Θύματα και καταστροφές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στην Κω

Κανονικοί οι ρυθμοί μετά τον σεισμό

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κω, άφησε πίσω του δύο θύματα, περισσότερους από 100 τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, υλικές καταστροφές και ένα νησί να μετράει τις πληγές του.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα 6,6, ρίχτερ που χτύπησαν το βορειοανατολικό άκρο της Κω και την Αλικαρνασσό στα Τουρκικά παράλια, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, σε ένα νησί που κρατήθηκε όρθιο, αντέχοντας τη μανία του Εγκέλαδου.

Τα έργα υποδομών, όπως το λιμάνι, δοκιμάστηκαν στα δύσκολα, οι δομικές κατασκευές, που πέραν ελαχίστων περιπτώσεων, αποδείχθηκαν ανθεκτικές, η κρατική μηχανή επέδειξε άμεσα ανακλαστικά και ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά και η τοπική κοινωνία στάθηκε ιδιαιτέρως ψύχραιμη, με όλα αυτά τα στοιχεία να διαμορφώνουν την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.

Η ανθρώπινη ζωή

Μόνο τραγωδία μπορεί να χαρακτηριστεί η απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών, όταν ο σεισμός που έπληξε τα ξημερώματα (1:30) της Παρασκευής (21-7-2017) την Κω προκάλεσε την κατάρρευση της άνω και εξωτερικής τοιχοποιίας παλαιού κτιρίου, καταπλακώνοντας τους δύο αλλοδαπούς τουρίστες. Σε ότι αφορά στα δύο θύματα, ο ένας ήταν 27 ετών υπήκοος Σουηδίας και ο άλλος 39 ετών υπήκοος Τουρκίας, οι οποίοι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο και καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση του παρακείμενου κτιρίου.

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες που υποδέχτηκε η νοσηλευτική μονάδα του νησιού, εκ των οποίων 4 σε σοβαρότερη κατάσταση και αεροδιακομίστηκαν με C130 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι δυο εξ αυτών εξακολουθούν να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ «Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

Άμεση κρατική ενεργοποίηση

Από τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, άμεσα μετέβησαν στην Κω οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, 15μελές κλιμάκιο και δύο σκύλοι της 1ης ΕΜΑΚ, που πργματοποίησαν έρευνες στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους ή τραυματίες, όπως και κλιμάκιο μηχανικών για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σχετικά με το πρόβλημα που προκλήθηκε στο λιμάνι της Κω, μετέβη στο νησί κλιμάκι αποτελούμενο από λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας το νοσοκομείο της Κω- το οποίο ελέγχθηκε και δεν υπήρχαν ζημίες-, η υπηρεσία του ΕΚΑΒ στο νησί και η υπηρεσία αεροδιακομιδών.

Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού υπό τον Πρωθυπουργό, για την επιχειρησιακή διαχείριση στην Κω, με το υπουργείο όσο και ο ΕΟΤ ήρθαν σε επαφή με τις πρεσβείες και τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού για την ενημέρωση των tour operators, των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

Πέραν των κυβερνητικών κλιμακίων και των φορέων συνδρομής, άμεση υπήρξε και η κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, που συνέδραμαν ουσιαστικά στην ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ σημαντική υπήρξε και η συμβολή των στελεχών ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καταστροφές

Σε επίπεδο υλικών ζημιών σημαντική ζημιά υπέστη η εσωτερική πλευρά του λιμανιού της Κω, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ενώ το μικρό τσουνάμι που εκδηλώθηκε προκάλεσε την καταστροφή πολλών μικρών αγκυροβολημένων σκαφών.

Κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποίησαν λιμενολόγοι  του Υπουργείου Υποδομών και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, όπως ειδικοί δύτες στο λιμάνι της Κω, διαπίστωσαν ότι δεν θα χρειαστούν μεγάλες επισκευές, καθώς ο κρηπιδότοιχος άντεξε.

Για τη εξυπηρέτηση των πλοίων της ακτοπλοΐας αποφασίστηκε, ως προσωρινή λύση εξυπηρέτησης, στην καθίζηση που προκλήθηκε σε μεγάλο τμήμα του εσωτερικού του λιμανιού, η κατασκευή μίας τσιμεντένιας ράμπας, ενώ η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, παράλληλα με το λιμάνι της Κεφάλου και το Μαστιχάρι να εξυπηρετούν τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά.

Εκτός του λιμανιού, υπήρξαν καταρρεύσεις τμημάτων κτιρίων στην παλαιά πόλη της Κω, όπως και στο Ναό του Αγίου Νικολάου, του οποίου το ιερό κατέρρευσε.

Βλάβες σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη της Κω διαπιστώθηκαν από κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Πολιτισμού «Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη…μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

Κατολισθητικό φαινόμενο παρατηρήθηκε, εξ αφορμής των μετασεισμών που ακολούθησαν, στο Μαστιχάρι, όπου αμμόλοφος αποκολλήθηκε και έπεσε στην παραλία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός των λουομένων που βρίσκονταν εκεί. Άμεσα έσπευσε στην περιοχή η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που διενήργησε την έρευνα για την εξεύρεση τυχόν τραυματιών.

Προστασία της εικόνας του νησιού

Με την σταδιακή εκτόνωση του σεισμικού φαινομένου, λόγω της σταθερής μετασεισμικής ακολουθίας που καταγράφεται, η ζωή στην πόλη δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί, χωρίς ευτυχώς να πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομική της ζωή, που κατά κύριο λόγο βασίζεται στον τουρισμό.

Οι ξενοδοχειακές υποδομές, όχι μόνο άντεξαν αλλά έπεισαν τους επισκέπτες του νησιού ότι είναι ασφαλείς, ενώ είναι ελάχιστες, σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό επισκεπτών, οι αναχωρήσεις από το νησί λόγω του σεισμού. 

Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στο νησί, με το αεροδρόμιο να λειτουργεί κανονικά και να εξυπηρετούνται όλες οι πτήσεις από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς, ενώ ζητήθηκε και από τα μέσα ενημέρωσης «να συνδράμουν στις προσπάθειες προστασίας της εικόνας του νησιού διεθνώς».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: