Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Σύρου

Ξέφρενο πανηγύρι ψυχής

Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, που δεν κρύβεται ούτε στα δώρα ούτε στα πολύχρωμα στολίδια, αλλά στην ψυχή κάθε ανθρώπου, υπενθύμισαν σε όλους μας τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Σχολείων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β’, εφημερίων του νησιού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Σχολικής Συμβούλου Ειδικής Αγωγής Ν. Αιγαίου Μαρίας Δερέκα και πλήθους γονέων.

Τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, υπό την καθοδήγηση της Κατηχήτριας Ειρήνης Ξαγοράρη και τραγούδησαν ύμνους, κάλαντα και ευχές για τα παιδιά όλου του κόσμου, με την καθοδήγηση της κατηχήτριας Μάρσας Μιχαλακέα - Δαφερέρα και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, υπό τη διεύθυνση του Διακόνου Βασιλείου Φραντσίσκου.

«Οι δύο όψεις των εορτών»

Την εκδήλωση, στην οποία συνέργησαν οι Εφημέριοι της Σύρου και οι συνεργάτες και συνεργάτριες του Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, προλόγισε ο Αρχιμ. Νικόλαος Γαβαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο όψεις των Χριστουγέννων. Τη λαμπερή πλευρά με τις πολύχρωμες γυαλιστερές μπάλες, τα διάφανα αγγελάκια από οπαλίνα, τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν και τις χαρούμενες μελωδίες και τη ζοφερή πλευρά με τη φτώχεια, την απώλεια, τη μοναξιά και την κατάθλιψη, που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ουσία των Χριστουγέννων για τα παιδιά, που οι αθώες ψυχές τους όλα τα γνωρίζουν κι ας μην το ξέρουν, βρίσκεται στο περίσσευμα αγάπης και τη διάθεση για προσφορά που εισπράττουν από τους ενήλικες. Στη σκέψη αυτή στηρίχτηκε και η φετινή θεατρική παράσταση των Κατηχητικών Σχολείων της Σύρου, μέσα από την οποία μετέδωσαν το μήνυμα ότι «τα Χριστούγεννα είναι και πρέπει να είναι ένα ξέφρενο πανηγύρι ψυχής».

Ειρήνη στη γη και αγάπη και στους ανθρώπους

Όπως τόνισε ο π. Νικόλαος, το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων έχει περιγράψει καλύτερα από τον καθένα ο – πάντα – επίκαιρος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. “Σε μια σύντομη υπενθύμιση των προσώπων της Καινής Διαθήκης των οποίων η ζωή απέκτησε νόημα κοντά στο Χριστό, ο Χρυσόστομος συμμετέχει μαζί τους, λέγοντας: «Αφού λοιπόν όλοι πανηγυρίζουν χαρούμενοι κι εγώ επιθυμώ να σκιρτήσω και να χορέψω και να πανηγυρίσω. Χορεύω χωρίς να παίζω κιθάρα, χωρίς να κινώ κλάδους κισσού, χωρίς να κρατάω αυλό, χωρίς να κρατάω αναμμένες λαμπάδες, αλλά κρατώντας στα χέρια μου αντί για μουσικά όργανα, τα σπάργανα του Χριστού. Γιατί αυτά είναι η ελπίδα μου, αυτά είναι η ζωή, αυτά είναι η σωτηρία μου, αυτά είναι για μένα αυλός και κιθάρα. Γι’ αυτό τα έχω μαζί μου, για να μου δώσουν τη δική τους δύναμη, την ικανότητα να πω μαζί με τους αγγέλους «Δόξα στον ύψιστο Θεό» και μαζί με τους ποιμένες «ας επικρατήσει στη γη η ειρήνη και στους ανθρώπους η αγάπη»”.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα και εγκαρδίως τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, τόνισε ότι, "όποιος έζησε και ζυμώθηκε κοντά στην Εκκλησία δεν ζημιώθηκε ποτέ στη ζωή του, αλλά όπου και αν πορεύτηκε στην κοινωνία διέθετε πολλά πνευματικά αποθέματα στην καρδιά του, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής".

Αφού ευχαρίστησε δε τους γονείς, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να χαράξουμε στην καρδιά τους τη μορφή του Χριστού και να τους πούμε να παραμένει πάντα ζωντανή στη ζωή τους, γιατί πάντοτε θα αναζητούν και θα βρίσκουν σ` αυτή τη μορφή καταφύγιο και λιμάνι στα προβλήματά τους".

Γιορτή των Κατηχητικών Ομάδων Αγ. Νικολάου και Αγ. Γεωργίου

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Ισιδωρείου Ιδρύματος η χριστουγεννιάτικη εορτή των Κατηχητικών Ομάδων των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης. Τα παιδιά παρουσίασαν επίκαιρα θεατρικά δρώμενα, με θέμα το Χριστό ως οδηγό της ζωής μας και απέδωσαν Χριστουγεννιάτικα ποιήματα και τραγούδια, παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού, της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Χριστιάννας Πάπιτση, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ισιδωρείου Ιδρύματος και πλήθους γονέων και ενοριτών.

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Αρχιμ. Βενέδικτος Φραγκογιάννης, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' και αναφέρθηκε με συντομία στο έργο που, υπό την καθοδήγησή του, επιτελεί η τοπική Εκκλησία. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αρχιμ. Δωρόθεο Γάγγο και τις Κατηχήτριες κ. Μαρία και Ηλέκτρα Φραγκογιάννη, Ασπασία Χάλαρη και τη Διακόνισσα Βασιλική Κοτσοκώστα, τους γονείς, οι οποίοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας, και τέλος τα παιδιά, που αγκαλιάζουν το Κατηχητικό έργο της Εκκλησίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μαραγκός συνεχάρη τα παιδιά και τους κατηχητές, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την προσφορά δώρων στα παιδιά.