Μια μεγάλη και ζεστή «αγκαλιά» χάρισαν μικροί και μεγάλοι του νησιού στον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου

Η Φολέγανδρος λάτρεψε τη Σύρο

Άλλη μία επιτυχημένη αποστολή στα νησιά των Κυκλάδων γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο ιστορικό του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, ο οποίος το περασμένο σαββατοκύριακο άφησε τη σφραγίδα του στην τοπική κοινωνία της Φολεγάνδρου, προσφέροντας και λαμβάνοντας πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου, τέσσερα σκάφη του Ομίλου, ένα της Ομάδας Αιγαίου με κυβερνήτη τον κ. Μάνο Κωνσταντάκη και ένα της Ομάδας Πεδίου του προγράμματος Κυκλάδες LIFE της WWF Hellas, που συμμετείχε αυτόνομα και στη φετινή αποστολή, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Μαρίνα της Σύρου.

Λίγο πριν τις 11, μαθητές του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Φολεγάνδρου, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και γονείς, καλωσόρισαν τα πληρώματα στο λιμάνι του νησιού, χαρίζοντας τους απλόχερα χαμόγελα, αγκαλιές και ένα όμορφο πανό, το οποίο παρέλαβε η υπεύθυνη των παιδαγωγικών δράσεων, Χριστίνα Πρίντεζη.

Το μεσημέρι, η ομάδα φορτοεκφόρτωσης μετέφερε και έστησε τα σκηνικά του θεατρικού έργου «Έσπασε ο Βυθός. Κρακ» (new edition), με την επιμέλεια της Γεωργίας Ματσούκα από την Εν.Το.Πο.Συρο, το οποίο παρουσιάστηκε το επόμενο απόγευμα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Φολεγάνδρου.

Η αγάπη έγινε παράσημο

Λίγο αργότερα, στο Γήπεδο μπάσκετ, στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου Φολεγάνδρου πραγματοποιήθηκε η παιδαγωγική δράση «Το παράσημο της αγάπης», στην οποία περισσότερα από 35 παιδιά παρακολούθησαν μία θαλασσινή, διαδραστική ιστορία, βασισμένη στην προστασία της θάλασσας και τη σημασία της προσφοράς και της ομαδικότητας.

Με τη βοήθεια και καθοδήγηση της ομάδας παιδαγωγών του Ομίλου, οι συμμετέχοντες χόρεψαν, ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου έναν μεγάλο πειρατικό χάρη και έφτιαξαν παράσημα της αγάπης για όλα τα πλάσματα που αγαπούν το βυθό, τα οποία δόθηκαν την επόμενη ημέρα σε όλους τους μικρούς θεατές της θεατρικής παράστασης.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με face painting από την make up artist Αγνή Θαλασσινού και μπαλονοκατασκευές από την Χριστίνα Πρίντεζη, η οποία σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αθρόα προσέλευση των παιδιών του νησιού. Όπως τόνισε «είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα πολύ όμορφα να βλέπεις παιδιά από προσχολική ηλικία μέχρι και Γυμνάσιο να συνυπάρχουν αρμονικά, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ομαδικά σαν μια αγαπημένη οικογένεια, που θα συναντηθεί καθημερινά στους δρόμους και τις πλατείες της Χώρας για να παίξει».

Περιβαλλοντικά παιχνίδια στο λιμάνι

Το πρωί της Κυριακής, μία βάρκα του Ομίλου αναχώρησε για καθαρισμό παραλιών της Φολεγάνδρου. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά συναντήθηκαν στο λιμάνι για να λάβουν μέρος στη «Γαλάζια Εξερεύνηση» της WWF. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τα ίχνη και ανακάλυψαν τα γαλάζια μυστικά του νησιού, μέσα από ένα πρωτότυπο περιβαλλοντικό κυνήγι θησαυρού. Περνώντας από τους έξι διαφορετικούς σταθμούς του παιχνιδιού, τα παιδιά ανακάλυψαν τα ζώα και τα φυτά που ζουν έξω, μέσα και κοντά στη θάλασσα, γνώρισαν τα μυστικά τους και τους κινδύνους που τα απειλούν, εκτίμησαν την αξία τους και καλλιέργησαν φιλική στάση και υπεύθυνη συμπεριφορά για την προστασία τους. Στις δράσεις βοήθησαν και τα μέλη του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. Χριστίνα Πρίντεζη, Σίσση Κλαπανάρα και Ιωάννα Ρούσσου.

Παράδοση φαρμάκων στο Π.Π. Ιατρείο Φολεγάνδρου

Στη συνέχεια, μέλη του Ομίλου παρέδωσαν φάρμακα στο Περιφερειακό Ιατρείο της Φολεγάνδρου, τα οποία προσέφερε το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Παραλαμβάνοντας τη σχετική κούτα, ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Τσαλαβούτας, σημείωσε ότι τέτοιες δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε απομακρυσμένα νησιά, όπως η Φολέγανδρος, όπου δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για άμεση παραλαβή φαρμάκων και πλήρη ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων. Βασιζόμαστε πολύ σε φορείς και εθελοντικές οργανώσεις που έρχονται στο νησί να βοηθήσουν για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών μας σε φάρμακα και υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση εξοπλισμού των σχολείων

Μεγάλο ήταν το χαμόγελο και των προϊσταμένων των τριών σχολείων της Φολεγάνδρου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου» στα οποία παραδόθηκε υλικός εξοπλισμός, όπως ρολόγια τοίχου, αφυγραντήρας, tablet και μουσικά όργανα παρέλασης) που προσέφεραν χορηγοί από τη Σύρο. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου είχαν την τύχη να κάνουν πρόβα στα όργανα μαζί με τον πρόεδρο του Ομίλου, Τάσο Ρούσσο, εξπέρ στα κρουστά. Αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις ανάγκες και το έργο των σχολικών μονάδων του νησιού θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Θεατρική παράσταση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Οι δράσεις της 3ης Αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την παρουσίαση του ανανεωμένου θεατρικού έργου «Έσπασε ο Βυθός. Κρακ», στο οποίο εκτός από «συνήθεις υπόπτους» Ράνια Κρητικού, Αγνή Θαλασσινού, Σούλα Βασάλου, Σίσση Καπλανάρα και Μαριάννα Γαδ, συμμετείχαν επίσης η Κυριακή Κοντογιάννη, η Κική Βαντσιούρη, η Αθανασία Παρασχάκη και ο Στέφανος Βουτσίνος. Μετά το τέλος της παράστασης, οι μικροί θεατές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ήρωες του βυθού και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Εγκάρδια φιλοξενία

Σημειώνεται, ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή, στο πλευρό του Ομίλου βρισκόταν η Αντιδήμαρχος Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου, συμβάλλοντας ενεργά στην ομαλή πραγματοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων. Από την πλευρά του, ο Όμιλος ευχαρίστησε τόσο την κ. Παπαδοπούλου όσο και τον Δήμαρχο Φολεγάνδρου Λευτέρη Βενιό για την αγάπη και την εγκάρδια φιλοξενία τους, απονέμοντάς τους μία αναμνηστική πλακέτα. Τα μέλη της αποστολής είχαν μάλιστα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το παραδοσιακό έθιμο του νησιού για την υποδοχή της Πρωτομαγιάς με τα «στολισμένα» γαϊδουράκια στα σοκάκια της Χώρας, συνοδεία μουσικών οργάνων και πλήθους κατοίκων, κάθε ηλικίας, που τραγουδούσαν με όλη τους την ψυχή.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Όμιλος αποχαιρέτισε τη Φολέγανδρο με την υπόσχεση να την επισκεφτεί ξανά πολύ σύντομα για ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.