Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Υπ. Εσωτερικών, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης

Δρομολογείται λύση στο κτιριακό

Τις πολυπόθητες εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης που έχει ανάγκη, θα “απολαύσει” το κτίριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, μετά από τη δρομολόγηση ενός απαραίτητου και σημαντικού έργου ύψους 500.000 ευρώ με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016.

Η απάντηση στην αγωνία του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σύρο καθώς και της Διοίκησης της Υπηρεσίας σε επίπεδο Κυκλάδων και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το – μέχρι πρότινος - αβέβαιο μέλλον του κτιρίου, το οποίο φέρει σοβαρές αλλοιώσεις σε δομικό επίπεδο και παρουσιάζει προβλήματα από στατικής απόψεως, αναμένεται να δοθεί κατά το προσεχές διάστημα, οπότε και προωθείται η υπογραφή προγραμματικής ανάμεσα σε Υπ. Εσωτερικών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας), Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση έργου αποκατάστασής του.

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν καταγραφεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είχαν απασχολήσει πολλάκις τις εμπλεκόμενες πλευρές και δη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου που στεγάζει τη λειτουργία της σε αυτό, όπως επίσης και την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Αιγαίου, τα μέλη της οποίας είχαν προβεί σε συνεχείς συζητήσεις τόσο με τον Δήμο, όσο και με την Περιφέρεια για την αναζήτηση λύσης στο κτιριακό.

Αναφορικά με το κτίριο “βιτρίνα” στο λιμάνι της Ερμούπολης, η εξέλιξη του προγραμματισμού ενός επιβεβλημένου έργου που θα το θωρακίσει σε κάθε επίπεδο, έρχεται να ανακουφίσει πρωτίστως την Περιφερειακή Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, όπως άλλωστε τόνισε ο Διοικητής, Άγγελος Τριπολιτσιώτης μιλώντας στην εφημερίδα, με δεδομένο ότι εντός αυτού, στεγάζεται ο επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, που μεριμνά για τα νησιά.

Το θέμα της υπογραφής της σχετικής σύμβασης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει η έγκρισή της από το περιφερειακό συμβούλιο σε επόμενη σύγκλιση των μελών του, με σκοπό να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

 

Έργο που θα απαντήσει στην απαίτηση άρσης της επικινδυνότητας

Ειδικότερα, η υπόθεση του κτιριακού είχε πρωταγωνιστήσει στην τοπική ειδησεογραφία τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, οπότε και τα σοβαρά προβλήματα των εγκαταστάσεων είχαν αναφερθεί εκ νέου στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με όσα είχαν δει και το φως της δημοσιότητας μέσω και της εφημερίδας, η κάκιστη κατάσταση του κτιρίου αφορά (μέχρι και σήμερα) σε εμφανείς βλάβες στο σκυρόδεμα και τον σιδηρό οπλισμό με απομείωση της διατομής του (συνέπεια της οξείδωσης), έντονες ρηγματώσεις εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις λόγω υγρασίας και παλαιότητας. Στα προαναφερθέντα προστίθεται και η αποκόλληση επιχρισμάτων από τον πύργο ασκήσεων και τα μπαλκόνια, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία σοβαρή κατάσταση τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους πεζούς που διέρχονται από την πλευρά του κτιρίου.

Σε απάντηση των προαναφερθέντων, έρχεται ως θετική εξέλιξη η ευόδωση των προσπαθειών και των συζητήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας και του Δήμου σε επίπεδο συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου “Επισκευή – Συντήρηση – Διαμόρφωση Κτιριακών Εγκαταστάσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης” μετά και την κατοχύρωση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2016).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης, αντικείμενό της είναι η προώθηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, σύμφωνα με τη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, που εκπονήθηκε για το σκοπό αυτό, όπως: α. Περίσφυξη των κατακόρυφων στοιχείων, σε όλες τις στάθμες του κτιρίου, με μεταλλικούς κλώβους και μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος. β. Επέκταση του μανδύα και στη θεμελίωση της κατασκευής. γ. Διαμόρφωση τοιχίων οπλισμένου σκυροδέματος σε συγκεκριμένες θέσεις στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου. δ. Επισκευή των πεδιλοδοκών της θεμελίωσης σε σημεία που υπάρχουν εμφανείς βλάβες και γενικότερη ενίσχυσή της. ε. Ενίσχυση των στοιχείων του πύργου ασκήσεων. στ. Ενίσχυση και επισκευή των φερόντων στοιχείων του κλιμακοστασίου. ζ. Καθαίρεση και ανακατασκευή των εξωστών με κατάλληλα υλικά και μεθοδολογία.

Επίσης, στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαιρέσεων, αποκατάστασης τοιχοποιίας μετά τις στατικές ενισχύσεις, όπου απαιτηθεί, εσωτερικών διαμορφώσεων με ελαφρά χωρίσματα, δαπέδων, επιχρισμάτων, χρωματισμών, ανακατασκευών και συντήρησης Η/Μ εγκαταστάσεων.

 

Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ

Μέχρι σήμερα, βασικό εμπόδιο στην προώθηση και υλοποίηση του άκρως απαραίτητου έργου αποκατάστασης του κτιρίου αποτελούσε η ανυπαρξία πόρων που θα κάλυπταν τις δαπάνες και τις εργασίες. Όπως προβλέπει η προγραμματική σύμβαση, πλέον το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 ως υποέργο και θα απαιτήσει δαπάνη που αγγίζει τα 500.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο συνολικός προϋπολογισμός για εργασίες σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ. Στην προγραμματική σύμβαση καθίσταται σαφές πως, οι εργασίες για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερβούν σε κόστος τα 500.000 ευρώ.

Πέραν αυτού, γίνεται σαφή αναφορά και στη διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης την οποία και θα κληθούν να υπογράψουν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, η οποία ορίζεται στα 3 έτη, με δικαίωμα παράτασης ενός επιπλέον χρόνου. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως, η παρούσα σύμβαση αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της και για την ολοκλήρωση μελετών, έκδοση αδειών, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, διαγωνιστικές διαδικασίες έως και την υπογραφή συμφωνητικού, το χρονοδιάγραμμα ορίζεται σε ένα έτος, με την ίδια χρονική διάρκεια να αποτελεί και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

 

Κύριος του έργου, το Υπ. Εσωτερικών

Οι τρεις πλευρές αναλαμβάνουν διαφορετική ευθύνη και υποχρέωση για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας/ Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ως κύριος του έργου αναλαμβάνει μεταξύ άλλων: α. Να μεριμνά για την ομαλή χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τα δεδομένα και τους όρους του Π.Δ.Ε. ώστε να είναι απρόσκοπτη η υλοποίηση αυτού. β. Να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από σχετικό έγγραφο του Φορέα Υλοποίησης με το οποίο θα πιστοποιούνται οι εκτελεσθείσες εργασίες και το αντίστοιχο ύψος οικονομικής απαίτησης του αναδόχου. γ. Να παραδώσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ως μελέτη του έργου τη μελέτη στατικής επάρκειας με τις προτεινόμενες επεμβάσεις για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, που έχει εκπονηθεί από αρμόδιο εξειδικευμένο μελετητή, στον οποίο ανατέθηκε από τον κύριο του έργου. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι πλήρης και περιλαμβάνει τεύχη υπολογισμών, τεχνική έκθεση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων, τεχνική περιγραφή, σχέδια και κατασκευαστικές λεπτομέρειες απαιτούμενων επεμβάσεων, σχέδια ανακατασκευής εξωστών, προμέτρηση υλικών και εκτίμηση κόστους εργασιών επισκευών και ενίσχυσης φέροντα οργανισμού. Τέλος, το Υπ. Εσωτερικών έχει ευθύνη να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης καθώς επίσης να συνεργαστεί με τον φορέα για να καθοριστούν οι εργασίες που θα εκτελεσθούν στο πλαίσιο του έργου και να εγκρίνει τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης.

 

Μελετητής ο Δήμος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση

Επιπλέον, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως μελετητής αναλαμβάνει μεταξύ άλλων: α. Τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών (σε συνέχεια των υποχρεώσεων της παραγράφου 3 του Υπουργείου Εσωτερικών) που θα περιλαμβάνουν όλες τις εργασίες στατικής ενίσχυσης καθώς και τις λοιπές εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης που θα απαιτηθούν. β. Τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, με βάση τη μελέτη στατικής επάρκειας που θα του παραδοθεί από τον κύριο του έργου, προκειμένου να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός από τον ΦΚΕ. γ. Να αποστείλει τη μελέτη εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και το σύνολο των αδειοδοτήσεων προς έγκριση στον ΦΚΕ. δ. Να μεριμνήσει για την έκδοση οικοδομικών αδειών που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του έργου και ε. Να συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης του άρθρου 6 και να παρέχει την κάθε δυνατή και αναγκαία πληροφορία και βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, για την εμπρόθεσμη υλοποίηση όσων προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση.

Κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί πως, στην εισήγηση που θα εγκρίνει απόψε το δημοτικό συμβούλιο καθίσταται σαφές πως, για τη δημοτική πλευρά δεν προκύπτει κανένα κόστος.

 

Η εκτέλεση του έργου από την Περιφέρεια

Σαφής είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία ως φορέας κατασκευής του έργου αναλαμβάνει: Την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης και συγκεκριμένα τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη, τον έλεγχο και πιστοποίηση των λογαριασμών του έργου και γενικά ότι απαιτηθεί μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπρόσθετα, οφείλει να συμβουλεύεται υποχρεωτικά τον κύριο του έργου για κάθε θέμα που θα δημιουργείται κατά την εκτέλεση του έργου και θα επιφέρει αλλαγές στα επιχειρησιασκά και λειτουργικά δεδομένα των μελετών ενώ ακόμη πρέπει να μεριμνά σε συνεργασία με τη στεγαζόμενη στο κτίριο - που θα εκτελεστεί το έργο - Υπηρεσία, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

Στις υποχρεώσεις της Περιφέρειας, σημειώνεται πως, εκπρόσωπός της πρέπει να συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης με σκοπό την έντεχνη και εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου.

 

Άγγελος Τριπολιτσιώτης: Θετική εξέλιξη. Κατανόησαν όλοι το πρόβλημα

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε μέσω των δηλώσεών του για το θέμα και τις σχετικές εξελίξεις προς την εφημερίδα, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Άγγελος Τριπολιτσιώτης. “Πράγματι είναι σημαντικό αυτό το γεγονός και ό,τι έχει σχέση με το κτιριακό θέμα” ανέφερε, επισημαίνοντας πως, η πλευρά της Πυροσβεστικής άσκησε πιέσεις και μερίμνησε να προωθηθεί η λύση του προβλήματος, με δεδομένο ότι έχει εξευρεθεί και κατοχυρωθεί χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. “Με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά με την άριστη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας καταφέραμε ομόφωνα να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία και βαδίζουμε στην τελική ευθεία” πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα πως, “Βεβαίως η τυπική διαδικασία αφορά στην έγκριση του σχεδίου της σύμβασης από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η προσπάθεια”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα της συνεργασίας του συνόλου των συνεργαζόμενων πλευρών, σχολίασε πως, “Θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα να συνεργάζονται και οι τρεις υπηρεσίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα” εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επικοινωνία με τους κκ. Λεονταρίτη και Μαραγκό. “Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε με τη συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού που κατανόησαν και “μπήκαν” ενεργά στο πρόγραμμα και έχουμε δρομολογήσει το έργο με σκοπό την υλοποίηση”.

Σχετικά δε, με τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου, ο κ. Τριπολιτσιώτης επεσήμανε πως, “Από τότε που κατασκευάστηκε, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, μέχρι και σήμερα, υπήρξαν πάρα πολλές αλλοιώσεις στη δόμηση του κτιρίου” υποστηρίζοντας όμως πως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο το κτίριο. “Βεβαίως υπάρχουν σημάδια εμφανή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι ακατάλληλο προς στέγαση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Όσο όμως το αφήνουμε, κατανοεί κάποιος ότι γυρνάει εις βάρος μας η κατάσταση και θα γίνει ακατάλληλο σε βάθος χρόνου” σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Θα εξετασθεί η πιθανότητα μεταστέγασης

Ο κ. Τριπολιτσιώτης, απάντησε σε δεύτερο χρόνο και στο ενδεχόμενο απαίτησης προσωρινής μεταστέγασης των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής όταν θα είναι σε εξέλιξη το έργο. “Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση. Θέλουμε πρώτα να κλείσουμε ομαλά τη διαδικασία της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου και μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες και θα κριθεί αν θα χρειαστεί να κάνουμε μεταστέγαση ή όχι” ανέφερε, λέγοντας πως, “Θα πέσουν λύσεις επάνω στο τραπέζι και θα δούμε τί θα γίνει για την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας καθώς η Υπηρεσία μας είναι ιδιαίτερη ως προς το έργο της και άρα, όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να προκύψουν με προσοχή”. Κατέληξε μάλιστα, υπογραμμίζοντας σε γενικότερο επίπεδο πως, “Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη και σε επίπεδο συνεργασίας Υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο”.