Η «επιδημία» της παιδικής παχυσαρκίας από την Ειδική Σύμβουλο Διαιτητικής και Διατροφής, Αργυρένια Παραμάνη

«Αγαπήστε τα παιδιά σας άνευ όρων»

Ομιλία στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος»

Τις αιτίες, τις συνέπειες και τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, ενός φαινομένου που στην Ελλάδα έχει χτυπήσει κόκκινο, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, ανέλυσε η Ειδική Σύμβουλος Διαιτητικής και Διατροφής, Αργυρένια Παραμάνη στην ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ του σχολείου, στο πλαίσιο του ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ζωή των νέων) και του μήνα πρόληψης της παχυσαρκίας και προβολής της υγιεινής διατροφής.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων κ. Λεονάρδος Ρούσσος σημείωσε πως η κ. Παραμάνη αποτελεί μέλος της οικογένειας των Φρερ, καθώς αποφοίτησε από το σχολείο το 1985. Μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σπούδασε Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής σε ιδιωτική σχολή της Αθήνας. Στη συνέχεια, έκανε πρακτική άσκηση στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και θήτευσε σε γνωστά κέντρα αδυνατίσματος. Από το 2000 ιδιωτεύει στη Σύρο, ενώ το 2013 ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην παραγωγή και διάθεση των φυτικών καλλυντικών «Φύσις» με πρώτες ύλες που προέρχονται από το νησί της Σύρου.

Οι κυριότερες αιτίες του προβλήματος

Αναφερόμενη στην «επιδημία» των τελευταίων δεκαετιών που απασχολεί σήμερα μεγάλο μέρος και της ελληνικής κοινωνίας, η κ. Παραμάνη τόνισε ότι η κυριότερη αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα.

Πρώτη και κύρια αιτία είναι η παντελής έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο των περισσοτέρων παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά έχουν στραφεί σε έναν λιγότερο θρεπτικό τρόπο διατροφής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού και σακχαρούχων αναψυκτικών.

Επεσήμανε μάλιστα, πως η αλλαγή της ποιότητας και του τρόπου κατανάλωσης των γευμάτων έχει επηρεάσει σημαντικά το βάρος των παιδιών. Η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων σχετίζεται αντίστροφά με την παρουσία παχυσαρκίας και την κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων και αναψυκτικών, ενώ σχετίζεται θετικά με δείκτες ποιοτικής διατροφής όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Για το λόγο αυτό, η κ. Παραμάνη έκρινε απαραίτητη τη σωματική άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, με την υποστήριξη και συμμετοχή των γονιών τους, οι οποίοι εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών, δεν έχουν πάντοτε τον χρόνο να αφιερώσουν την απαιτούμενη προσοχή στη διατροφή των παιδιών τους. Ως εκ τούτου, παρέχουν στα παιδιά πρόχειρα γεύματα, σνακ, γλυκά, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων και λίπους και σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα να οδηγούμαστε στην παιδική παχυσαρκία.

 

Τρόποι αντιμετώπισης και καταπολέμησης

«Η υιοθέτηση σωστής διατροφής αποτελεί πρωταρχικό στόχο», υποστήριξε η κ. Παραμάνη, καθιστώντας γνωστό ότι το μοντέλο στο οποίο καταλήγουν αρκετές έρευνες όσον αφορά στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά στην αλλαγή των διατροφικών συνήθειών τους και όχι να τα επικρίνουν. «Όταν το παιδί δείχνει να κάνει βήματα προόδου, αυτοί πρέπει να το επιβραβεύουν, όχι όμως με φαγητό. Από τις καλύτερες επιβραβεύσεις είναι να δείχνουν ότι είναι πάντα δίπλα του και βρίσκουν χρόνο να ασχολούνται μαζί του στον ελεύθερο χρόνο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώτη η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία

Την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία κατέχουν τα Ελληνόπουλα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η παχυσαρκία που εμφανίζεται στα παιδιά από την ηλικία των 2 ετών μέχρι και την εφηβεία έχει πιθανότητα μέχρι και 80% των περιπτώσεων να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες γιατί αυξάνεται το μέγεθος και ο αριθμός των λιποκυττάρων. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη παθολογικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με την κ. Παραμάνη, η αύξηση βάρους σε παιδιά και εφήβους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως, η κατάθλιψη ή η αίσθηση ματαιότητας ή ο ψυχικός πόνος, το άγχος του «καλού παιδιού», μια σημαντική απώλεια ανθρώπου ή και ζώου, καθώς και οι συναισθηματικές εκρήξεις των γονέων.

Οι ψυχολογικοί αυτοί παράγοντες σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και ως αποτελέσματα της παχυσαρκίας ενός παιδιού ή εφήβου. Το παχύσαρκο παιδί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αισθάνεται κατώτερο των φίλων και συμμαθητών του. Η αίσθηση αυτή μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία συμπλεγμάτων και κατάθλιψης, κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ότι αποτελεί βασική ανάγκη και απόλαυση της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας, όπως το παιχνίδι και η άσκηση (ποδόσφαιρο με φίλους, κυνηγητό, σκοινάκι, κ.ο.κ.) γίνεται πηγή άγχους αφού το παχύσαρκο παιδί συχνά, δεν επιτυγχάνει στη γυμναστική και τα ομαδικά παιχνίδια τις επιδόσεις των συμμαθητών του, με συνέπεια εκτός των άλλων, να είναι λιγότερο δημοφιλές κι αποδεκτό στις συντροφιές.

Σημαντικός ο ρόλος των γονέων

Ως εκ τούτου, η κ. Παραμάνη συμβούλευσε τους γονείς να αγαπούν τα παιδιά τους άνευ όρων, να κάνουν μαζί πράγματα, βοηθώντας τα να γίνουν δημιουργικά, ενεργητικά και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους, να τα ακούν, να βάλουν όρια, αλλά και να δουν την εξωτερική και εσωτερική ομορφιά τους.

 «Ένα παιδί που μεγαλώνει με αγάπη σε μια οικογένεια που επιτρέπει τη ροή στην επικοινωνία, μοιράζεται χρόνο και δραστηριότητες, υποστηρίζει και επιβραβεύει την φυσική ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του παιδιού, βάζοντας το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν όλα αυτά, έχει λίγες πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο και πολλές να μειώσει σημαντικά το βάρος του σε συνδυασμό με σωστή διατροφή», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, η κ. Παραμάνη αναφέρθηκε και στη νέα ιδιότητά της, αυτής της παραγωγού φυσικών καλλυντικών τα οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Σύρου πριν από τρία χρόνια. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται η κηραλοιφή ΦΥΣΙΣ η οποία έρχεται να αναδείξει την ποιότητα στα καλλυντικά, να μας μάθει πως υπάρχουν ελληνικά προϊόντα θεραπευτικά και σαπούνια.