Έκθεση χειροποίητων δημιουργιών της Στέγης Ανηλίκων Σύρου και των φίλων της από όλη την Ελλάδα

Αγάπη χωρίς γεωγραφικά όρια

Ο χειροποίητος «θησαυρός» των παιδιών και των εθελοντών της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου βγαίνει για μία ακόμη χρονιά από το «σεντούκι» του, προσδοκώντας να βρει θέση στις καρδιές δεκάδων φίλων της που υποστηρίζουν το έργο της και αγκαλιάζουν κάθε δράση της μεγάλης «οικογένειάς» της.

Η έκθεση χειροποίητων προϊόντων της Στέγης παρουσιάζεται από χθες στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του ιστορικού κέντρου να θαυμάσουν τις δημιουργίες των παιδιών και παράλληλα να πάρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους.

Το έργο των εθελοντών διευρύνεται

«Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια με δημιουργίες τόσο των ίδιων των παιδιών από τα εργαστήρια χειροτεχνίας και κατασκευών που λειτουργούν στη Στέγη, όσο και πολλών εθελοντών από όλα τα μέρη της Ελλάδας» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εθελόντρια κ. Ιωάννα Λαδά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δίκτυο των εθελοντών που ενημερώνονται, μέσω του διαδικτύου, για τις δράσεις της Στέγης και επιθυμούν να συνδράμουν με τα δικά τους έργα, συνεχώς διευρύνεται σκορπίζοντας χαμόγελα στα χείλη των παιδιών που αντιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα πως η αγκαλιά που τα περιβάλλει είναι μεγάλη και θερμή.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τίποτα δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας η οποία υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο. «Υπάρχουν πολλές κυρίες που δεν μπορούν να έρθουν στο χώρο της Στέγης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω υποχρεώσεων, όμως ασχολούνται με τη δημιουργία πλεκτών και άλλων προϊόντων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην έκθεσή μας».

«Ο καθένας προσφέρει ό,τι θέλει»

Σύμφωνα με την ίδια, τα έσοδα από την έκθεση αποτελούν ένα καλό βοήθημα για την κάλυψη κάποιων λειτουργικών εξόδων, όπως το νερό και το ρεύμα, αλλά και το φαγητό των παιδιών. «Ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί και θέλει, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, αποφασίσαμε πως είναι σωστό να μην βάλουμε τιμές στα πράγματα», υπογράμμισε η κ. Λαδά.

Σημειώνεται πως στη Στέγη λειτουργού εργαστήρια χειροτεχνίας και κοσμημάτων, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ασχολούνται με πιο ιδιαίτερες και δύσκολες τεχνικές όπως το decoupage και οι ξύλινες κατασκευές. Οι δημιουργίες των παιδιών της Στέγης έχουν βρει τη θέση τους δίπλα σε προϊόντα που έχουν αποσταλεί για τον σκοπό αυτό από τη Θράκη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και άλλες πόλεις της χώρας.

«Όνειρό μας ένας μεγαλύτερος χώρος»

Όπως εξηγεί η κ. Λαδά, σήμερα η Στέγη στηρίζει καθημερινά 35-40 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, ενώ στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 400 άτομα. «Τα παιδιά αυτά θα έρθουν μετά το σχολείο τους, θα φάνε, θα διαβάσουν και θα συμμετάσχουν σε κάποια εργαστήρια που γίνονται μέσα στο χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που χτυπούν την πόρτα της Στέγης έχει αυξηθεί αισθητά. «Παλαιότερα, είχαμε γύρω στα 20-25 άτομα και τώρα έχουμε 10 παραπάνω. Αν οι εγκαταστάσεις ήταν κατάλληλες θα δεχόμασταν πολλά περισσότερα. Υπάρχουν παιδιά που μας έχουν χτυπήσει την πόρτα, αλλά ο χώρος είναι μικρός, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα στηρίζουμε και εκτός Στέγης στα φροντιστήριά τους, στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Τα βοηθάμε όπως μπορούμε» τόνισε.

Παράλληλα, κατέστησε γνωστό ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου συνεχίζονται τόσο από τους εθελοντές όσο και από τους φίλους της Στέγης. «Όλοι ευχόμαστε να έρθει η στιγμή που θα μπορέσουμε να φύγουμε από το χώρο αυτό, να πάμε σε έναν πιο σωστό και πιο μεγάλο».

Τέλος, τόνισε ότι εκτός από τη σταθερή πεντάδα εθελοντών, καθημερινά επισκέπτονται τη Στέγη και έξτρα εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν μια ώρα από τον χρόνο τους για να παρέχουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους.

Η έκθεση χειροποίητων προϊόντων της Στέγης θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, ενώ στόχος της να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.