Η ιστορία ανακαίνισης μίας καθηκιάς στο ιδιαίτερο νησί της Κέας

Αγροτικό κτίσμα 100 ετών γίνεται σύγχρονη κατοικία

  • Τρίτη, 20 Ιουνίου, 2017 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 20 Ιουν. 2017 - 7:33

Στην ανάδειξη της λαϊκής μαστοριάς με την οποία κτίζονταν οι αγροτικές κατοικίες στο όμορφο Κυκλαδονήσι της Κέας προχώρησε ο αρχιτέκτων, Γιάννης Εξάρχου, μετατρέποντας μία παραδοσιακή καθηκιά σε μία σύγχρονη κατοικία.

Στο περιεχόμενο ενός αφιερώματος που υπογράφει η Μίκα Παπαδοπούλου και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα ypaithros.gr και μάλιστα στην ενότητα του Πολιτισμού, αποκαλύπτεται η ιστορία της ανακαίνισης ενός παραδοσιακού αγροτόσπιτου, το οποίο παρέχει το σύνολο των σύγχρονων ανέσεων, μετά από αρχιτεκτονική παρέμβαση που έγινε κυρίως στον εσωτερικό αλλά και στον εξωτερικό χώρο του, προκειμένου αυτό να φιλοξενεί και να καλύπτει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ανθρώπων.

Το αποτέλεσμα όπως αυτό αναδεικνύεται μέσω του φωτογραφικού υλικού από τη Σύλβια Διαμαντοπούλου, έρχεται όχι μόνο να προσελκύσει τα βλέμματα, αλλά και να εντυπωσιάσει γενικώς.

Ακολουθεί το σύντομο αφιέρωμα στην παραδοσιακή αγροτική κατοικία της Κέας, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπεται να αναφέρεται πως έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και στις τάξεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας.

Τα πάντα σε αρμονία με την παράδοση

Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ομορφιά της λαϊκής μαστοριάς και η πρακτικότητα των παραδοσιακών κτισμάτων. Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ομορφιά της λαϊκής μαστοριάς και η πρακτικότητα των παραδοσιακών κτισμάτων. Σε υψόμετρο 395 μέσα σε ένα προστατευμένο («NATURA 2000») δάσος με βασιλικές βελανιδιές, ο αρχιτέκτων Γιάννης Εξάρχου, ανακαίνισε με ιδιαίτερο σεβασμό στην λαϊκή αρχιτεκτονική της Τζιας, μία καθηκιά 100 και πλέον ετών. Οι καθηκιές (ή καθοικιές) είναι παραδοσιακά πέτρινα κυκλαδίτικα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα. Ο κάθε χώρος βρίσκεται σε διαφορετική στάθμη, αφού το κτίσμα ολόκληρο ακολουθεί περίπου το σχήμα του εδάφους που εδράζεται. Οι μακριοί τοίχοι του κάθε χώρου χτίζονται εξωτερικά κατακόρυφοι, ενώ εσωτερικά έχουν κλήση προς τα μέσα (εκφορικό σύστημα) προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα που πρέπει να καλύψουν τα δοκάρια. Η οροφή κατασκευάζεται από πλάκες σχιστόλιθου, τα δάπεδα από τσιμεντοκονία και οι τοίχοι από τον τοπικό σχιστόλιθο. Ο αρχιτέκτων Γιάννης Εξάρχου αποκατέστησε το αγροτικό κτίσμα, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, χωρίς υψηλό κόστος. Σχεδίασε ξύλινα σταθερά έπιπλα και για τις οριζόντιες επιφάνειες της κουζίνας χρησιμοποίησε τσιμεντοκονία, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει λιτούς, απλούς και πρακτικούς χώρους. Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ομορφιά της λαϊκής μαστοριάς και η πρακτικότητα των παραδοσιακών κτισμάτων, ενώ παράλληλα η απλότητα επιτρέπει στην ματιά να κινηθεί απερίσπαστα προς τις ανατολικές Κυκλάδες. Η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Κύθνος είναι τα νησιά στα οποία σταματά η ματιά.