Οι Κυκλάδες φιλοξενούν και στηρίζουν την ετήσια γιορτή της Κινητικότητας

«Ισότιμη Μετακίνηση: Πολιτισμός και Πρόοδος»

  • Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:12

Δράσεις με στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους, υλοποιούν οι Δήμοι Τήνου και Μυκόνου, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στην ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και δημοτών για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας και κατ’ επέκταση, την αναβάθμιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων.

Ο ρόλος του είναι καταλυτικός, καθώς συντονίζει και διαχέει την πληροφορία στους Δήμους της χώρας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», η οποία πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου, σε πολλές πόλεις καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Μότο της φετινής «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» είναι το «Ισότιμη Μετακίνηση: Πολιτισμός και Πρόοδος». Ανεξάρτητα από την επιλογή του θέματος, που κάθε χρόνο διαφέρει και την ευκαιρία που προσφέρεται στους δήμους για την υλοποίηση δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ή και λιγότερες ημέρες, η κάθε πόλη μπορεί να συμμετέχει ανάλογα με τις δυνατότητές της και να διοργανώνει εκδηλώσεις έστω και για μια ημέρα προς αυτή την κατεύθυνση και φιλοσοφία.

Ο αριθμός των πόλεων, που λαμβάνουν μέρος, συνεχώς μεταβάλλεται, έως και την ολοκλήρωση των εγγραφών στις 16 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει συμμετοχή 46 Ευρωπαϊκές χώρες και 2.168 πόλεις συνολικά, εκ των οποίων οι 66 προέρχονται από την Ελλάδα.

Προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Ο Δήμος Μυκόνου στρέφοντας το ενδιαφέρον του προς αυτή τη κατεύθυνση, έχει ήδη εντάξει τη Μύκονο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο βιώσιμης αστικής κινητικότητας CIVITAS Network, ενώ παράλληλα προκειμένου να ενισχύσει αυτή τη στρατηγική, συμμετέχει ενεργά σε προτάσεις και δράσεις που προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Επιπλέον, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων», για το Κλίμα και την Ενέργεια. Με κινητήρια δύναμη τους στόχους που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή σε αυτόν τον τομέα, φέτος φιλοξενεί στη Μύκονο και στηρίζει ενεργά, τη γιορτή της Κινητικότητας με μια σειρά δράσεων που θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, που εντάσσουν στο παιδαγωγικό πρόγραμμά τους διάφορες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των παιδιών για φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης, συμμετέχουν δυναμικά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» και προσκαλούν το κοινό σε ποδηλατάδα. Μικροί και μεγάλοι, φορώντας λευκά μπλουζάκια, θα συναντηθούν το πρωί με τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα καρότσια τους έμπροσθεν του ξενοδοχείου ΛΗΤΩ για μία μαγευτική διαδρομή στο γιαλό με τερματισμό το Δημαρχείο. Εκεί, θα βρίσκεται και το αγαπημένο τρενάκι για βόλτες μέχρι τις 15:00 με τη φροντίδα του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί από την ΚΔΕΠΠΑΜ κουκλοθέατρο «Με τις κούκλες της Κέλλυς», ενώ για το ενήλικο κοινό θα παρουσιαστούν στην Πλατεία Καραολή και Δημητρίου ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας BMW.

Κινητικότητα και προσφορά                                 

Στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστικής Κινητικότητας, ο Δήμος Τήνου σε συνεργασία με την ομάδα “Τήνιοι Δρομείς” διοργανώνει βραδινή εξόρμηση Τρεξίματος και Βαδίσματος, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:30.

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και αντοχής, μπορούν να λάβουν μέρος, είτε τρέχοντας, είτε βαδίζοντας σε μια διαδρομή 3χλμ στους κεντρικούς δρόμους της Τήνου, καθώς η εκδήλωση έχει καθαρά συμμετοχικό χαρακτήρα.

Μέσα από τη δράση αυτή, θα δοθεί επίσης το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν -προαιρετικά- όποιο ποσό επιθυμούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Τήνου «Νικόλαος Κόγκος», στον εκπρόσωπο του, που θα βρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης.

Με σημείο εκκίνησης το κεντρικό λιμάνι της Τήνου (Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο), κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα τρέξουν, θα κινηθούν και θα δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα με τις ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περιλαμβάνεται και η Φολέγανδρος, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί στο νησί.

Τρόποι μετακίνησης φιλικοί προς το περιβάλλον

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Στόχος είναι η ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας άριστη κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση καθαρότερης ενέργειας, ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης – τόνωση της ζωτικότητας των πόλεων, ενίσχυση των κοινωνικών συναλλαγών και δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.