Επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα

«Παιδί» της αντιμεταρρύθμισης

Η προσωπικότητα του Καθολικού Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα παρουσιάζεται μέσα από μία ενδιαφέρουσα έκθεση εγγράφων και βιβλίων από τη συλλογή της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και της Αρχιεπισκοπής Τήνου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και την «Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοούμενων Ελλάδος» και θα διαρκέσουν έως τις 26 Αυγούστου.

Η έκθεση με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίας Θηρεσίας Δαλεζίου παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Αξιοθαύμαστη προσήλωση στα δόγματα της Καθολική Εκκλησίας

Όπως προκύπτει, μέσα από το εκτιθέμενο υλικό, ο Επίσκοπος Ιωάννης Ανδρέας Κάργας γεννήθηκε στη Βενετία, στις 11 Νοεμβρίου 1560, από οικογένεια καταγόμενη από την κωμόπολη Σαν Ντανιέλε ντελ Φριούλι της Ιταλίας. Κατά κόσμον Μαρτίνος, εισήλθε το 1578 στη μονή Αγίου Ιωάννη και Παύλου των Δομινικανών στη Βενετία και χειροτονήθηκε ιερέας το 1586.

Το 1594, απέκτησε τον τίτλο του Γενικού Αποστολικού Ιεροκήρυκα. Το 1601-1602, στάλθηκε ως ηγούμενος της μονής Αγίου Πέτρου στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης όπου και εξάσκησε το αξίωμα του Γενικού Βικαρίου των Δομινικανών στην Ανατολή. Το 1604, η βενετική Γερουσία συνέστησε στη Ρώμη το διορισμό του σε Επίσκοπο Σύρου. Η πρόταση έγινε δεκτή στις 30 Ιουλίου 1607 από τον Πάπα Ε´ (1605-1621).

Για την απρόσκοπτη εξάσκηση των ποιμαντικών καθηκόντων του, ο ενετός Βάιλος στην Κωνσταντινούπολη απέκτησε το πρώτο φιρμάνι για καθολικό επίσκοπο της Σύρου, με το οποίο κατοχυρώθηκε η διοικητική καιδικαστική εξουσία του στον θρησκευτικό τομέα.

Ο επίσκοπος Κάργας κατηγορήθηκε για κατασκοπεία κατά των Τούρκων, συνελήφθηκε από τον αρχιναύαρχο του τουρκικού στόλου (καπουδάν πασά) Αλή Τσελεπή, και καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 17 Οκτωβρίου μαζί με τον ιερέα Μιχελή Γουτζίνο, γραμματέα της Επισκοπής. Ακολούθησε η αιχμαλώτιση μεγάλου αριθμού κατοίκων ενώ ο οικισμός λεηλατήθηκε εξ ολοκλήρου.

Η υπόθεση του μαρτυρίου του και των θαυμάτων που λέγεται ότι έγιναν, παρουσιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 1624 ενώπιον του πάπα Ουρβανού Η΄ (1623-1644) σε γενική συνέλευση της Ιεράς Συνόδου Διαδόσεως της Πίστεως. Εκεί ανατέθηκε στον επίσκοπο Άνδρου Πάολο Πουτσιαρέλλι (1621-1631) η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ι.Α. Κάργα και η διεξαγωγή επί τόπου δικογραφίας. Η επίσημη αναφορά και η παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 15 Ιανουαρίου 1627 από τον πρωτονοτάριο Σαντακρότσε.

Ο επίσκοπος Σύρου ανακηρύχθηκε από την Αγία Έδρα «Beatus» λόγω της προσήλωσής του στα δόγματα της καθολικής εκκλησίας, της όλης δράσης του και του μαρτυρικού θανάτου του.

Σωστή οργάνωση της εκκλησιαστικής επαρχίας

 

Τα περισσότερα βιβλία της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή της Καθολικής Επισκοπής, ενώ κάποια παραχωρήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή της Τήνου. Μέσα από τα κείμενα, διαπιστώνεται πως ο Κάργας ήταν «παιδί» της αντιμεταρρύθμισης. «Αξιοποίησε τους κανόνες που έθεσε η Σύνοδος και αυτό σημαίνει οργάνωση της εκκλησιαστικής επαρχίας του και μόρφωση του κλήρου» δήλωσε η κ. Δαλεζίου.

 Στην προσωπικότητα του Ιωάννη Ανδρέα Κάργα αναφέρθηκε την ημέρα των εγκαινίων ο κ. Μάρκος Ρούσσος Μηλιδώνης.

Σημειώνεται ότι  στις 18 Αυγούστου, θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα: "Ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας και η εποχή του", μέσα από την οποία ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία, ενώ την περίοδο 21-26 Αυγούστου θα διεξαχθεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο το Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου.