτή, παράλληλα με την επιβράβευση της Πολιτείας για το έργο και την προσφορά μας να αναδεικνύονται και να υπενθυμίζονται μέσω του προτύπου-Αγίου, η στάση ζωής, η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις μας ως στελέχη του τιμώμενου Σώματος».

Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αρχηγός απηύθυνε δημόσιες ευχαριστίες στο προσωπικό του Σώματος για τις προσπάθειες που καταβάλλει και το έργο που αδιαλείπτως παράγει στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του και διαβεβαίωσε την πολιτεία ότι Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει την προσπάθειά της με συνέπεια και αυταπάρνηση, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών, με προσήλωση στη νομιμότητα και τους κανόνες της δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε δημόσια Νοσοκομεία και από το σύνολο των φιαλών αίματος που συγκεντρώθηκαν, οι μισές θα διατεθούν για τις ανάγκες παιδιών που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία.