Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

"Εφαρμοσμένη διατροφογενετική και τα ευεργετικά οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στα γονίδιά μας"

  • Σάββατο, 29 Απριλίου, 2017 - 19:12

Την παρουσίαση της Δρ. Βαλεντίνης Κωνσταντινίδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Μαΐου, 11:30, Ίδρυμα Πρόκου – Απολλωνία, στο πλαίσιο του Sifnos Run, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου είναι ερευνήτρια Διατροφογενετικής και Διατροφογενομικής με πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων και ερευνών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Κατέχει διδακτορικό στη Βιοϊατρική, είναι πανεπιστημιακή λέκτορας και προσκεκλημένη εισηγήτρια σε Πανεπιστήμια στην Ισπανία. Η έρευνά της εξειδικεύεται στα διατροφογενομικά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για την πρόληψη μακροχρόνιων παθήσεων.

Μεταξύ άλλων, είναι επίσημο μέλος και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Lifestyle Medicine Organization (ELMO) στην Ισπανία καθώς και μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Διατροφής (ASN). Έχει υπάρξει υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για της μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές.

Είναι ιδρύτρια της εταιρείας DNANUTRICOACH® με έδρα τη Βαρκελώνη, Ισπανίας, μιας εταιρείας start-up που εξειδικεύεται στην εφαρμοσμένη διατροφογενετική και στο coaching και προσφέρει εξατομικευμένες οδηγίες για πρόληψη, ευεξία και μακροζωία.

Λίγα λόγια από τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου:

"Η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά μας και μπορεί να προλάβει πολλές ασθένειες. Η Μεσογειακή διατροφή είναι περισσότερο από μία απλή διατροφή, είναι τρόπος ζωής. Μάθε και εφάρμοσέ τον για ευεξία, μακροχρόνια υγεία και πρόληψη.Μάθε πώς να εκμεταλλεύεσαι τον πλούτο και την παράδοση του τόπου σου για να ζήσεις όχι μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα.

Σήμερα μπορούμε να έχουμε εξατομικευμένη αντιμετώπιση και εφαρμογή οδηγιών με βάση το DNA του κάθε ενός από εμάς. Ο κάθε ένας είναι μοναδικός και η διατροφή του μπορεί και αυτή να είναι εξατομικευμένη.

Η εξειδικευμένη ιατρική, η εξατομικευμένη προπόνηση και διατροφική οδηγία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητα των ανθρώπων πλέον οι οποίοι ταλαιπωρούνται από ερωτήματα του  τύπου "Επηρεάζει η διατροφή τα γονίδιά μου; Πώς μπορώ να ξέρω; Πώς μπορώ να το ελέγξω;Πόση καλή δυνατότητα αποτοξίνωσης έχω; Να κόψω τη γλουτένη; Γίνεται να μην «πιάνομαι» μετά την προπόνηση;

Μου κάνει καλό ο καφές; Είμαι διαβητικός, τα παιδιά μου έχουν προδιάθεση; Πώς να τα προστατέψω;" Και άλλα πολλά.

Αυτό συμβαίνει διότι πλέον το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, ο κόσμος δύναται να ζήσει μεγαλύτερο αριθμό χρόνων, όχι όμως και με μεγαλύτερη ποιότητα στα χρόνια αυτά. Συνεπώς, η ανάγκη που γεννιέται είναι η πρόληψη. Πρόληψη και θωράκιση της υγείας και ευεξίας μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρόληψη για όλες τις πολύ-παραγοντικές ασθένειες που απειλούν πλέον τις ζωές μας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία κ.ά.Η Διατροφογενετική είναι ένας σχετικά νέος επιστημονικός κλάδος και εξετάζει πώς τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, δηλαδή το DNA του, καθορίζουν τον τρόπο που μεταβολίζει, απορροφά και «εκμεταλλεύεται» τα θρεπτικά συστατικά,τις βιταμίνες, τα μικρο- και μάκρο-στοιχεία, δηλαδή με άλλα λόγια την τροφή του συνολικά.

Τα πιο θεαματικά ερευνητικά αποτελέσματα σε αυτόν τον νέο κλάδο μας τα έχει δείξει η Μεσογειακή Διατροφή. Η διδακτορική μου διατριβή ήταν ακριβώς επάνω σε αυτό το κομμάτι και έδειξε ότι μόλις μετά

 από 3 μήνες πιστής κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στο πλαίσιο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, τα γονίδια που σχετίζονταν με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, μείωσαν την έκφρασή τους και μείωσαν και τους συνεπακόλουθους δείκτες στο αίμα μας."