Προσπάθειες τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Δήμου Τήνου, Κοιν.Σ.Επ. “Καλλονή – Κελλιά” και ΕΕΑΑ για ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί με στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου συμμείκτων

“Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει”

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είχαν ο Δήμαρχος Τήνου και ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. “Καλλονή – Κελλιά”, προκειμένου να διαμορφωθεί πλαίσιο συνεργασίας, για την εντατικοποίηση και ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί της Τήνου.

Δεδομένου, ότι για το αδιέξοδο, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί το νησί, στο ζήτημα των σκουπιδιών, λόγω της μη ύπαρξης χώρου υγειονομικής ταφής και την ως εκ τούτου συσσώρευση των δεματοποιημένων απορριμμάτων, δεν διαφαίνεται στο άμεσο διάστημα λύση, ο Δήμος Τήνου στρέφεται πλέον στην ανακύκλωση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν ο όγκος των ΑΣΑ, που καταλήγουν στο δεματοποιητή.

Παράλληλα, η Κοιν.Σ.Επ, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποκτήσει εμπειρία στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς δραστηριοποιείται στον χώρο, αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να καλύψει τα κενά, που αδυνατεί να καλύψει ο Δήμος, με συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία και τοπικές συγκεντρώσεις κλπ.

Κοινή βούληση η έναρξη της ανακύκλωσης

Την Τρίτη του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ "Καλλονή-Κελλιά", κ. Νικηφόρος Δελασούδας, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ι. Σιώτος, η Αντιδήμαρχος για θέματα Τουρισμού κ. Αν. Δεληγιάννη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, συναντήθηκαν και συζήτησαν διεξοδικά για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί.

Από τη σύσκεψη προέκυψαν σημαντικές συμφωνίες οι οποίες για να υλοποιηθούν στηρίζονται στην πρόταση για συνάντηση του Προέδρου του Ε.Ο.ΑΝ. με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα:

  • Της επαναλειτουργίας του οχήματος ανακύκλωσης που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο,

  • Της προσθήκης ενός επιπλέον ρεύματος στα 2 υπάρχοντα ρεύματα ανακύκλωσης (που βρίσκονται στη διαδικασία εγκατάστασης σε όλη την επικράτεια του νησιού) για τη συλλογή του αλουμινίου-μετάλλου,

  • Της υπογραφής 3μερούς σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τήνου, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και της Κοιν.Σ.Επ "Καλλονή-Κελλιά" και σε άλλα ανακυκλώσιμα υλικά όπως συμβαίνει με το γυαλί στο οποίο τα αποτελέσματα είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Όπως σημειώνεται στο τέλος σχετικής ανακοίνωσης, που εκδόθηκε κατόπιν της συνάντησης, “είναι αντιληπτό, ότι αποτελεί βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων η ουσιαστική έναρξη της Ανακύκλωσης στην Τήνο που θα οδηγήσει στην σταδιακή επίλυση του σημαντικού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού”.

Συνεργασία με σκοπό την οργάνωση

Μιλώντας στην “ΚΓ” ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ., κ. Δελασούδας, εξήγησε, πως στην παρούσα φάση, “ο Δήμος μας έχει παραχωρήσει τους χώρους και εμείς, με σύμβαση που έχουμε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, έχουμε βάλει κάδους και συλλέγουμε σε όλη την έκταση του νησιού γυαλί. Επίσης, έχουμε αδειοδοτηθεί και έχουμε πάρει ISO – μόνο εμείς στο νησί – για τη συλλογή του τηγανέλαιου, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από σπίτια. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη συλλογή κάθε είδους πλαστικών αντικειμένων, αλουμινίου και λευκοσιδήρου (κονσέρβα), όπως και χαρτιού, χαρτονιών και χαρτί γραφείου”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, “το ζήτημα των απορριμμάτων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Τήνο. Αυτό ήταν που μας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθούμε, θέλοντας να βοηθήσουμε το νησί, αλλά και το Δήμο”, ενώ όπως υποστηρίζει, με έναν μόνο εργάτη τον οποίο διαθέτει, “αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο 8%-9% ανακύκλωση στο νησί, με τα υλικά που ο ίδιος ο κόσμος μας φέρνει. Πλέον, θέλουμε να προχωρήσουμε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της κάθε περιοχής της Τήνου, να προμηθευτούμε και να προσφέρουμε κάδους τριών ρευμάτων στον κάθε σύλλογο, προκειμένου να γίνεται ανακύκλωση στα χωριά”.

Παράλληλα, “ο Δήμος προσπαθεί να ξεκινήσει την ανακύκλωση. Εδώ και χρόνια και από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν γίνει προσπάθειες, είχε γίνει προμήθεια κάδων, για εγκατάσταση σε σημεία σε όλη την Τήνο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είχε επιτευχθεί, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων. Αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί οι κατάλληλες άδειες, ώστε να ξεκινήσει η ανακύκλωση για δύο ρεύματα, αλουμινίου και πλαστικού, αλλά σύμμεικτα. Αντίθετα, εμείς πραγματοποιούμε ανακύκλωση τεσσάρων διαχωρισμένων ρευμάτων, χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου και γυαλιού, συν ένα ξεχωριστό ρεύμα για τα τηγανέλαια”, όπως σημείωσε, καταλήγοντας, πως “αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια, ώστε ο Δήμος σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ να προχωρήσει σε τρία ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή”.

“Αν υπάρξει, βάσει και της τελευταίας συνάντησης, μία τριμερής συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, του Δήμου Τήνου και της Κοιν.Σ.Επ., ίσως βοηθηθούμε, έτσι ώστε να οργανώσουμε καλά – και πάλι όχι τέλεια – το μεταβατικό στάδιο ώσπου ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την πλήρη διαχείριση της ανακύκλωσης”, επισημαίνει.

Πρόθυμοι οι Τήνιοι

Πέρα από τη συνεργασία με το Δήμο, για τη συλλογή του γυαλιού, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ρεύματα ανακύκλωσης, ο κ. Δελασούδας αναφέρει, ότι “οι πολίτες προσκομίζουν στους χώρους μας τα ανακυκλώσιμα. Η δική μας δραστηριότητα, λοιπόν, βασίζεται στην προσφορά και στη βούληση των πολιτών να φέρουν την ανακύκλωση σε μας, με τα περισσότερα απορρίμματα να έρχονται σε εμάς ήδη ξεχωρισμένα σε ρεύματα”.

“Ο κόσμος ενδιαφέρεται. Γνωρίζει το πρόβλημα και θέλει να βοηθήσει. Παράλληλα, όμως εμείς, προχωράμε και σε ενημερωτικές καμπάνιες, στα σχολεία, σε συνελεύσεις στα χωριά. Βλέπουμε ότι ο κόσμος το θέλει. Ωστόσο δεν διαθέτουμε εμείς όλα τα μέσα για να το αναλάβουμε εξ ολοκλήρου. Από την άλλη, ο Δήμος ακόμη δεν έχει οργανωθεί και για αυτό το λόγο, προσπαθούμε να κάνουμε μία συνεργασία, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να μπει για τα καλά μέσα στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας η ανακύκλωση”, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στη σημασία της ανακύκλωσης, υπογραμμίζει, ότι “αντί να ξοδεύεται ο πολίτης για τα απορρίμματα, που είτε πάνε προς δεματοποίηση, είτε προς ταφή, είτε προς μεταφορά, κάνοντας ανακύκλωση ωφελείται, είτε από τις θέσεις εργασίας που ‘ανοίγουν’, είτε από οικονομικής πλευράς, από τον κύκλο εργασιών, που κάνει ο φορέας που διαχειρίζεται την ανακύκλωση, πόσω μάλλον, όταν αυτός είναι ο ίδιος ο Δήμος. Ωφελείται, όμως, και προστατεύοντας το περιβάλλον. Σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, το περιβάλλον το βρίσκουμε μπροστά μας, είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, για το σπίτι μας, το φαγητό μας, την υγεία μας, την ατμόσφαιρα, τη γη, τη θάλασσα”.

Ετικέτες: