Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας

"Όχι στην υποβάθμιση της παράλληλης στήριξης των μαθητών"

  • Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2017 - 15:24

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ το Υπουργείο Παιδείας καμαρώνει πως όλες οι σχολικές μονάδες δουλεύουν “ρολόι”, τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη τον ειδικό δάσκαλο παράλληλης στήριξης στο νομό μας, είναι αρκετά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα παιδιά αυτά έχουν όλα διάγνωση από τα ΚΕΔΔΥ και είναι παιδιά με σοβαρά μαθησιακά και κοινωνικοσυναισθηματικά προβλήματα. Γι’ αυτά τα παιδιά, η παράλληλη στήριξη είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μην βιώσουν τον σχολικό αποκλεισμό.

Στον νομό μας, υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία δικαιούνται παράλληλη στήριξη αλλά δεν έχει διοριστεί έως και σήμερα κανένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός για αυτά αλλά και παιδιά, αρκετά ακόμα, τα οποία δεν λαμβάνουν ούτε τις μισές από τις ώρες στήριξης που θα έπρεπε. Πολλοί από τους γονείς αυτών των παιδιών αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι την παράλληλη στήριξη των παιδιών τους.

Τελευταία μάλιστα, το υπουργείο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων, ζητούν από εκπαιδευτικούς να αναλάβουν την στήριξη δύο παιδιών και ακόμη χειρότερα, ζητούν από εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας σχολικών μονάδων, να λύσουν το πρόβλημα της παράλληλης στήριξης από τα κενά στο πρόγραμμα τους (όπως ενημερωθήκαμε από σχετική ανακοίνωση του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών, μέχρι και τέσσερις εκπαιδευτικοί καλούνται εκ περιτροπής να καλύψουν 8 ώρες παράλληλης στήριξης σε παιδιά που χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα).

Αλήθεια, πόσο τεκμηριωμένη επιστημονικά είναι η συγκεκριμένη πρακτική, όταν το ίδιο το υπουργείο, στις οδηγίες, του τονίζει πως, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της παράλληλης στήριξης πρέπει να είναι το προσωπικό δέσιμο παιδιού-εκπαιδευτικού;

Θεωρούμε πως τέτοιου είδους αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές μέθοδοι θα ενισχύσουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των παιδιών.

Η μόνη ρεαλιστική και ηθική λύση είναι, η πλήρης κάλυψη των θέσεων παράλληλης στήριξης για όλα τα παιδιά που την δικαιούνται με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, οι οποίοι ιδανικά θα παραμένουν οι ίδιοι για όσες τάξεις τους χρειάζεται το παιδί.

Καλούμε, λοιπόν, την Ένωση Γονέων Σύρου, τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους Διδασκόντων, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού μας, να πάρουν θέση απέναντι στο θέμα της υποβάθμισης της παράλληλης στήριξης και τους καλούμε στην οργάνωση κοινών δράσεων, για να αναδειχτεί και να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει.

Παράλληλα, παρακαλούμε τους πολίτες, να συμμετέχουν στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς παιδείας και οικονομικών, για τις ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη μαθητών & την δραματική υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, συνυπογράφοντάς την, στέλνοντας το όνομα τους με ηλεκτρονικό μήνυμα στο σύλλογο μας.

Ο αγώνας αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, για τα αυτονόητα, είναι αγώνας όλων μας.