Εν αναμονή της 3ης ανοιξιάτικης αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στις Κυκλάδες

Πάμε Φολέγανδρο;

Στη γοητευτική Φολέγανδρο ετοιμάζονται να καταπλεύσουν σε λίγες ημέρες πέντε σκάφη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου για να χαρίσουν αγάπη και πολλά χαμόγελα σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Η τρίτη κατά σειρά ανοιξιάτικη αποστολή του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί από 29 Απριλίου έως 1η Μαΐου στο νοτιότερο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Τα μέλη και τους φίλους του θα συνοδεύσει η ομάδα Πεδίου του προγράμματος «Κυκλάδες LIFE» της WWF, η οποία συμμετέχει για δεύτερη χρονιά αυτόνομα.

Μετά το Κουφονήσι και τη Σύρο, ο «Βυθός» θα σπάσει ξανά, αυτή τη φορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Φολεγάνδρου, μέσα από τη νέα εκδοχή του επιτυχημένου θεατρικού δρώμενου του Ομίλου με την επιμέλεια της Γεωργίας Ματσούκα από την Εν.Το.Πο Σύρο. 

Η καβουρίνα, η γοργόνα, η χελώνα, το δελφίνι, το κακόψαρο, ο Ερωδιός και ο ψαράς επιστρέφουν, έχοντας στην παρέα τους και έναν καινούριο φίλο, τον Μύχο, το ξακουστό θαλασσοπούλι του Αιγαίου. Μέσα από τις περιπέτειές τους, θα αναδείξουν την αξία της συλλογικότητας, η οποία αποτελεί το κλειδί σε κάθε αναμέτρηση μεταξύ του καλού και του κακού. Στην παράσταση παίζουν φέτος η Αγνή Θαλασσινού, η Ράνια Κρητικού, η Σούλα  Βασάλου, η Μαριάννα Γαδ, η Κυριακή Κοντογιάννη, ο Στέφανος Βουτσίνος, η Αθανασία Παρασχάκη, η Σίσσυ Κλαπανάρα και η Κυριακή Βαντσιούρη.

Το παράσημο της αγάπης

Στο πλαίσιο της αποστολής θα πραγματοποιηθούν επίσης δράσεις οικολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού. Τις δράσεις σχεδίασε και συντονίζει η παιδαγωγός και Γραμματέας του Ομίλου, Χριστίνα Πρίντεζη. Με βάση το «παράσημο της αγάπης», το οποίο λαμβάνουν όλοι οι μικροί θεατές, μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά του νησιού θα δημιουργήσουν μια ιστορία με λέξεις – κλειδιά, που θα τους δώσει η εθελοντική ομάδα. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν με διάφορα υλικά τα δικά τους παράσημα της αγάπης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν την επόμενη ημέρα στο έργο. Στην περίπτωση που η ιστορία των παιδιών μείνει ημιτελής, ο Όμιλος θα αναλάβει να την ολοκληρώσει και να την αποστείλει στο Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου για να φυλαχτεί στο αρχείο του. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, τα παιδιά θα χωριστούν σε διάφορες ομάδες με υπεύθυνο έναν εθελοντή του Ομίλου, δεδομένου ότι το πρόγραμμα των δράσεων προσαρμόζεται στις συνθήκες και τα δεδομένα του κάθε νησιού. Ο Όμιλος έχει απευθυνθεί και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης και εκτός από τις μικρές ηλικίες, αναμένεται και η συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου. Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο Γήπεδο Μπάσκετ του Γυμνασίου, ενώ μαζί με «το παράσημο της αγάπης» θα πραγματοποιηθεί και το αγαπημένο των παιδιών face painting, με σχέδια, εμπνευσμένα από τους ήρωες της παράστασης.

Η «Γαλάζια Εξερεύνηση» της ομάδας του WWF αποτελεί τη μοναδική δράση του τριημέρου που θα πραγματοποιηθεί σε παραθαλάσσιο σημείο του νησιού και όχι στη Χώρα της Φολεγάνδρου, όπως οι υπόλοιπες. Τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ένα «κυνήγι θησαυρού» οικολογικού περιεχομένου, μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν «πολύτιμα» για το περιβάλλον μας πράγματα.

Ενίσχυση του ιατρείου και σχολικών μονάδων

Από το πρόγραμμα της αποστολής, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, που έχουν στόχο την κάλυψη σημαντικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου θα παραχωρήσει στο ιατρείο της Φολεγάνδρου, φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στο μικρό νησί της Φολεγάνδρου. Επιπλέον, θα ενισχύσει τον εξοπλισμό του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου του νησιού με tablet, αφυγραντήρα, ρολόγια τοίχου, μουσικά όργανα παρέλασης και μικρόφωνα.  Τα πράγματα αυτά αποτελούν προσφορά επιχειρηματιών και ιδιώτη από τη Σύρο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο αίτημα του Ομίλου. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, σίγουρα όμως οι γνωριμίες και οι καλές σχέσεις που έχουμε με επιχειρήσεις του νησιού συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματοποίηση των σκοπών μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Χριστίνα Πρίντεζη.

Όπως εξηγεί, οι προετοιμασίες για την 3η αποστολή ξεκίνησαν πολλούς μήνες νωρίτερα με τη θεατρική ομάδα να πραγματοποιεί εντατικές πρόβες τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όσο και στο εντευκτήριο του Ομίλου, όπου στήθηκαν τα σκηνικά από την ομάδα φορτοεκφόρτωσης. Το ίδιο μεθοδικά σχεδιάστηκαν και οι εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν στόχο τόσο την ψυχαγωγία, όσο και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον.

Χ. Πρίντεζη: «Ξεκινάμε από το μηδέν»

«Τώρα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο και περιμένουμε με ανυπομονησία να βρεθούμε στο Κουφονήσι, με την ελπίδα να έχουμε και φέτος σύμμαχό μας τον καιρό» σημείωσε η κ. Πρίντεζη, προσθέτοντας ότι κάθε αποστολή αποτελεί ένα καινούριο και πρωτόγνωρο ταξίδι για τα μέλη του Ομίλου. «Ξεκινάμε από το μηδέν, σαν να πρόκειται για την πρώτη μας αποστολή. Μπορεί να έχουμε μια εμπειρία γι’ αυτό που θα συναντήσουμε, ωστόσο κάθε φορά έχουμε ένα καινούριο νησί, καινούριους ανθρώπους και καινούρια παιδιά, που πρέπει από την αρχή να τους τραβήξεις το ενδιαφέρον, να τους κερδίσεις και να τους διασκεδάσεις».

Την 3η Αποστολή συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μεγάλος χορηγός είναι και φέτος το πρατήριο υγρών καυσίμων Shell “Γουργουράκια”, ενώ τις δράσεις υποστηρίζουν επίσης η Νάνσυ Χάλαρη, το κατάστημα Σύρου “Γερμανός”, το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Electronet και τα συστήματα ασφαλείας “Diodos”. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποστολή θα καλύψει δημοσιογραφικά, όπως κάθε χρόνο, η «Κοινή Γνώμη».