Διεξαγωγή σεμιναρίου για παροχή πρώτων βοηθειών, από εκπαιδευτές – διασώστες του ΕΚΑΒ, μετά από πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Ετοιμότητα πολιτών σε έκτακτα περιστατικά

Προγραμματίζεται η τοποθέτηση τουλάχιστον ενός φορητού απινιδωτή εντός του λιμένα Ερμούπολης

Στην προσπάθεια συνεχούς εμπλουτισμού κι αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του λιμένα Ερμούπολης εστιάζει η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει φορητούς απινιδωτές σε ορισμένα σημεία της λιμενικής ζώνης για τη δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε έκτακτες περιπτώσεις, μέχρι την επίσημη προ-νοσοκομειακή και νοσοκομειακή παρέμβαση των αρμόδιων πλευρών.

Η δωρεά ενός φορητού απινιδωτή προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προκάλεσε – εκ μέρους του - το αίτημα διεξαγωγής σεμιναρίου από διασώστες του ΕΚΑΒ στο νησί, το οποίο κι έλαβε χώρα, στο νεώσοικο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρωινού της Δευτέρας, με έναν αξιόλογο αριθμών συμμετεχόντων, που έχουν άμεση ή έμμεση “σύνδεση” με το λιμάνι της πόλης.

Αναφορικά με το επτάωρο σεμινάριο που αναπτύχθηκε σε δύο μέρη, μίλησε η πλευρά των εκπαιδευτών - διασωστών του ΕΚΑΒ, ενώ για τη γενικότερη προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς.

Μέλημά μας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο λιμάνι”

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοσμάς γνωστοποίησε την πρόθεση τοποθέτησης του πρώτου φορητού απινιδωτή σε κατάλληλο μέρος του λιμένα Ερμούπολης κατά το προσεχές διάστημα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του από πολίτες (που έλαβαν την εκπαίδευση) σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. “Προς το Λιμενικό Ταμείο έκανε δωρεά έναν απινιδωτή ο κ. Κώστας Κουταλακίδης, τον οποίο και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε” σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, φωτίζοντας την αφορμή διεξαγωγής του σεμιναρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία. “Στο εξωτερικό αυτά τα μηχανήματα υπάρχουν σε αρκετά σημεία, σε λιμάνια, σε πόλεις. Ωστόσο, για το νησί είναι μία καινοτομία” σχολίασε στη συνέχεια, εξηγώντας πως, η αξιοποίησή του προϋπέθετε βασική γνώση κι ενημέρωση, την οποία κι ανέλαβε εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ. “Έτσι ξεκίνησε η ιδέα, ήρθαμε σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και προωθήσαμε το αίτημά μας. Αποδέχθηκαν να μας κάνουν μία ενημέρωση, ένα σεμινάριο για το πώς αξιοποιείται και χρησιμοποιείται αυτός ο απινιδωτής κι επιπλέον να μας δώσουν πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες” πρόσθεσε σχετικά, τονίζοντας επιπλέον πως, “Διοργανώσαμε αυτό το σεμινάριο, στην αίθουσα του ΝΟΣ τον οποίο κι ευχαριστούμε για την παραχώρηση της αίθουσας κι εκπαιδεύτηκαν 15 άτομα”. Επί της ουσίας, όπως σημείωσε, “έγινε εκπαίδευση σε άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το λιμάνι της Ερμούπολης (security, καβοδέτες, εθελοντές αλλά και απλοί πολίτες)” προκειμένου όπως υπογράμμισε , “να παρέχουμε τη δυνατότητα ετοιμότητας αντιμετώπισης κάποιου έκτακτου γεγονότος”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Κοσμάς, σε πρώτο επίπεδο θα τοποθετηθεί ο ένας απινιδωτής που περιήλθε στη διάθεση του Ταμείου μέσω της δωρεάς, ενώ “ έχουμε την προοπτική να τοποθετήσουμε το επόμενο διάστημα ακόμη δύο στο λιμάνι”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, επεσήμανε δε, πως, η πραγματοποίηση του σεμιναρίου, “εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του λιμένα” αφού όπως υποστήριξε, “σκοπός μας είναι να έχουμε ένα σύγχρονο λιμάνι με σημαντικές παροχές”.

 

Εκπαίδευση από διασώστες του ΕΚΑΒ

Σχετικά με τη βασική ενημέρωση – εκπαίδευση που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι συμμετείχαν στο επτάωρο σεμινάριο, τοποθετήθηκε ο διασώστης του ΕΚΑΒ, Αντώνης Πατσιαβούρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, στην οποία συμμετείχε κι ο συνάδελφός του, Κωνσταντίνος Κοντονίκας. “Είναι ένα σεμινάριο, ένα επτάωρο πρόγραμμα που κάνει το γραφείο εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ, μετά το οποίο κάθε εκπαιδευόμενος παίρνει δύο πτυχία. Το ένα είναι για την υποστήριξη λειτουργιών των πνευμόνων και της καρδιάς, με την ταυτόχρονη χρήση του αυτόματου φορητού – εξωτερικού απινιδωτή και το δεύτερο, για τις επείγουσες καταστάσεις, αρχική εκτίμηση ή και αντιμετώπιση τραυματισμών ή παθολογικών καταστάσεων” ανέφερε προλογικά ο κ. Πατσιαβούρας, σημειώνοντας πως, αυτά τα πτυχία “έχουν συγκεκριμένη διάρκεια” δεδομένου ότι, τροποποιείται κι αλλάζει το πλαίσιο ενημέρωσης σε σταθερή βάση. “Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το παρακολουθήσει ξανά. Η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν στους εκπαιδευόμενους και γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας το οποίο είναι και ο μόνος προ-νοσοκομειακός φορέας ιατρικής φροντίδας”.

Μιλώντας πιο αναλυτικά, για το τί περιελάμβανε η βασική γνώση που έλαβαν οι συμμετέχοντες σε αυτό καθώς και τί κέρδισε ο κάθε ένας εξ αυτών, τόνισε πως, “To σημαντικό είναι ότι ο πρώτος ανταποκριτής θα γνωρίζει ορισμένες βασικές δεξιότητες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση ενός πολίτη” έως τη στιγμή που θα ενημερωθεί και θα παρέμβει το ΕΚΑΒ, αφού όπως εξήγησε, “Ουσιαστικά πρώτος ανταποκριτής σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση δεν είναι το ΕΚΑΒ, που καλείται για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, αλλά πρώτος ανταποκριτής είναι αυτός που βλέπει ουσιαστικά το περιστατικό”. Μετά από τη συγκεκριμένη εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε και πρακτική άσκηση, όπως ανέφερε ο εκπαιδευτής – διασώστης, “εκείνος που έχει λάβει την εκπαίδευση, “Θα έχει ακριβώς τις γνώσεις με τις οποίες μπορεί να στηρίξει ένα πάσχοντα ώστε να κρατήσει την καρδιά και τους πνεύμονες σε λειτουργία που αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε έναν ανθρώπινο οργανισμό μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Θα είναι πλήρως καταρτισμένος για το πώς θα σταματήσει μία αιμορραγία, για το πώς θα κινητοποιήσει ένα κάταγμα, για το πώς θα υποστηρίξει μία καρδιακή ανακοπή και για το πώς θα κάνει τη χρήση του εξωτερικού απινιδωτή”. Διευκρινίζοντας μάλιστα πως, τέτοιου είδους εκπαίδευση θα ήταν χρήσιμο να αναπτύσσεται σε σχολεία και σε αθλητικούς συλλόγους, τόνισε πως, το εν λόγω πρόγραμμα - σεμινάριο, “πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πανευρωπαϊκές οδηγίες της καρδιοπνευμονικής επιτροπής καρδιολόγων της Ευρώπης που δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες”, εκφράζοντας δημόσια την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. “Eίναι η πρώτη φορά στις Κυκλάδες που - από δημόσιο φορέα επίσημα - μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λιμενικού Ταμείου” δήλωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας τις λιτές δηλώσεις του.