Ξεκίνησε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης στη Σύρο, η οποία και θα συνεχιστεί στις 27 Μαρτίου, μετά από προσωρινή διακοπή που γνωστοποίησε η έδρα του Δικαστηρίου

Στο Εφετείο το σκάνδαλο της Πολεοδομίας

Εννέα συνολικά τα πρόσωπα που θα εξετασθούν για σοβαρές κατηγορίες

Ο φάκελος του οικονομικού σκανδάλου της Πολεοδομίας Σύρου, με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην Διευθυντή της Υπηρεσίας, Δημήτρη Μπουντούρη και τον πρώην Υποδιευθυντή, Κυριάκο Δικτυόπουλο “άνοιξε” χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η πολύκροτη υπόθεση που έχει απασχολήσει προ ετών όχι μόνον την τοπική κοινωνία της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο εξαιτίας των σοβαρών κατηγοριών που έχουν προκύψει με φόντο τις παράνομες εγκρίσεις οικοδομικών αδειών για ανέγερση πολυτελών ακινήτων σε νησιά των Κυκλάδων και βαρύνουν αρκετά πρόσωπα που θα “πρωταγωνιστήσουν” το επόμενο χρονικό διάστημα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, αναμένεται να συνεχιστεί στις 27 Μαρτίου, καθώς αποφασίστηκε η διακοπή της, το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, αιτήσεις προσωρινής διακοπής και ορισμού νέας δικασίμου υπέβαλαν αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων από την Αθήνα, εξαιτίας σοβαρών κωλυμάτων που πρόταξαν σχετικά με υποθέσεις που εξετάζονται σε Δικαστήρια της πρωτεύουσας και η εκδίκαση των οποίων βρίσκεται στο τελικό στάδιό τους, απαιτώντας την παρουσία τους.

Αν και αρχικά η έδρα του Δικαστηρίου υπήρξε αρνητική στο να προβεί σε διακοπή της εκδίκασης της άκρως σοβαρής υπόθεσης, καθώς έχει παρέλθει αρκετός χρόνος εξαιτίας των αναβολών, ωστόσο, η πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της δίκης και κατόπιν τη διακοπή της, ενημερώνοντας τους παριστάμενους δικηγόρους, πως, η διαδικασία της εκδίκασης θα “προχωρήσει” χωρίς νέα καθυστέρηση, στις 27 Μαρτίου και θα διαρκέσει όσο χρονικό διάστημα (κάποιες ημέρες) απαιτηθεί.

Εννέα οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Εξετάζονται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα

Ειδικότερα, το κατώφλι του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου Σύρου περνούν εννέα πρόσωπα συνολικά, τα οποία και θα εξετασθούν για σοβαρές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις οποίες θα αποφασίσει σχετικά, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, Δημήτρη Μπουντούρη, τον πρώην Υποδιευθυντή, Κυριάκο Δικτυόπουλο καθώς επίσης τους, Ανδροκλή Βαγενά, Μάρθα Μπουντούρη (συζ. Δημητρίου), Ευγενία Δικτυοπούλου (συζ. Κυριάκου), Δημήτρη Μαντίκα, Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη, Χαράλαμπο Δικτυόπουλο (του Κυριάκου) και Ανδρέα Δικτυόπουλο (του Κυριάκου). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όπως αναφέρεται στο πινάκιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση: Α. Ο πρώτος και ο δεύτερος κατηγορούμενος εξετάζονται “για παθητική δωροδοκία, στρεφόμενη κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τελεσθείσας επί μακρό χρόνο, με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλα, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, κατ΄ εξακολούθηση”. Β. Επιπλέον οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι εξετάζονται για “κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, συγκροτουμένου του τελευταίου από τις υπόλοιπες επί μέρους πράξεις, πλην εκείνων, που υπέκυψαν σε παραγραφή ή δεν πραγματώνουν τιμωρητή νομιμοποίηση”. Γ. Ο τρίτος κατηγορούμενος για “ψευδή βεβαίωση με σκοπό πορισμού αθέμιτου οφέλους, στρεφομένης κατά ΝΝΔΔ με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ”. Δ. Η τέταρτη κατηγορούμενη και η πέμπτη κατηγορούμενη θα εξετασθούν για την κατηγορία της “κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, συγκροτουμένου του τελευταίου από τις υπόλοιπες επί μέρους πράξεις, πλην εκείνων που υπέκυψαν σε παραγραφή ή δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν τιμωρητή νομιμοποίηση”. Ε. Επιπλέον, ο έκτος και ο έβδομος κατηγορούμενος με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω, εξετάζονται για την κατηγορία της “ενεργητικής δωροδοκίας, στρεφομένης κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και τελεσθείσας επί μακρό χρόνο, με επιδιωχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλα, που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ κατ΄ εξακολούθηση. ΣΤ. Τέλος, οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι, θα εξετασθούν για “νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, συγκροτουμένης από τις υπόλοιπες επιμέρους πράξεις, πλην εκείνων για τις οποίες δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν τιμωρητή νομιμοποίηση”.

 

Περισσότεροι από 80 μάρτυρες, ανάμεσά τους πρόσωπα του χώρου της Αυτοδιοίκησης

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως κατά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ξεκίνησε με την ανάγνωση των ονομάτων των περισσότερων από 80 μαρτύρων, οι οποίοι κι έχουν κληθεί για να καταθέσουν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, με σκοπό την ολοκλήρωση της υπόθεσης το προσεχές διάστημα.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούσθηκαν και αφορούν σε επιχειρηματίες, πολεοδόμους και υπαλλήλους, αρκετά πρόσωπα που υπηρέτησαν ή και υπηρετούν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι εκ των οποίων έδωσαν και το “παρών” στη δικαστική αίθουσα, χθες, από το πρωί, όπως, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, οι πρώην αιρετοί του Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης που πέρασαν από την πρώην Νομαρχία, Νικήτας Γρυπάρης και Γιώργος Παπαμανώλης, οι δύο πρώην δήμαρχοι της Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, αλλά και ο νυν δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, καθώς τέλος και ο Ανδρέας Φιορεντίνος.