Τελετή υποδοχή των νέων σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου

«Κόσμημα της ελληνικής ναυτοσύνης»

Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου υποδέχτηκε τους νέους σπουδαστές της σε μια σεμνή τελετή, που σηματοδότησε τη μετάβασή τους από το στενό πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανοιχτά πέλαγα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Τον αγιασμό για τη νέα διδακτική χρονιά τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ευχόμενος στους σπουδαστές να συνεχίσουν την ένδοξη ναυτική παράδοση της Ελλάδας, μιας χώρας που καυχιέται για τον ουρανό της, τις γαλάζιες θάλασσες της και τα υπερήφανα παιδιά της, τα όνειρα των οποίων δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τα ψαλιδίσει. Ο κ. Δωρόθεος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγαστή συνεργασία του με τον προηγούμενο διοικητή της Σχολής Νικόλαο Πολέμη, ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στο κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά.

Κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής, ο νέος διοικητής της ΑΕΝ Σύρου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Δημήτρης Βατίστας καλωσόρισε τους σπουδαστές, σημειώνοντας πως από σήμερα δίνεται η ευκαιρία αλλά και η πρόκληση στους νέους υποψηφίους πλοιάρχους να αποδείξουν τις ικανότητες, να κρατήσουν σταθερό το πηδάλιο στις δυσκολίες της ναυτιλίας, να αξιοποιήσουν τα εφόδιά τους μετατρέποντας τις γνώσεις σε πράξεις και να μεταλαμπαδεύσουν στις θάλασσες της οικουμένης την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτικών.

Αδήριτη ανάγκη η επιβίωση της Σχολής

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1958 και λειτούργησε αρχικά ως αγγλική τηλεγραφική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Το έτος 1962 πέρασε στην ιδιοκτησία της τότε Δημόσιας Σχολής Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού που σήμερα έχει πλέον μετονομαστεί σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Από τις τάξεις αυτές αποφοίτησαν συνολικά πάνω από 1600 πλοίαρχοι, οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν σε πλοία όλων των κρατών που διαθέτουν Εμπορικό Ναυτικό. Στα έδρανα της Σχολής έλαβαν τις πρώτες γνώσεις τους ναυτικοί που τίμησαν την Ελλάδα στη θάλασσα. Από το φιλόξενο λιμάνι της Ερμούπολης απέπλευσαν άξιοι ναυτικοί για να κατακτήσουν την προτίμηση του επιβατικού κοινού, να προσφέρουν τη θαλάσσια αρωγή, να προάγουν το θαλάσσιο εμπόριο, να ενισχύσουν τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού και να τιμήσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες κατά γενική ομολογία δείχνουν την προτίμησή τους στους απόφοιτους των ΑΕΝ της χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βατίστας υπογράμμισε ότι η θέση της ΑΕΝ στην είσοδο του λιμανιού, στο πλέον στρατηγικό σημείο, στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, προσφέρει μεν μια πλεονεκτική θέση από άποψη θέα αλλά ταυτόχρονα  αφήνει εκτεθειμένο το κτίριο σε καιρικές συνθήκες. Η υγρασία, η αλμύρα της θάλασσας, η ένταση του ανέμου, η τραμουντάνα κατά τους χειμερινούς μήνες και η ισχύς των μελτεμιών κατά τους θερινούς μήνες, συντέλεσαν από κοινού στην ανακαίνιση του κτιρίου με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μια αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της σχολής. Κατέστησε δε γνωστό ότι οι δέουσες ενέργειες έγιναν άμεσα ώστε οι εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Σύρου κτίριο να αποτελούν σήμερα κόσμημα της ελληνικής ναυτοσύνης.

Αναβάθμιση του εξοπλισμού

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατάφερε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 να εγκριθεί η ένταξη της πράξης εξοπλισμού ΑΕΝ Σύρου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα εξυπηρετήσει την εκπαίδευση σπουδαστών σε σύγχρονα συστήματα προσομοίωσης της γέφυρας.

Τέλος στόχος της Σχολής αποτελεί η κάλυψη των εργαστηριακών αναγκών για πρακτική εκπαίδευση και εφαρμογή κανόνων σε πραγματικές συνθήκες πλου ώστε να αποφοιτούν ανταγωνιστικοί αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

Κλείνοντας, ο Διοικητής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο της Σχολής, στους καθηγητές, στο διοικητικό προσωπικό και στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος για την εκπαίδευση, τη διαπαιδαγώγηση των σπουδαστών που έχουν την τύχη να λαμβάνουν στα έδρανα της ΑΕΝ Σύρου.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους σπουδαστές η θάλασσα να είναι γαλήνια, οι συνεργασίες τους αρμονικές, τα ταξίδια τους ασφαλή, ο Άγιος Νικόλαος να βρίσκεται στο πλευρό τους και οι εμπειρίες τους να είναι πλούσιες σε επιτυχίες και γνώσεις.

Ευχές για ένα εποικοδομητικό εκπαιδευτικό έτος έδωσαν στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Ναυτικών Γιώργος Μηλιός και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Γεώργιος Δούναβης.