Συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών και συντονιστικών συναντήσεων η Δημοτική Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Πάρου, ενώ το θέμα φτάνει στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Συνεχιζόμενες βολές κατά της “επένδυσης”

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 23 Φεβ. 2017 - 23:00

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εκστρατεία ενημέρωσης του Δήμου Πάρου, προς τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής στα ορεινά του νησιού, ενώ το θέμα λαμβάνει περαιτέρω έκταση, έπειτα από σχετική κατάθεση ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ στο νησί.

Σε συνέχεια των ενημερώσεων, που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή για το ζήτημα των ανεμογεννητριών του Δήμου Πάρου, ανά δημοτική ενότητα, για την ενημέρωση του συνόλου των κατοίκων του νησιού, ο Δήμος πλέον προχωρά σε διευρημένη συνάντηση και συντονισμό δράσεων, με όλους τους φορείς του νησιού.

Παράλληλα, ρώτηση για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος στα νησιά της Πάρου, της Νάξου, της Άνδρου και της Τήνου, κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, μέσω της οποίας, θα δοθεί η δυνατότητα να διατυπωθεί η θέση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου, για το ζήτημα, δεδομένου, ότι η Υπουργική Απόφαση που δίνει το “πράσινο φως” στην επένδυση, υπεγράφη από υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πρόσκληση συντονισμού και ενίσχυσης του αγώνα

Στην πρόσκληση της δημοτικής Επιτροπής, για τη συνάντηση με τους φορείς της Πάρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνεται, πως σκοπός της συζήτησης είναι ο συντονισμός της Δημοτικής Επιτροπής με όλους τους φορείς, τους επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Πάρου, για τη στήριξη των πρωτοβουλιών, που αφορούν στην ανάκληση των αδειών παραγωγής και εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων, για την παρεμπόδιση της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην Πάρο και της επικείμενης εισβολής μηχανημάτων βαρέως τύπου στο νησί.

Σημειώνεται μάλιστα, πως η Δημοτική Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες το τελευταίο διάστημα πέρα του δικαστικού αγώνα, έχει εντείνει τις δράσεις της, με την οργάνωση ομιλιών πληροφοριακού χαρακτήρα σε κάθε δημοτική ενότητα, τη διεξαγωγή διαδικτυακού ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και πρόσφατα τη συγκέντρωση υπογραφών στο Δημαρχείο της Πάρου.

“Στο ερώτημα που προκύπτει αν θα αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα με την ανοχή μας ή την συνενοχή μας. Απαντάμε «ΟΧΙ»! και καλούμε όλους εσάς, να πλαισιώσετε και να στηρίξετε τη Δημοτική Επιτροπή ενάντια στις ανεμογεννήτριες, να ενισχύσετε τις πρωτοβουλίες για συγκέντρωση υπογραφών στήριξης του αγώνα μας, να προσφέρετε όποιες υπηρεσίες μπορείτε για την επίτευξη των στόχων του αγώνα μας”, τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, ενώ κλείνει, σημειώνοντας πως η συμμετοχή όλων στη συζήτηση είναι απαραίτητη.

Κουφάρια” και τόνοι τσιμέντου παραμένουν

Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει το θέμα το ΚΚΕ, με ερώτηση τριών βουλευτών του, που ζητούν τη θέση και ενημέρωση για τις ενέργειες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές, η απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της επένδυσης με τίτλο "Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας" ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 218,5 mw για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο, η οποία αφορά σε επενδύσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, έχει φέρει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, με τους Δήμους να έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, εκ μέρους του ΚΚΕ, “η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών των κατοίκων τόσο των νησιών, όσο και της χώρας γενικότερα. Στόχος της είναι η διασφάλιση υψηλών κερδών για τους επενδυτές. Ανάμεσα στα πολλά ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το πολύ μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης θα επιδράσει καταστροφικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στον τουριστικό τομέα, στην κτηνοτροφία, στον αγροτικό τομέα κ.λπ.).

  • Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων αλλοιώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο, είναι έξω από την κλίμακα των νησιών και δικαίως προκαλούν τη διαμαρτυρία των τοπικών Συλλόγων των νησιών.

  • Το υψηλό ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.

  • Το αρχικό μέγεθος των αιολικών πάρκων μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας με άδειες επέκτασης των επενδύσεων.

  • Όταν αποσβεστεί η επένδυση θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

  • Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την περιοχή”.

“Δεν πρόκειται για καινούργια εξέλιξη, αλλά εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθείται διαχρονικά σε ολόκληρη την ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτως "χρωματισμού"”, σημειώνεται, ενώ οι βουλευτές επισημαίνουν, πως “πρόκειται για την πολιτική που οδηγεί σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό μέσα και απ’ τα "πράσινα τέλη", σε βιομηχανοποίηση και καταστροφή δασών και περιοχών αγροτικής γης, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και φθηνή εργατική δύναμη για τους εργαζόμενους του ενεργειακού κλάδου, με μοναδικό στόχο την υψηλή κερδοφορία των επενδυτών που προκρίνουν σήμερα επενδύσεις στις ΑΠΕ γιατί διασφαλίζουν γρήγορη απόσβεση των κεφαλαίων τους”.

Μάλιστα τονίζουν, ότι “αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, πως η απελευθέρωσης της ενέργειας, η ανάπτυξη με κριτήριο το ποσοστό κέρδους, δεν οδηγεί στη λαϊκή ευημερία. Αποδεικνύεται πως η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας”.

Κατόπιν των παραπάνω, τίθενται τα εξής ερωτήματα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να σταματήσει η εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών πάρκων στα προαναφερθέντα νησιά με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων των νησιών και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, διασφαλίζοντας φθηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, ελαχιστοποίηση των επιδράσεων στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια, μόνιμη σταθερή δουλειά με μισθό και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο, και

  • Σε τι ενέργειες θα προβεί ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η απάντηση του Υπουργού, αναμένεται να δοθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.