3η αποστολή του ΟΦΤΣΣ "ΠαραΣΥΡΟμαι Φολέγανδρο"

  • Τρίτη, 9 Μαΐου, 2017 - 06:21

Ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Αποστολή του με τίτλο ΠαραΣΥΡΟμαι...ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ στο νησι της Φολεγάνδρου στις 29/4-1/5/2017. Η Αποστολή ξεκίνησε στις 29/4 όταν νωρίς το πρωί τέσσερεις βάρκες του ομίλου, μία του WWF και μία της Ομάδας Αιγαίου έβαλαν ρότα για τη Φολέγανδρο.  Περίπου δύο ώρες μετά, φτάσαμε στον Καραβοστάση της Φολεγάνδρου. Εκεί, οι αρχές του νησιού, παιδιά καθώς και άλλοι κάτοικοι μας περίμεναν με ένα αναμνηστικό χειροποίητο “Καλωσήρθατε” κατασκευασμένο από το 3θέσιο Δημοτικό. Στη συνέχεια, με λεωφορεία και αυτοκίνητα του Δήμου, μεταβήκαμε στη Χώρα και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια. Εκεί ο Δήμος μας κέρασε καφέ στην πλατεία όσο περιμέναμε  το πλοίο της γραμμής όπου είχε μέσα δύο τρέιλερ του ομίλου μας, φορτωμένα με σκηνικά και υλικά για τις δράσεις. Αμέσως, ξεκίνησε το στήσιμο των σκηνικών της παράστασης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Φολεγάνδρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η παιδαγωγική ομάδα του ΟΦΤΣΣ υποδέχθηκε τα παιδιά στην πρώτη δράση με τίτλο “Το παράσημο της αγάπης”. Η παιδαγωγική αυτή δράση ξεκίνησε με την αφήγηση μίας οικολογικής ιστορίας ενός ιππόκαμπου και ενός πειρατή. Στη συνέχεια τα παιδιά για να βοηθήσουν τον ιππόκαμπο, έπαιξαν κινητικά παιχνίδια, ζωγράφισαν έναν μεγάλο πειρατικό χάρτη θησαυρού και χόρεψαν. Στο τέλος με τη βοήθεια των παιδαγωγων κατασκεύασαν τα παράσημα της αγάπης που συμβολίζουν την αγάπη όλων μας για το βυθό. Η δράση έκλεισε με face painting από  make up artist του ομίλου και μπαλονοκατασευές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σύλλογος Γονεών και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου μας έκανε το τραπέζι στο χωριό της Άνω Μεράς για να μας ευχαριστήσει για τις δράσεις.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 30/4 , στον Καραβοστάση, το WWF  είχε ετοιμάσει την Γαλάζια Εξερεύνηση για τα παιδιά. Εκεί τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, και ξεκίνησαν την εξερεύνηση στους σταθμούς. Κάθε σταθμός περιλάμβανε ένα παιχνίδι-δράση οικολογικού χαρακτήρα, για την προστασία της θάλασσας  και των πλασμάτων που ζουν σε αυτή. Μετά το πέρας της εξερεύνησης η κάθε ομάδα έγραψε ένα μήνυμα για να σώσει τον πλανήτη.

Παράλληλα μία βάρκα του ΟΦΤΣΣ με έξι άτομα πλήρωμα, πήγαν και καθάρισαν δύσβατες παραλίες του νησιού. Επίσης μία άλλη ομάδα παρέδωσε τα υλικά που είχαμε προμηθευτεί από χορηγούς στο ιατρείο και στα σχολεία του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν φάρμακα που είχαν ζητηθεί από το ιατρείο του νησιου και προσφέρθηκαν από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Επίσης παραδοθηκε στο Νηπιαγωγείο ένα τάμπλετ προσφορά του καταστήματος “Γερμανός” Σύρου, στο δημοτικό ένας αφυγραντήρας προσφορά του καταστήματος “Electronet” Σύρου και δύο ρολόγια τοίχου προσφορά του ομίλου μας. Επιπλέον παραδόθηκαν στο Γυμνάσιο-Λύκειο δύο ταμπούρα παρέλασης και μία γκραν κάσα προσφορά της Νάνσυ Χάλαρη και δύο ασύρματα μικρόφωνα προσφορά του καταστήματος συστημάτων ασφαλείας “Diodos”.

Το απόγευμα της Κυριακής παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο “Έσπασε ο βυθός. Κρακ”, από την θεατρική ομάδα του ΟΦΤΣΣ με υπεύθυνη την Ματσούκα Γεωργία από την Εν.Το.Πο.Σύρο. Ένας μυστήριος καθρέφτης παρουσιάζεται στο βυθό και τα πλάσματα που ζουν σε αυτόν καλούνται να τον αντιμετωπίσουν. Αντιδράσεις, παρεξηγήσεις και γέλια συγκρούονται με το κακόψαρο που σπείρει τη διχόνοια παντού. Με σωστή συνεργασία και ομαδικότητα οι ήρωες του βυθού καταφέρνουν να το μετατρέψουν σε καλόψαρο. Μετά το πέρας της παράστασης και τη φωτογράφιση με τους ήρωες η ομάδα φορτοεκφόρτωσης- σκηνικών, μάζεψε τα σκηνικά και τα φόρτωσε και πάλι στα τρέιλερ. Το βράδυ ο Δήμος Φολεγάνδρου μας έκανε το τραπέζι σε εστιατόριο της χώρας για να μας ευχαριστήσει. Επειδή ήταν παραμονή Πρωτομαγιάς οι κάτοικοι τήρησαν το έθιμο τους και βγήκαν με βιολιά και λαούτο σε όλες τις γειτονιές να καλωσορίσουν τον Μάη. Μαζί τους είχαν έναν γάιδαρο στολισμένο με λουλούδια και τραγουδούσαν ένα παραδοσιακό τραγυούδι. Μετά το πέρας της πομπής, οι μουσικοί πήγαν σε ένα μαγαζί αποκλειστικά για εμάς, όπου ο Δήμος μας κέρασε ζεστό ρακόμελο. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 1/5 νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής φορτωμένοι αναμνήσεις και συναισθήματα.

Σε αυτή την Αποστολή αρωγός της προσπάθειας μας ήταν για ακόμη μία χρονιά ως συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Επίσης θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους την Ομάδα Αιγαίου, το WWF και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Ευχαριστούμε πολύ τον μεγάλο μας χορηγό Πρατήριο υγρών καυσίμων Shell “Γουργουράκια” , τη Νάνσυ Χάλαρη και τα καταστήματα “Γερμανός”, “Electronet” και “Diodos”. Επιπλέον ευχαριστούμε την “Replay Media” για την βιντεοκάλυψη της αποστολής και τον χορηγό επικοινωνίας εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Φολεγάνδρου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλους τους κατοίκους του νησιού για την άψογη συνεργασία και την απαράμιλλη φιλοξενία που δεχτήκαμε.