Επιτυχείς οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Άνδρο

  • Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2017 - 12:46

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι συμβολικές δράσεις που έγιναν για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Δήμου Άνδρου σε όλο το νησί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας (16-22/09). Η συμμετοχή των δημοτών ήταν σημαντική και η συνδρομή τους πολύτιμη, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας όσον αφορά το κοινό όραμα για έναν δήμο φιλικό προς τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Οι δράσεις του Δήμου Άνδρου περιελάμβαναν πεζοπορίες και ποδηλατοδρομίες, καθώς και διαγωνισμό ζωγραφικής σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Άνδρου με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν πώς ονειρεύονται τη μετακίνησή τους στο νησί». Για την πραγματοποίηση των δράσεων αυτών, ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων για τη συνεργασία τους στη διοργάνωση του διαγωνισμού ζωγραφικής, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μπατσίου για τη σημαντική βοήθειά τους στη διοργάνωση της ποδηλατοδρομίας/πεζοπορίας στο Μπατσί, καθώς και την κα Αριάνα Μασσέλου και τον κ. Ρόμπερτ Καραλή από το «Andros Trail Race 2017» για τη διοργάνωση πεζοπορίας στο Κόρθι.

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου, χρησιμοποιώντας όμορφα χρώματα και σχέδια αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους πώς φαντάζονται τη μετακίνησή τους στο νησί, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους για τη μετακίνησή μας. Υπενθυμίζεται ότι στην καλύτερη ζωγραφιά θα δοθεί δώρο με την ευγενική χορηγία του Μιχάλη Βαλμά.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, έγιναν τρεις παράλληλες συμβολικές δράσεις σε Χώρα, Μπατσί και Κόρθι, με τη διοργάνωση πεζοπορίας/ποδηλατοδρομίας για μικρούς και μεγάλους στα δύο πρώτα μέρη και πεζοπορίας στο Κόρθι για τους συνοδούς και τα παιδιά που συμμετέχουν στη διαδρομή «Kids», στον 2ο Ορεινό Αγώνα.

Συγκεκριμένα, στις 5:30 της Παρασκευής, ο κ. Ρόμπερτ Καραλής, τεχνικός διευθυντής του Andros Trail Race 2017, υποδέχτηκε τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Όρμου Κορθίου και με σύνθημα «Οι δρόμοι μας... η επιλογή μας!» τα καθοδήγησε στο μονοπάτι του αγώνα, πραγματοποιώντας συγχρόνως περιβαλλοντική ενημέρωση για τον ρόλο και τη σημασία των μονοπατιών, καθώς και για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Χώρας μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, αλλά και πεζοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια πανέμορφη διαδρομή μέχρι τα Λιβάδια και πίσω. Στην πεζοπορία παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος συνόδευσε τους πεζοπόρους σε όλη τη διαδρομή. Οι ποδηλάτες ως πιο… γρήγοροι, διένυσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη διαδρομή, σε αντίθεση με τους πεζοπόρους που την απόλαυσαν, σταματώντας σε αρκετά σημεία της, όπως στο γκρεμισμένο γεφύρι και στο παλιό Υδραγωγείο.

Μισή ώρα αργότερα, στις 6:30 μ.μ., ο κεντρικός δρόμος του Μπατσίου γέμισε με ποδηλάτες όλων των ηλικιών, που έχοντας λάβει τους αριθμούς συμμετοχής τους, ξεκίνησαν τις δικές τους διαδρομές, τρεις στο σύνολο, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία Μπατσίου. Η πρώτη και πιο σύντομη διαδρομή για τους μικρούς μας φίλους έγινε από την πρώτη στη δεύτερη πλατεία Μπατσίου, η δεύτερη για τους πεζούς περιελάμβανε τον γύρο του Μπατσίου και η τρίτη για τους πιο έμπειρους ποδηλάτες από το Μπατσί μέχρι το Γαύριο και πίσω.

Να σημειωθεί ότι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Ο Δήμος Άνδρου ευελπιστεί ότι με τις δράσεις αυτές θα ευαισθητοποιήσει τους δημότες στη χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, με απώτερο στόχο  η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί σε καθημερινό επίπεδο.