Αποδυναμωμένη η λαϊκή φωνή στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σύρο

«Ξεκούρδιστη κιθάρα»

Ισχνή ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σύρου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι υπάλληλοι της αιρετής Περιφέρειας, οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τα μέλη του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων της Σύρου είχαν απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες του νησιού, πρεσβεύοντας ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός δύναται να ανατρέψει τις σημερινές μνημονιακές πολιτικές, γι μία ακόμη φορά, η συμμετοχή δεν ήταν η επιθυμητή.

«Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας»

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων, άσκησε δριμεία κριτική για τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο που προβλέπουν νέα μισθολογική καθήλωση, την κατάργηση των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που έχουν παραμείνει, την αύξηση του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και τις ακόμη ελαστικότερες μορφές εργασίας.

Αναφερόμενος, στα φλέγοντας ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες εργαζόμενους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Σύλλογος επεσήμανε την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών καθώς και την ενασχόληση των λιγοστών υπαλλήλων με μεγάλο αριθμό και επικαλυπτόμενων αντικείμενων, ταυτόχρονα με την άσκηση παράλληλων καθηκόντων. Επιπλέον τόνισε τις δυσκολίες στις μετακινήσεις εκτός έδρας λόγω των μειωμένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ζωής, λόγω και της αύξησης του Φ.Π.Α.

Στον αντίποδα όλων αυτών, υποστήριξε ότι η επαρκής στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αποτελεσματικό, ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο τομέα που θα μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της περιφέρειας για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ανατροπή της λιτότητας των νεοφιλελεύθερων – αντιεργατικών πολιτικών και την πλήρη δικαίωση των ελπίδων και των οραμάτων του.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε την μάχη, ενωμένοι μέσα από τους συλλόγους μας, για την δημιουργία ενός μεγάλου συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να αντισταθεί στα μνημόνια και στον νεοφιλελευθερισμό, στην απονέκρωση της δημοκρατίας, στην πλήρη υπονόμευση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, οικοδομώντας ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες», κατέληξε ο Σύλλογος.

«Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των μνημονίων»

Με τη σειρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δια στόματος του προέδρου του Χάρη Ζεπάτου σημείωσε ότι αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, τις συλλογικές Συμβάσεις εργασίας με καθολική ισχύ νόμου, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την επαναφορά δώρων (13ος - 14ος μισθός), τριετιών, χρονοεπιδομάτων κλπ, τις αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, τα μέτρα προστασίας των ανέργων και τέλος τη Δημόσια Δωρεάν και για όλους Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο Σύλλογος εντείνει τον αγώνα για την απόκρουση των άμεσων ή έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων και την προσαρμογή του δημοσίου στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών όπως περιγράφεται στην «Στρατηγική της Ε.Ε. για το 2020». Απορρίπτει κάθε σχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος στις απεργιακές κινητοποιήσεις ή τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και συμμετέχει στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με επικαιροποιημένα τα ζωντανά μηνύματα του αντιφασιστικού – αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα του 73.

«Κανείς δυνατότερος από τον οργανωμένο λαό»

Τέλος, σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου τόνισε ότι μόνο μέσω της μαζικής αντίδρασης και των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων θα σταματήσει η «σφαγή» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«Παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του ωραρίου. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Όχι στις απολύσεις και την ελαστική εργασία. Όχι στην ευελιξία και την κινητικότητα. Μείωση των μαθητών στα τμήματα. Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Όχι στο αντιδραστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο για λίγους και εκλεκτούς. Παιδεία, υγεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά δημόσια και δωρεάν για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.