Λάντζα του ναυπηγείου “διασπούσε” τους ρύπους στο λιμάνι της Ερμούπολης, χθες το πρωί

Πρόστιμο στο Νεώριο για ρυπογόνα δραστηριότητα

Στην επιβολή προστίμου προς την πλευρά του ναυπηγείου προχώρησε η Λιμενική Αρχή Σύρου, εξαιτίας της διαπιστωμένης ρυπογόνας δραστηριότητας που παρατηρήθηκε χθες το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα της Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν παράγωγα ρυπογόνας δραστηριότητας στην επιφάνεια της θάλασσας σε αρκετά σημεία, ενώ λάντζα του Νεωρίου επιχείρησε να “καθαρίσει” τις σχετικές εικόνες, διασπώντας τους “ρύπους” για αρκετή ώρα. Πρόκειται για κατάσταση που επαναλαμβάνεται και μάλιστα σταθερά εκ μέρους του ναυπηγείου, αφού το γεγονός της ρύπανσης της θάλασσας από οχληρή δραστηριότητα του Νεωρίου, στηλιτεύεται έντονα από την πλευρά πολιτών, όταν η εν λόγω ενέργεια δε, παρατηρείται και μάλιστα δια γυμνού οφθαλμού.

Κρίνεται σημαντικό να υπογραμμισθεί πάντως, ότι ανάλογη στάση του Νεωρίου, αν είναι απαραίτητο – τουλάχιστον - να καυτηριάζεται σε νεκρά τουριστικά διαστήματα για τη Σύρο, οπότε και συνήθως αυτή προκύπτει, είναι επιβεβλημένο να μην λαμβάνει χώρα σε περιόδους που το νησί υποδέχεται επισκέπτες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η επιβολή προστίμων

Συγκεκριμένα, το βίντεο που μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης κι αναγνώστης στο web tv της “Κοινής Γνώμης” επιβεβαιώνει τα ανωτέρω, σχετικά με τα οποία ρωτήθηκε ο κ. Γκύζης προκειμένου να απαντήσει με σαφήνεια για τη στάση και την αντίδραση του Λιμεναρχείου Σύρου.

Διατυπώνοντας κατηγορηματικά πως, η ρυπογόνα δραστηριότητα διαπιστώθηκε εκ μέρους των ανδρών της Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια περιπολιών, επεσήμανε πως, άμεσα βεβαιώθηκε παράβαση προς την πλευρά του Νεωρίου.

“Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι αμμοβολή. Αυτό μόνον με ειδικές χημικές αναλύσεις διαπιστώνεται ή όχι” ανέφερε σχετικά ο Λιμενάρχης Σύρου, τονίζοντας κατηγορηματικά, πως, “διαπιστώσαμε κάποια μόλυνση, η οποία ήταν σίγουρα από το Νεώριο. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, δηλαδή προστίμων. Εμείς δεν έχουμε κάτι περισσότερο να κάνουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση δε για το αν υπήρξε καταγγελία του γεγονότος προς το Λιμεναρχείο, διευκρίνισε πως, “Δεν έγινε καταγγελία. Αν γίνει αργότερα, δεν το γνωρίζω. Πάντως, εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία αφού το διαπιστώσαμε”. Ερωτηθείς δε, να γνωστοποιήσει αν έχουν επιβληθεί ανάλογα πρόστιμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ο ίδιος επεσήμανε πως, “Κατά καιρούς ναι. Έχει συμβεί να επιβάλουμε πρόστιμο”.

Ωστόσο, εστιάζοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση της ρυπογόνας δραστηριότητας που καταγράφηκε χθες, τόνισε πως, “Γνωρίζαμε ότι υπάρχει δραστηριότητα στο Νεώριο, είδαμε τί είναι ελέγξαμε και είδαμε ότι προήλθαν από εκεί”.

Αν δεν εξοφλούνται τα πρόστιμα, βεβαιώνονται στη ΔΟΥ

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, πέραν του ελέγχου της θαλάσσιας περιοχής, το Λιμεναρχείο Σύρου δεν έχει καμία ευθύνη σε επίπεδο έκδοσης αδειών ή έγκρισης των εργασιών που το Νεώριο θα εκτελέσει. Σύμφωνα με όσα απάντησε μάλιστα και ο Λιμενάρχης σε σχετική ερώτηση, “Την άδεια για τη βιομηχανική εγκατάσταση δεν την έχουμε βγάλει εμείς. Είναι από το Τμήμα Βιομηχανίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, αρμόδιο είναι το συγκεκριμένο Τμήμα”. Θέλησε μάλιστα να προσθέσει πως, τα πρόστιμα που ανά διαστήματα επιβάλλονται με αφορμή πάντοτε κάποια παρόμοια δραστηριότητα – ρυπογόνα- , μπορούν να απευθύνονται σαφώς προς το ίδιο το ναυπηγείο, αλλά και προς τον εργολάβο που μπορεί να εκτελεί κάποιες εργασίες που να προκαλούν θαλάσσια ρύπανση. “Δεν είναι απαραίτητο το πρόστιμο να απευθύνεται πάντα προς το ναυπηγείο, αλλά και προς κάποιον εργολάβο που δουλεύει στο Νεώριο. Εξαρτάται ποιός έχει βγάλει την άδεια έγκρισης της συγκεκριμένης εργασίας” σχολίασε ο κ. Γκύζης απαντώντας στην ερώτηση και διευκρινίζοντας τέλος πως, “Τα πρόστιμα όταν δεν καταβληθούν, βεβαιώνονται στη ΔΟΥ. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό δεν αφορά το Λιμεναρχείο”.