Ενέργειες της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων για την ενδυνάμωση των Προσκοπικών Συστημάτων σε Σύρο και Μύκονο

Ο γόνιμος διάλογος χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης

Ιδέες, πρωτοβουλίες και απόψεις για την ενδυνάμωση και στήριξη του προσκοπικού έργου αντάλλαξαν με τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων Νεκτάριος Αλυφαντής και κλιμάκιο βαθμοφόρων από τη Σύρο και τη Μύκονο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του κ. Αλυφαντή και βαθμοφόρων από τη Σύρο στον εορτασμό του Πολιούχου της Μυκόνου, Αγίου Αρτεμίου, επίσκεψη που καθιέρωσε πριν από τέσσερα χρόνια ο προηγούμενος Περιφερειακός Έφορος, Σωτήρης Φραγκίδης.

Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι Πρόσκοποι της Σύρου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με βαθμοφόρους της Μυκόνου, την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης, αλλά και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, στον οποίο εξέφρασαν τα αιτήματά τους.

«Του ζητήσαμε, μεταξύ άλλων, να δοθεί από το Δήμο μία επιχορήγηση στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου με στόχο την οικονομική ενίσχυσή του, όπως επίσης και την απομάκρυνση των αδρανών υλικών από το προσκοπικό κέντρο τους, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος για το παιχνίδι των παιδιών», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Διευθυντής.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουκάς, ο οποίος στο παρελθόν ήταν μέλος του Σώματος Οδηγισμού – αδελφού σώματος των προσκόπων- ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αιτήματά τους, επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του Σώματος στη διαμόρφωση ανθρώπινων χαρακτήρων και πρότεινε τη συνδοργάνωση μιας εκδήλωσης από τον Δήμο και τους Προσκόπους. Στο τέλος της Συνάντησης, ο Περιφερειακός Έφορος δώρισε στον κ. Κουκά ένα βιβλίο με την ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού και ο ίδιος έλαβε από εκείνον ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από παραδοσιακά επαγγέλματα της Μυκόνου.

Στόχος η αύξηση των μελών

Υπογραμμίζεται ότι στη Μύκονο ιδρύθηκε για πρώτη φορά Ομάδα Ναυτοπροσκόπων το 1919. Αρχηγός του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου είναι ο κ. Γιώργος Σταμούλης, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και χρέη Αναπληρωτή Περιφερειακού Εφόρου. Κατά τη συνάντησή του με το κλιμάκιο βαθμοφόρων από τη Σύρο εξετάστηκαν όλοι οι τρόποι για να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο των προσκόπων στη Μύκονο, οι οποίοι από μεγάλη μερίδα των δημοτών αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα σωματείο.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε, να εδραιώσουμε και να κάνουμε πιο δυνατά τα υπάρχοντα συστήματα της Σύρου και της Μυκόνου, μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου θητείας μου (Δεκέμβριο), ώστε σε δεύτερη φάση να καταβάλουμε προσπάθειες για την ανάκαμψη κάποιων συστημάτων, όπως της Κύθνου, της Τήνου και της Πάρου τα οποία έχουν κλείσει», υπογράμμισε ο κ. Αλυφαντής.

Κατέστησε δε γνωστό ότι, τα τελευταία χρόνια η Μύκονος έχει σταθερά 4 προσκόπους, ενώ πλέον έχουν προστεθεί ένας υπαρχηγός συστήματος και μία αρχηγός αγέλης που βοηθούν τους υπόλοιπους βαθμοφόρους του νησιού.

110 πρόσκοποι στη Σύρο

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων της Σύρου, το οποίο διηύθυνε μέχρι σήμερα η Φλώρα Νομικού. «Η Φλώρα διορίστηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να το αναπτύξει, καθώς είχε μόλις 5 άτομα και κινδύνευε να κλείσει. Ωστόσο, με τις προσπάθειές της το έφτασε σε ένα καλό επίπεδο και τα μέλη αυξήθηκαν κατά 30 άτομα. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί στα επόμενα δύο χρόνια, δυστυχώς θα το κλείναμε». Κατόπιν ψηφοφορίας των βαθμοφόρων, αρχηγός του Συστήματος αναδείχθηκε η Μαρία Φραγκογιάννη, η οποία θα ασκεί τα καθήκοντά της για τα επόμενα τρία χρόνια. «Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία με την εκλογή του Περιφερειακού Εφόρου. Οι αρχηγοί συστημάτων, οι Περιφερειακοί Έφοροι και ο Γενικός Έφορος εκλέγονται από τα ενήλικα στελέχη».

Παράλληλα, λειτουργεί και το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, το οποίο έχει ετησίως γύρω στα 60-70 μέλη. «Τώρα έχουμε αναλάβει όλοι πόστα. Υπάρχουν βαθμοφόροι οι οποίοι δουλεύουν τα τμήματα και γενικώς προχωράμε».

Η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων φέρνει αποτελέσματα

Τέλος, την Προσκοπική Εστία της Σύρου επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Έφορος Ζαχαρίας Αντωνιάδης και ο Βοηθός Γενικός Έφορος Χρήστος Χατζηδιαμαντής, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους Βαθμοφόρους της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων και των συστημάτων ευθύνης της. Θέμα της συζήτησής τους ήταν η χάραξη του στρατηγικού σχεδίου δράσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τα έτη 2018 - 2021 .

Ο κ. Αντωνιάδης κα ο κ. Χατζηδιαμαντής άκουσαν τις προτάσεις των ενήλικων στελεχών για το κομμάτι της ανάπτυξης, της εξεύρεσης οικονομικών πόρων και του προγράμματος και τους ενημέρωσαν για τη διοργάνωση ενός προσυνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο σε κάθε Περιφέρεια. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα πανελλαδικό συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος στη συνέχεια θα δημοσιευτεί από τη Γενική Εφορεία και θα ακολουθηθεί από τους προσκόπους όλης της Ελλάδας.