Θετικός ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της Κάριτας Σύρου για το 2016

Η αγάπη φέρνει αποτέλεσμα

Με την ευχή «η αγάπη προς τον πλησίον» να συνεχίσει να γεμίζει τις καρδιές των Συριανών, αποτελώντας το πέπλο μια κοινωνίας ευαισθητοποιημένης και αλληλέγγυας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Ναού της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Βάρη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και του τέως επισκόπου κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη.

Υποστήριξη αναξιοπαθούντων οικογενειών

Στο έργο που επιτελέστηκε την περασμένη χρονιά, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κάριτας Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος, κάνοντας ειδική αναφορά στην πολυποίκιλη προσφορά της οργάνωσης. Όπως τόνισε, η Κάριτας κάλυψε, μεταξύ άλλων,  τις ανάγκες μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας σε τρόφιμα και φάρμακα και ανέλαβε την εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης οικονομικά αδυνάτων οικογενειών. Υπενθύμισε ακόμη πως σε εβδομαδιαία βάση διατίθενται είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ κατά καιρούς προσφέρονται και είδη οικοσκευής τα οποία έχουν δωρίσει φιλάνθρωποι ή εθελοντές της οργάνωσης.

Κατέστη δε σαφές πως σημαντική βοήθεια για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω προσφέρεται μέσα από προγράμματα της ΚΑΡΙΤΑΣ Ελλάς, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων οργανώσεων ή επιχειρήσεων που ενισχύουν οικονομικά το έργο της τοπικής Κάριτας.

Έσοδα - έξοδα

Στη συνέχεια, η ταμίας του Συλλόγου κ. Γεωργία Βουτσίνου προέβη στον οικονομικό απολογισμό του 2016, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 86. 534 ευρώ και τα έξοδα στο ποσό των 76.430, 57 ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στο 2017 είναι 29.259, 68 ευρώ. Όπως τόνισε, τα έσοδα της Κάριτας είναι ελαφρώς αυξημένα, χάρη στην επιχορήγηση των 10.000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, που θα διατεθούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της.  Θετικός ήταν αι ο απολογισμός των Ενοριακών Κάριτας, οι οποίες ξεκινούν τη φετινή δράση τους με υπόλοιπο 10.680 ευρώ.

«Ο πλησίον είναι κομμάτι του εαυτού μας»

Τις ευχές του για το νέο έτος, απηύθυνε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος ανέγνωσε ένα απόσπασμα από την εγκύκλιο του πάπα Βενέδικτου με τίτλο «Για τη Χριστιανική αγάπη», που εκδόθηκε το 2015. «Ο Θεός είναι αγάπη, όποιος μένει στην αγάπη, μένει στον Θεό. Και ο Θεός μένει σε αυτόν. Οι λέξεις αυτές της πρώτης επιστολής του Ιωάννη εκφράζουν με μοναδική σαφήνεια το κέντρο της χριστιανικής πίστεως, τη χριστιανική εικόνα του Θεού και επίσης την επακόλουθη εικόνα του ανθρώπου και της πορείας του. Επιπλέον με τον ίδιο αυτό στίχο ο Ιωάννης μας προσφέρει ένα συνθετικό δείγμα της χριστιανικής υπάρξεως. Εμείς αναγνωρίσαμε την αγάπη του Θεού ο οποίος έχει για εμάς και πιστέψαμε σε αυτή. Πιστέψαμε στην αγάπη του Θεού έτσι ο χριστιανός μπορεί να εκφράσει τη βασική επιλογή της ζωής του, να δίνει αγάπη στον πλησίον, η οποία είναι ριζωμένη στην αγάπη του Θεού και είναι καθήκον για κάθε πιστό και για όλη την εκκλησία». Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, η εκκλησία οφείλει να δίνει την έμπρακτη αγάπη στο πλησίον, η οποία προφέρεται μέσα από τη μεγάλη οικογένεια της Κάριτας. Ως εκ τούτου, συμβούλευσε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο της τοπικής εκκλησίας, στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής συμπαράστασης να εμπνέονται από την αγάπη του Θεού και να τη δίνουν απλόχερα στον συνάνθρωπό τους. «Ο πλησίον μας είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας και μέσα σε αυτό βλέπουμε τον Χριστό. Δώστε αγάπη στον πλησίον όσο μπορείτε και θα σας δοθεί από το Θεό πλουσιοπάροχα», κατέληξε.

Ανοιχτή η αγκαλιά των τοπικών φορέων

Στην αύξηση των διαζυγίων, που μαρτυρά τους τριγμούς στα θεμέλια της αγάπης αναφέρθηκε ο πρώην επίσκοπος κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου π. Κωνσταντίνος Κοντός, ο αρμόδιος επί των κοινωνιών θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αποστόλης Ρουσσουνέλος και ο εκπρόσωπος του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως Παναγιώτης Τζαναβάρης.

Στην πολύτιμη υποστήριξη που προσέφερε η Κάριτας Σύρου στον Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, κατά την ίδρυσή του, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπός του Σπεράντζα Δουράτσου, ενώ ευχές για το 2017 έδωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ «Δικαίωμα» και γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, Ζωγραφιά Δόγου.

Τέλος, αναγνώστηκαν και τα μηνύματα των Βουλευτών Νίκου Συρμαλένιου και Αντώνη Συρίγου, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ετικέτες: