Ετήσιο σινάφι του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου

Θεία λειτουργία στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο που έδωσε τη ζωή του για το ποίμνιό του, τη θρησκεία και την πατρίδα και αγιοποιήθηκε τέλεσε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Τσαούσογλου μίλησε για την προσωπικότητα και τη μεγάλη προσφορά του ιερόμαρτυρα στην εκκλησία και το έθνος.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης γεννήθηκε στην Τριγλία της Βιθυνίας το 1867. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Πάρα πολύ νωρίς προάχθηκε σε πρωτοσύγκελο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, επί πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’. Διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών για οκτώ χρόνια από το 1902 μέχρι το 1910. Εξορίστηκε δυο φορές για την εθνική δράση του και τους υπέρ πίστεως αγώνες του. Στους ταραγμένους εκείνους καιρούς η δυναμικότητα του ιερού ανδρός έγινε καρφί στα μάτια των εχθρών του Γένους. Και ο εμψυχωτής του χειμαζόμενου και αγωνιζόμενου λαού θεωρείτο αποδιοπομπαίος. Πιεζόμενο το Πατριαρχείο, μετακίνησε τον Χρυσόστομο από την εξεγερμένη Μακεδονία για να βρεθεί εκτός αμέσου επιβολής και ανέθεσε σε αυτόν τη διαποίμανση της περήφανης Μητρόπολης Σμύρνης.

Ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, παρά την προσφορά ασφαλούς διαφυγής σε αυτόν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, και κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο κατά την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό στη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 27 Αυγούστου 1922, μετά από εντολή του Νουρεντίν πασά. Το 1993 κατετάγη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαούσογλου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου ανακήρυξε τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Άγιο προστάτη του, γιατί βάρυνε στην αρχιερατική του συνείδηση ο λόγος του Κυρίου «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων», μόνον δε «ο μισθωτός φεύγει, ότι μισθωτός εστί, και ου μέλει αυτώ περί των προβάτων».

Υπενθυμίζεται, ότι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, Ημέρα της Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Λειβαδάρας, ενώ θα ακολουθήσει στεφάνωση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στο Συνοικισμό.