Αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου για τους 11 συλληφθέντες των επεισοδίων της επίσκεψης του πρώην Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στη Σύρο

Δικαίωση των αγώνων, ήττα της βίας

Πολίτες συμπαραστάθηκαν με την παρουσία τους, παρακολουθώντας τη δίκη το πρωί της Δευτέρας

Την αθώωση των έντεκα συλληφθέντων για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ που είχαν προκληθεί κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο, τον Μάρτιο του 2011, αποφάσισε το Δικαστήριο μετά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία είχε απασχολήσει εντονότατα προ πενταετίας όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.

Η κατάρριψη του κατηγορητηρίου που ήθελε τους έντεκα διωκόμενους συμπολίτες μας να έχουν βιαιοπραγήσει κατά των ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων, απρόκλητα και κάνοντας χρήση μαρμάρων, μπουκαλιών νερού κι άλλων αντικειμένων, υπήρξε σαφής και τεκμηριωμένη, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Σύρου να κρίνει αθώους τους συγκεκριμένους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), Σπύρος Μποφυλάτος.

Η εκδίκαση της υπόθεσης περιελάμβανε πρωτίστως την κατάθεση του μοναδικού αστυνομικού, Νίκου Τσιτωνάκη - εκ των πέντε προσώπων που ήταν οι κατήγοροι, αλλά οι τέσσερις εξ αυτών δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν -, ενώ ακολούθησαν οι καταθέσεις και η εξέταση των έντεκα προσώπων, καθώς επίσης των μαρτύρων υπεράσπισης και τέλος οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, οι πολίτες που παρακολούθησαν τη δίκη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, “κάνοντας κτήμα” τους την αναφορά ορισμένων προσώπων εκ των συλληφθέντων και των δικηγόρων που υπερασπίστηκαν τους διωκόμενους, περί δικαίωσης όχι μόνον των ίδιων, αλλά συνολικά της τοπικής κοινωνίας.

 

Αθώωση και νίκη του κοινωνικού αγώνα

Αναφορικά με τα γεγονότα βίας που καταγράφηκαν προ πέντε ετών στην Ερμούπολη, λόγω της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και είχαν εγείρει την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, εξαιτίας της παρουσίας των ΜΑΤ - που όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, άνδρες της συγκεκριμένης αστυνομικής δύναμης, διατήρησαν προκλητική στάση απέναντι στην ειρηνική πορεία και πυροδότησαν τα γεγονότα με ρίψη δακρυγόνων αλλά και με βωμολοχίες -, κατέθεσαν σχετικά οι κατηγορούμενοι. Γλαφυρός και συγκεκριμένος στην περιγραφή του, παρουσιάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, ο οποίος έκανε λόγο για ειρηνική διαδήλωση πολιτών ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν μαθητές και φοιτητές, συναντώντας ως “απάντηση” την προκλητική στάση της αστυνομικής δύναμης των ΜΑΤ, όταν αιτήθηκαν επίμονα, αντιπροσωπεία τους να μεταβεί στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης για να επιδώσει ψήφισμα στον Πρωθυπουργό.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και λόγω της έντονα πολιτικοποιημένης στάσης που ανέκαθεν διατηρούσε, η οποία μεταφράζεται και στη συμμετοχή πολλών κινητοποιήσεων ειρηνικού χαρακτήρα πάντα, “έξι χρόνια στη Σύρο και αυτό δεν το είχα δει ξανά”, αναφερόμενος στη στάση, αλλά και στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί - απέναντι σε μία μορφή κοινωνικής αντίδρασης με φόντο και την ψήφιση του πρώτου μνημονίου -, άνδρες των οποίων είχα αφιχθεί στη Σύρο το προηγούμενο βράδυ.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στην κατάθεσή του, μέλη του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ που ηγήθηκαν τότε της πορείας, ζήτησαν επανειλημμένως να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό, με την αστυνομική δύναμη να αρνείται σταθερά. Κατά τη δική του θέση δε, επεσήμανε πως, αν δεν ήταν τα ΜΑΤ στο νησί, δεν θα είχε προκληθεί αυτή η βία, αφού σκοπός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, αποτελούσε η ανάδειξη των αιτημάτων τους και η έκφραση της διαφοροποίησής τους, από την πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης να εντάξει τη χώρα σε μνημόνιο.

Σχετικά με τις συλλήψεις, ο ίδιος τόνισε πως, είναι απορίας άξιον πώς και γιατί συνελήφθησαν οι έντεκα διωκόμενοι πολίτες, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για “εύκολους στόχους” της Αστυνομικής πλευράς, καθώς ορισμένοι εκ των έντεκα είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την Αστυνομία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και συνήγορος υπεράσπισης άλλου κατηγορούμενου.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, ακόμη ένας εκ των διωκόμενων προέβη σε σαφή αναφορά των τεκταινόμενων της 21ης Μαρτίου του 2011, υποστηρίζοντας πως, εκ μέρους των ΜΑΤ καταγράφηκε προκλητική στάση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το Δικαστήριο, δηλαδή το φωτογραφικό υλικό, αλλά πολύ περισσότερο το βίντεο.

 

Η πόλη αντέδρασε σε κάτι που αντιδρά ο κόσμος, τα μνημόνια”

Τη διαδικασία για τη λήψη της απόφασης εκ μέρους του Δικαστηρίου συμπλήρωσαν και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των συλληφθέντων, που ήταν παρόντες στα γεγονότα που συνόδευσαν την άφιξη και παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε πως, “Δεν είμαστε τόπος που δημιουργεί θέματα”, παρατηρώντας κατηγορηματικά πως, οι περίπου 300 συμμετέχοντες στην πορεία, ακολούθησαν ειρηνική γραμμή φωνάζοντας συνθήματα, ενώ εστιάζοντας στους συλληφθέντες, τόνισε πως, δεν προχώρησαν σε βιαιοπραγίες.

Η πόλη αντέδρασε σε κάτι που αντιδρά όλος ο λαός, τα μνημόνια” πρόσθεσε ο κ. Παγίδας δίνοντας και πιο ουσιαστική χροιά στα όσα είχαν ακουσθεί μέχρι την κατάθεση του ίδιου, γνωστοποιώντας την έκπληξή του, όταν κι ο ίδιος τότε, όπως είπε, “παρατηρούσε ακροβολισμένους τους άνδρες των ΜΑΤ” σε διάφορα σημεία της Ερμούπολης.

 

Δεν στοιχειοθετείται κατηγορία. Κοινωνική αντίδραση

Άξιες αναφοράς ήταν και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, και ειδικότερα των κκ. Γ. Παραδείση, Γρ. Μισκεδάκη και Θ. Δρίκου. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι, από τα στοιχεία καθώς και από τη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης, δεν τεκμηριώνεται κατηγορία για τους έντεκα συλληφθέντες, υπογραμμίζοντας δε, πως, εκ των πέντε κατηγόρων, ο ένας που κατέθεσε, δεν αναγνώρισε σήμερα - τα πρόσωπα που διώκονταν – στην πορεία και δη στις ενέργειες των βιαιοπραγιών που είχε υποστηρίξει στην πρώτη κατάθεσή του, ότι εισέπραξαν οι αστυνομικές δυνάμεις. (σσ. ο κ. Τσιτωνάκης κλήθηκε να παρατηρήσει 32 φωτογραφίες)

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παραδείσης υποστήριξε πως, εκ μέρους του αποστρατευθέντος – εδώ και χρόνια – αστυνομικού - “ακούσθηκαν υπερβολές” σε επίπεδο κατηγοριών, τονίζοντας μάλιστα πως, όσοι διαδήλωσαν δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα που – όπως αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο – προχώρησε συντεταγμένα σε πρόκληση επεισοδίων, αντίθετα, ήταν απλοί πολίτες (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι) που αντέδρασαν σε κοινωνικό – πολιτικό επίπεδο λόγω της παρουσία του Πρωθυπουργού. Παρόμοια υπήρξε η αναφορά του κ. Μισκεδάκη, ενώ επιπλέον, ο κ. Δρίκος έδωσε ξεκάθαρη πολιτική προέκταση στην αγόρευσή του, υποστηρίζοντας πως, δεν μπορεί να διώκεται μία εκδήλωση διαφοροποίησης και διαφωνίας προς την ασκούμενη πολιτική, αναφερόμενος και στον προηγούμενο νόμο, ο οποίος αν ήταν σε ισχύ, οι συλληφθέντες θα εξετάζονταν με την κατηγορία της τέλεσης κακουργήματος. “Θέλουμε μία Ελλάδα, όπως η Τουρκία που συλλαμβάνονται όσοι αντιδρούν κι έρχονται αντιμέτωποι με κακούργημα(;)” σχολίασε με στόμφο, θίγοντας έντονα και το γεγονός πως, οι πολιτικές επιλογές του κ. Παπανδρέου θέτουν σε ομηρεία τη χώρα για πολλές δεκαετίες σήμερα και στο εξής.

Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο των ερωτήσεων προς τον κ. Τσιτωνάκη σχετικά με το αν γνώριζε τη δημόσια “συγγνώμη” του πρώην διοικητή του Α.Τ. Ερμούπολης, Μιχάλη Ευθυμίου, λίγα 24ωρα μετά τα γεγονότα και κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησαν οι φοιτητές το 2011, προς το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και τους ξυλοδαρμούς της αστυνομικής δύναμης, ο ίδιος απάντησε πως, δεν είχε υπόψιν του κάτι σχετικό.

 

Παντελής αθώωση κι όχι αθώωση λόγω αμφιβολιών

Κατόπιν της σχεδόν τρίωρης εκδίκασης της υπόθεσης των 11 συλληφθέντων, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου γνωστοποίησε την αθώωσή τους. Αν και ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους λόγω αμφιβολιών, εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης, τονίσθηκε πως, καταρρίπτεται πλήρως το κατηγορητήριο, απαριθμώντας σημαντικούς λόγους και ζητώντας την παντελή αθώωση αυτών για τα γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 2011 στη Σύρο. Μεταξύ των όσων τόνισε ο Εισαγγελέας στην πρότασή του, δεν τεκμηριώνεται το κατηγορητήριο για τους συλληφθέντες, καθώς βάσει νόμου δεν αποτελεί βιαιοπραγία πχ. η ρίψη ενός νερατζιού ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός πως, σε σύνολο 32 φωτογραφιών, ο κ. Τσιτωνάκης δεν αναγνώρισε τους διωκόμενους. Εστίασε μάλιστα την αναφορά του και στο γεγονός πως, από τα πέντε άτομα που προχώρησαν σε κατηγορίες, παραστάθηκε μόνον ο ένας εξ αυτών, αν και οι ίδιοι κλήθηκαν δύο φορές. Ο Εισαγγελέας υπογράμμισε τέλος, πως, δεν εξάγεται το συμπέρασμα – βάσει των στοιχείων – πως, υπήρξε οργανωμένη ομάδα που είχε λάβει την απόφαση να προκαλέσει επεισόδια, ζητώντας την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες, καθώς όπως αποφάνθηκε, ήταν άνθρωποι που αντέδρασαν σε πρόκληση αστυνομικών.

 

Συμπαράσταση από την τοπική κοινωνία

Από την παρούσα αναφορά και με δεδομένο πλέον, ότι έκλεισε ο κύκλος μίας υπόθεσης που εκκρεμούσε από το 2011, οπότε και έλαβαν χώρα τα προαναφερθέντα γεγονότα, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η στήριξη μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας προς τους διωκόμενους και τελικώς αθώους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν ψηφίσματα και αποφάσεις από το Σύλλογο Εργαζομένων της Περιφέρειας (παράρτημα Κυκλάδων) – ΣΥΝΑΝΚ, από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, καθώς επίσης και από την ΕΜΔΥΔΑΣ ενώ επιπλέον, από την Πρωτοβουλία Ενάντια στις Διώξεις, μέλη της οποίας είχαν αναρτήσει και πανό, στην πλατεία Μιαούλη, καθ΄ όλη τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης για να ενημερώνονται οι διερχόμενοι πολίτες. Κοινός παρονομαστής του συνόλου των ανακοινώσεων αποτέλεσε η προσπάθεια στήριξης των κοινωνικών αγώνων και η μη ποινικοποίησή τους.

“Δεν είναι δυνατόν πέντε χρόνια μετά, να ανασύρεται μια τέτοια υπόθεση και αντί να μπει στο αρχείο, να εκδικάζεται. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Καμία προσπάθεια τρομοκρατίας και συρρίκνωσης του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας δεν θα περάσει” σημείωσαν μεταξύ άλλων, εκδηλώνοντας την αλληλέγγυα στάση τους προς τους 11 συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο στόχαστρο.