Δενδροφύτευση στο Κίνι από τους μαθητές της «Παλάμης του Θεού»

Έδωσαν πνοή στην καμένη γη

Νέα ζωή στην καμένη γη που άφησαν πίσω τους το περασμένο καλοκαίρι οι πυρκαγιές στις παρακείμενες πλαγιές της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι, έδωσαν χθες το πρωί οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «Στην παλάμη του Θεού».

Σε μια ατμόσφαιρα χαράς, αλλά και ευθύνης απέναντι στη φύση, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού με τη βοήθεια του Διευθυντή, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, των δασκάλων και των γονέων τους, φύτεψαν στην περιοχή δενδρύλλια που προσέφερε η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων. Τις προσπάθειες συντόνισαν η Ειρήνη Ξαγοράρη και δύο συνεργάτες της εθελοντές, οι οποίοι άνοιξαν 15 λακκούβες για να φιλοξενήσουν τα δεντράκια που θα μεγαλώσουν και θα προσφέρουν και πάλι πολύτιμο οξυγόνο στην περιοχή.

Μία σπουδαία πράξη

«Σήμερα θα κάνετε μία καλή πράξη που θα θυμάστε σε όλη σας τη ζωή» τόνισε η κ. Ξαγοράρη, απευθυνόμενη στους μικρούς μαθητές, οι οποίοι δεν έβλεπαν την ώρα να φυτέψουν και να ποτίσουν τα δικά τους δεντράκια.

Παρών στη δράση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος φύτεψε μαζί με τους μαθητές το τελευταίο δεντράκι. Στη συνέχεια, μαθητές, παιδαγωγοί και γονείς μεταφέρθηκαν στις φιλόξενες αίθουσες του Παιδικού Σταθμού, όπου ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της συμβολικής πράξης.

«Να αγαπάτε και να φροντίζετε τη μητέρα γη»

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το σχολείο μας, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε κάτι πολύ σπουδαίο. Εκεί δηλαδή που κάηκαν το καλοκαίρι πολλά δεντράκια, τα οποία ήταν για εμάς ζωή, φυτέψατε νέα δέντρα που θα βλέπετε να μεγαλώνουν και θα σας γεμίζουν χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στη ζωή μας έχουμε δύο μητέρες, εκείνη που μας γέννησε και τη μητέρα γη, πάνω στην οποία κάνουμε τα βήματά μας, σπέρνουμε, θερίζουμε, φυτεύουμε και αντλούμε οξυγόνο».

Μάλιστα, συμβούλευσε τα παιδιά να αγαπούν και τις δύο μητέρες τους, τόσο εκείνη που τα έφερε στη ζωή, όσο και τη γη, που τόσο πόνεσε με τις φωτιές του καλοκαιριού. Καταλήγοντας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στη Διεύθυνση και το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού, όσο και την κ. Ξαγοράρη και τους συνεργάτες της. «Ας δώσουμε όλοι μια υπόσχεση, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καίει τα δέντρα μας, εμείς θα τα αγαπάμε και θα τα ποτίζουμε κι εμείς θα φροντίσουμε να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν πολύ ψηλά για να τα καμαρώνουμε».