Προσάραξη του Blue Star Patmos στο λιμάνι της Ίου

Οργάνωση και ασφάλεια στη διαδικασία

Στο λιμάνι της Ίου προσάραξε τα ξημερώματα της Τετάρτης, 30 Αυγούστου, το Ε/Γ-Ο/Γ Blue Star Patmos, από αδιευκρίνιστα, μέχρι στιγμής, αίτια.

Το πλοίο, το οποίο πραγματοποιούσε εκείνη τη στιγμή το προγραμματισμένο δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος – Πάρος – Νάξος – Ίος – Σαντορίνη – Ανάφη, μεταφέροντας 205 επιβάτες, 87 μέλη πληρώματος, 21 ΙΧ οχήματα και 12 φορτηγά, καταπλέοντας στο λιμάνι της Ίου, προσάραξε στις 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την προβλήτα του λιμανιού. Ο πλοίαρχος άμεσα εξέπεμψε σήμα προς τη λιμενική αρχή, ενημερώνοντας για μικρή και ελεγχόμενη εισροή υδάτων, από τη δεξιά πλευρά του πλοίου.

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν ασφαλώς καθώς επιβιβάστηκαν σε άλλα σκάφη τα οποία τους αποβίβασαν στο λιμάνι της Ίου, όπου, με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής και τον συντονισμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας Blue Star, κατέλυσαν σε ξενοδοχεία του νησιού, ή προωθήθηκαν προς άλλους προορισμούς.

Το E/Γ-Ο/Γ PATMOS, παρέμεινε στο σημείο, όπου μετέβη κλιμάκιο αποτελούμενο από επαγγελματίες δύτες, στελέχη του Κλάδου Ελέγχου Επιθεώρησης Πλοίων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση επακριβώς των ζημιών που έχει υποστεί το πλοίο, ώστε να σχεδιαστεί το πλάνο για την αποκόλληση και ρυμούλκησή του.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ίου.

Ενημερωτικές και «συγκρατημένες» ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε άμεσα το Λιμενικό Σώμα ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Από το ΕΚΣΕΔ, που κινητοποιήθηκε άμεσα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ίου, Θήρας, Νάξου, Σύρου, Μήλου, Τήνου και Πάρου για παροχή συνδρομής στο ανωτέρω πλοίο και στην περιοχή έσπευσαν έξι (06) Αλιευτικά, τρία (03) Ε/Γ-Τ/Ρ και τρία (03) ταχύπλοα σκάφη, το Ε/Γ – ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ «SUPER JET», το Φ/Γ-Δ/Ξ πλοίο «EΚO ΙΙ» καθώς και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι 206 επιβάτες και 44 μέλη από το πλήρωμα του «BLUE STAR PATMOS» μετεπιβιβάστηκαν στο Ε/Γ – ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ σκάφος «SUPER JET» Ν.Π. 10328 και στο Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφος «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» Ν.Π. 129 και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ίου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος παραμένουν επί του πλοίου για λόγους ασφαλείας. Από το περιστατικό της προσάραξης του πλοίου δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί επιβατών, ούτε παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση, ενώ, οι ανωτέρω επιβάτες πρόκειται να προωθηθούν στους προορισμούς τους με μέριμνα της εταιρείας».

Επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε επίσης και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Blue Star Ferries, στην οποία σημειώνονταν τα εξής:

«Σήμερα 30 Αυγούστου 2017 και ώρα 1:30 π.μ., το πλοίο BLUE STAR PATMOS το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο ΠΕΙΡΑΙΑ-ΣΥΡΟ-ΠΑΡΟ-ΝΑΞΟ-ΙΟ-ΘΗΡΑ-ΑΝΑΦΗ κατά την είσοδό του στο λιμένα της ‘Ιου προσάραξε σε αβαθή. Κατά το χρόνο της πρόσκρουσης στο πλοίο επέβαιναν 205 επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Για προληπτικούς λόγους, το πλήρωμα του πλοίου προχώρησε σε εκκένωση του πλοίου και όλοι οι επιβάτες προωθούνται στο λιμάνι της Ίου με πλωτά μέσα».

Σημειώνεται επίσης, πως η εταιρεία αποζημίωσε τους επιβάτες στο 100% της αξίας του εισιτηρίου, ενώ με τη συνδρομή του Super Ferry της εταιρείας Golden Star Ferries πραγματοποιήθηκε δωρεάν η μεταφορά των επιβατών του Patmos, που είχαν μεταβεί στη Νάξο και την Πάρο, προς το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα το Blue Star Delos πραγματοποίησε έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι της Ίου, για τη μεταφορά των επιβατών, που είχαν καταλύσει στα ξενοδοχεία του νησιού.

Αλλαγές στα δρομολόγια

Από την εταιρεία ανακοινώθηκε εγκαίρως η αντικατάσταση του “Patmos” στα προγραμματισμένα δρομολόγια. Για το βράδυ της Τετάρτης, το δρομολόγιο Από Πειραιά 21:00 (αντί 17:30) για Πάρο (01:15-01:30 επομένης), Νάξο (02:15-02:30), Δονούσα (03:40-03:55), Αιγιάλη (Αμοργό) (04:35-04:50), Αστυπάλαια (06:25-06:40), Αιγιάλη (Αμοργό) (08:15-08:30), Δονούσα (09:10-09:25), Νάξο (10:35-10:50), Πάρο (11:35-11:50), Πειραιά 16:05 ανέλαβε το Blue Star Naxos.

Από σήμερα και για τις αμέσως επόμενες ημέρες τα δρομολόγια της Blue Star διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη 31/08

Το δρομολόγιο του BLUE STAR NAXOS από Πειραιά 06:45 για Πάρο-Νάξο-Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάπολα (Αμοργό) και επιστροφή, θα εκτελεσθεί από το SUPERFERRY της GOLDEN STAR FERRIES.

Το BLUE STAR NAXOS θα εκτελέσει το δρομολόγιο του F/B BLUE STAR PATMOS, από Πειραιά 17:30 για Σύρο (21:10-21:25), Πάρο (22:30-22:50), Νάξο (23:35-23:55), Δονούσα (01:05-01:20 επομένης), Αιγιάλη (Αμοργό) (02:00-02:15), Αστυπάλαια (03:40-05:15), Αιγιάλη (Αμοργό) (06:40-06:55), Δονούσα (07:35-07:50), Νάξο (09:00-09:30), Πάρο (10:15-10:45), Πειραιά 15:00.

Παρασκευή 01/09

Το δρομολόγιο του BLUE STAR NAXOS από Πειραιά 07:30 για Σύρο-Τήνο-Μύκονο και επιστροφή, θα εκτελεσθεί από το SUPERFERRY της GOLDEN STAR FERRIES.

Το BLUE STAR NAXOS θα εκτελέσει το δρομολόγιο του F/B BLUE STAR PATMOS από Πειραιά 17:30 για Πάρο (21:45-22:00), Νάξο (22:45-23:05), Ίο (00:10-00:25 επομένης), Σαντορίνη (01:20-06:45), Ίο (07:40-07:55), Νάξο (09:00-09:30), Πάρο (10:15-10:45), Πειραιά 14:45.

Σάββατο 02/09

Το δρομολόγιο του BLUE STAR NAXOS από Πειραιά 07:30 για Σύρο-Τήνο-Μύκονο και επιστροφή, θα εκτελεσθεί από το SUPERFERRY της GOLDEN STAR FERRIES.

Το BLUE STAR NAXOS θα εκτελέσει το δρομολόγιο από Πειραιά 17:30 για Πάρο (21:45-22:00), Νάξο (22:45-23:05), Δονούσα (00:15-00:30 επομένης), Αιγιάλη (Αμοργό) (01:10-01:25), Αστυπάλαια (02:50-05:15), Αιγιάλη (Αμοργό) (06:40-06:55), Δονούσα (07:35-07:50), Νάξο (09:00-09:30), Πάρο (10:15-10:45), Πειραιά 15:00.

Τονίζεται, πως, όσον αφορά στους επιβάτες που αναχωρούν από τη Σύρο και έχουν ενεργή κράτηση εισιτηρίου με το Blue Star Naxos ή το Blue Star Patmos, θα πρέπει να επικοινωνούν με το κεντρικό πρακτορείο της Blue Star, Gaviotis Travel, προκειμένου να αλλάξουν τα εισιτήριά τους.

Κανένας πανικός, άρτια οργάνωση και επαγγελματισμός

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, απευθείας από την Ίο και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων της Ίου, του Δημάρχου και των αιρετών, αλλά και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καταλυτική.

Τόσο η Λιμενική Αρχή, όσο και το Κέντρο Υγείας έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και απορρόφησαν την όποια – μικρή – ανησυχία υπήρξε ανάμεσα στους επιβάτες. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας, μαζί με ασθενοφόρα, περίμεναν ήδη στο λιμάνι κατά την άφιξη των πρώτων επιβατών και παρέμειναν σε επιφυλακή, έως και την άφιξη του τελευταίου μέλους του πληρώματος, αν και οι υπηρεσίες τους, ευτυχώς δεν κρίθηκαν απαραίτητες. Ταυτόχρονα, όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού σε συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή παραχώρησαν δωμάτια στους ανθρώπους, οι οποίοι φάνηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κυρίως ανακουφισμένοι, που η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος, δείχνοντας μεγάλη ανοχή, σχετικά με την ταλαιπωρία τους και ψυχραιμία.

Μάλιστα τονίστηκε, πως λόγω της αρτιότητας της εκπαίδευσης του προσωπικού της Blue Star Ferries και της επίδειξης υποδειγματικής συμπεριφοράς, η συγκέντρωση των επιβατών στους προβλεπόμενους σταθμούς και η εξαγωγή τους από το πλοίο που είχε προσαράξει, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν στα πλοία που τους μετέφεραν προς το λιμάνι του νησιού, έγινε με μεγάλη ψυχραιμία, οργάνωση και επαγγελματισμό, ενώ κανείς εκ των επιβατών δεν εξέφρασε το παραμικρό παράπονο.

Παράλληλα εκτιμάται, πως δεδομένου, ότι πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο πλοίο, με την απαραίτητη συμβολή του νηογνώμονα, αλλά και με σωστό συντονισμό των κινήσεων, υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν μεγάλες ζημιές στο σκαρί.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές, παραμένουν σε επιφυλακή, έως ότου ολοκληρωθούν οι γνωματεύσεις των δυτών και του νηογνώμονα, προκειμένου να λήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δυσάρεστη συγκυρία, υπό την οποία «έκλεισε» η καλοκαιρινή περίοδος για το Blue Star Delos.

Ανακοίνωση του Δήμου Ιητών

Από την πλευρά του Δήμου Ιητών εξεδώθη η εξής ανακοίνωση:

Σχετικά με την προσάραξη του  BLU STAR στην είσοδο του λιμανιού μας, σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος Ιητών και το Λιμενικό Ταμείο Ίου κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν. Ο δήμαρχος και πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου Μιχαήλ Πετρόπουλος πήγε στο Λιμεναρχείο, ενημερώθηκε και ξεκίνησε την διαδικασία για την υποδοχή των επιβατών. Παράλληλα  ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λιμανιού βρισκόταν ήδη στον τόπο του ατυχήματος μαζί με όλα τα σκάφη που κινητοποίησε το λιμεναρχείο και ο τοπικός πράκτορας κ. Δεναξάς. Η υποδοχή και καταγραφή των επιβατών έγινε με άψογο τρόπο είχε ήδη ζητηθεί από τρία καταστήματα στο λιμάνι να ανοίξουν για να προσφέρουν ζεστά ροφήματα στους επιβάτες. Μετά την καταγραφή και σε διάστημα δύο ωρών οι επιβάτες προωθήθηκαν σε ξενοδοχεία όπου και φιλοξενήθηκαν. Στη συνέχεια και με το πρώτο φως της ημέρας έγινε αυτοψία στον τόπο του ατυχήματος και φορτώθηκαν τα σχετικά αντιρρυπαντικά μέσα και τα φράγματα του λιμενικού Ταμείου στο καίκι του κ. Τριαντάφυλλου και ο μηχανισμός παρέμεινε σε αναμονή οδηγιών. Ο δήμαρχος Ιητών Μιχαήλ Πετρόπουλος ευχαριστεί εκ μέρους του νησιού τον Λιμενάρχη κ. Σακιριάνο και τους υπηρετούντες στο Λιμεναρχείο για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά, τον κ. Μάκη Δεναξά που επωμίστηκε ένα πολύ μεγάλο βάρος, την πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου κ. Α. Φάκου για την μέσα σε δίωρο τακτοποίηση των επιβατών, τον κ. Γιάννη Τριαντάφυλλο για την συνεχή παρουσία του με το σκάφος του στον χώρο του ατυχήματος, τον κ. Φ. Βαλμά, τον κ. Π. Ψύχα, τους υπαλλήλους του δήμου που από την νύχτα συνέδραμαν, τους ξενοδόχους που μέσα στη νύχτα ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του δήμου, τους καταστηματάρχες του λιμανιού που χωρίς παράπονα άνοιξαν τα καταστήματά τους, το Κέντρο Υγείας Ίου για την άμεση κινητοποίησή του και παρουσία του, τον κ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΒΕΗ Γιώργο για την συνδρομή του, τον καπετάνιο και το πλήρωμα του superjet και την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο για την άμεση ανταπόκριση. Τέλος, ο πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου Μιχαήλ Πετρόπουλος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο Ασφαλείας του Λιμανιού κ. Αντώνη Βεργετή ο οποίος έδειξε την υπευθυνότητά του και την κατάρτισή του και δηλώνει πως χαίρεται ιδιαίτερα για την συνεργασία μαζί του.