Παρουσίαση του 3ου TEDx UniversityoftheAegean

Τι είναι ο Cosmos;

Διαδραστικές δραστηριότητες, workshops και πολλές άλλες εκπλήξεις εισήγαγαν τους φίλους του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον «cosmo» του 3ου TEDX UniversityoftheAegean που θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου στο Θέατρο «Απόλλων».

Θέμα του επερχόμενου συνεδρίου, που για μία ακόμη χρονιά φιλοδοξεί να φέρει τους συμμετέχοντες κοντά στο πνεύμα της διάδοσης ιδεών που αξίζει να ακουστούν είναι το «Cosmos». Μέσα από τις ομιλίες, τα εργαστήρια αλλά και τις εκθέσεις που θα λάβουν χώρα, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμπειρίας, θα αναρωτηθούμε «πόσο σημαντικοί είμαστε σε αυτό τον κόσμο αποτελώντας ένα πολύ μικρό, αλλά βασικό κομμάτι του».

Micro – macro αντιθέσεις

Τι είναι ο Cosmos; Πώς τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας; Ο κόσμος για τον καθένα μας είναι κάτι διαφορετικό αλλά και ίδιο ταυτόχρονα. Εστιάζοντας στις μικρές αυτές διαφορές αποφασίσαμε να το ψάξουμε και να το ερευνήσουμε μαζί σας. Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις και σκέψεις θα απαντηθούν φέτος στο 3ο TEDxUniversityoftheAegean.

«Μιλάμε για micro και macro αντιθέσεις, για μεγάλες καινοτομίες, μέσα από τις οποίες επιδιώκουμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα, όπως πού είμαστε χρήσιμοι και πού μπορούμε να βοηθήσουμε» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο curator του 3ου TEDxUniversityoftheAegean, Δημήτρης Δεσποτίδης, υπογραμμίζοντας ότι η διοργάνωση προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα πολύ πρισματικά.

Διαφορετικοί κόσμοι, ένα σύμπαν

Κατά τη διάρκεια του pre-event του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο, οι επισκέπτες κλήθηκαν να περάσουν από τέσσερα στάδια. Το πρώτο αφορούσε στις διαφορές ανάμεσα στο micro και το macro, οι οποίες αποτυπώθηκαν μέσα από βιντεοπροβολές, που αποτύπωναν τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται το σύμπαν. Αμέσως μετά, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γράψουν το όνομά τους πάνω σε ένα μπαλόνι, το οποίο συμβόλιζε τον δικό τους κόσμο. «Μέσα από αυτό το παιχνίδι, στριμώξαμε διάφορους κόσμους, τον έναν δίπλα στον άλλο, σχηματίζοντας έναν μεγαλύτερο και πιο ισχυρό», επεσήμανε ο κ. Δεσποτίδης.

Στην τρίτη φάση του event, οι συμμετέχοντες πήραν από μία μπλε, κόκκινη και κίτρινη κλωστή με την πορεία της οποίας απαντούσαν ταυτόχρονα σε τρία ερωτήματα. Η κόκκινη κλωστή αναλογούσε στο ερώτημα «τι σε κάνει χαρούμενο», η μπλε στο ερώτημα «τι σε επηρεάζει» και τέλος η κίτρινη στο ερώτημα «τι δεν θα μπορούσες να ζήσεις». «Μέσα από αυτή τη διαδρομή λαμβάνουμε κάποια δεδομένα, όπως το ότι η θρησκεία έχει μόνο μία επιρροή σε σχέση με την οικογένεια ή την εκπαίδευση» σημείωσε ο curator του TEDx.

Στην τέταρτη και τελευταία φάση, οι φίλοι του TEDx βρέθηκαν μπροστά από καθρέφτες, οι οποίοι αποτύπωναν τα παράλληλα σύμπαντα και τις διαφορετικές προοπτικές που δημιουργούνται. 

Η εμπειρία ταξιδεύει

Αναφορικά με το περιεχόμενο του φετινού TEDx, ο Δημήτρης Δεσποτίδης εξήγησε ότι «θα συμμετέχουν ομιλητές από διάφορους τομείς, όπως design, δημοσιογραφία, τεχνολογία κ.α». Η διοργάνωση απευθύνεται όχι μόνο σε φοιτητές του Τμήματος, αλλά και στους κατοίκους όλης της Σύρου, ενώ  για μία ακόμη χρονιά σημαντική θα είναι η παρουσία και συμμετοχή του συνόλου των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για διάδοδη ιδεών και να μένουν εκτός των υπόλοιπα τμήματα σε Σάμο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Χίο και Ρόδο γι’ αυτό μέσα από live streaming, workshops και exhibitions, οι φοιτητές θα βουτήξουν στον «cosmo» του TEDx με την υπογραφή του Τμήματός μας».

Ιδέες που αξίζει να ακουστούν

Υπενθυμίζεται ότι το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων, ισχυρών ομιλιών (18 λεπτά ή λιγότερο ). Το TED ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο όπου η Τεχνολογία, η Ψυχαγωγία και ο Σχεδιασμός συγκλίνουν, πλέον σήμερα καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα ¬ από την επιστήμη έως την επιχείρηση με παγκόσμια ζητήματα ¬ σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Παράλληλα, ανεξάρτητα διεξάγονται εκδηλώσεις TEDx που προσπαθούν να βοηθήσουν στην διάδοση ιδεών σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το TEDx δημιουργήθηκε στο πνεύμα της αποστολής του οργανισμού TED, "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ανεξάρτητους διοργανωτές που θέλουν να δημιουργήσουν ένα event τύπου TED, που να έχει τη δική τους ταυτότητα, μέσα στην κοινότητα τους.

TEDx αλά Σύρος

Το TEDxUniversityoftheAegean είναι το πρώτο TEDx που διοργανώθηκε τόσο στη Σύρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συνέδρια το πρώτο με θέμα MotivAction δηλαδή κίνητρο για δράση (Motivation & Action), το δεύτερο με θέμα Fight or Flight, ενώ στην προσεχή διοργάνωση του Μαρτίου θα ανακαλύψουμε τον εσωτερικό μας «cosmo».