Μία ακόμα χρονιά προσφορά από την Κάριτας Σύρου

  • Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, 2018 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 16 Ιαν. 2018 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Σε κλίμα αγάπης και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κάριτας Σύρου, καθώς και ο απολογισμός των δράσεων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο του φιλανθρωπικού σωματείου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου στον Πάγο, ο π. Αντώνιος Βουτσίνος αναφέρθηκε στη δράση της Κάριτας για το 2017, διευκρινίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι παρά την παρανόηση η Κάριτας ανήκει στην εκκλησία και αποτελεί το φιλανθρωπικό κομμάτι της, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της αποστολής της.

Κάλυψη σε ανάγκες τροφίμων, φαρμάκων και πάγιων εξόδων

Τρόφιμα, φάρμακα, αποπληρωμή λογαριασμών και οικονομική ενίσχυση αναλόγως των δυνατοτήτων της κάθε ενορίας, αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που προσέφερε η Κάριτας. Ο πατήρ Αντώνιος ενημέρωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια 2017 βοηθήθηκαν περίπου 110 οικογένειες σε μηνιαία βάση, με την προσφορά τροφίμων.

“Τα τρόφιμα αυτά διανέμονται απευθείας περίπου στις μισές οικογένειες, είτε από τα 7 super market και τα καταστήματα τροφίμων που εξυπηρετούν τους ωφελούμενους”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Κάριτας επιθυμεί ακόμα και αυτό το ελάχιστο χρηματικό ποσό των 4000 – 5000 ευρώ μηνιαίως που διατίθεται για αγορά τροφίμων, να μοιράζεται και στα τοπικά καταστήματα για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί, όπως σχολίασε, και αυτά αντιμετωπίζουν υψηλές συνθήκες φτώχειας.

“Για τρόφιμα τη χρονιά που πέρασε είναι πάνω από 70.000 – 75.000 ευρώ”, συνόψισε ενώ αναφέρθηκε επίσης στη φαρμακευτική κάλυψη περίπου 20 οικογενειών κάθε μήνα, είτε με συμμετοχή σε συνταγογραφημένα φάρμακα είτε με αγορά αυτών που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χρηματοδοτικά προγράμματα και ενέργειες ενίσχυσης

Αναφερόμενος στα έσοδα της Κάριτας, ο π. Αντώνιος ενημέρωσε για τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ένα τετραετούς διάρκειας το οποίο έληξε τον περασμένο Μάιο και προσέφερε συνολικά 100.000 ευρώ, και το άλλο διετούς, το οποίο έληξε 31/12/2017 και υπολογίζεται ότι βοήθησε περίπου 700 – 750 οικογένειες πανελλαδικά στην αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Παράλληλα, η Κάριτας Σύρου χρηματοδοτήθηκε και από το κληροδότημα της Κάριτας Ελλάδας.

Ειδικά για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων ο π. Αντώνιος σχολίασε ότι “το αντικείμενο αυτών των χρηματοδοτήσεων δεν έχει να κάνει με το αν είσαι καθολικός ή ορθόδοξος. Το αντικείμενο της φιλανθρωπίας είναι ο άνθρωπος και είναι ένας, τι χρώμα έχει, τι πιστεύει και τι δεν πιστεύει είναι προσωπικό, η βοήθεια αφορά όλους”.

Άτυπο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποτέλεσαν οι δυνατότητες της ίδιας της εκκλησίας, με τις οποίες έχουν βοηθηθεί αρκετές οικογένειες, καθώς και η συμφωνία με αλυσίδα γνωστού super market, για διάθεση τροφίμων, με συνολικό αντίτιμο της ενέργειας στα 15.000 ευρώ ετησίως. Τέλος, αναφέρθηκε στα δύο παζάρια της Κάριτας, τα οποία αποτελούν ικανοποιητική πηγή εσόδων, στην εβδομαδιαία διανομή ρουχισμού, οικιακών συσκευών και επίπλων, στην ανεκτίμητη βοήθεια των εθελοντών της Κάριτας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθώς δεν είναι εύκολο πάντα να εξακριβωθεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη και που έγκειται εκμετάλλευση.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας των ενοριών από την ταμία Γεωργία Βουτσίνου, η έκθεση της εκτελεστικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Σύρου για το 2018, την οποία ανάγνωσε η πρόεδρος Άννα Σκάμπουλου καθώς και ο συγκεντρωτικός προϋπολογισμός οικονομικής διαχείρισης 2018, με βάση τα πάγια έσοδα και έξοδα του περασμένου έτους.

Το μήνυμα του Καθολικού Επισκόπου

Με τη σειρά του ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, προχώρησε σε σύντομο χαιρετισμό αναφορικά με τη διακονία της αγάπης:

“Η εκκλησία για να ονομάζεται εκκλησία και να υπάρξει οφείλει να αγαπά έμπρακτα το πλησίον της και να του συμπαραστέκεται όσο μπορεί. Διαπιστώσαμε όλοι ότι η Κάριτας της Σύρου τελεί ένα τεράστιο έργο, το οποίο οφείλεται σε εσάς, όλους εκείνους τους Συριανούς που έχουν πάρει στα σοβαρά την πίστη τους, αγαπούν τον πλησίον τους και προσπαθούν να κάνουν τα πάντα γι’ αυτόν. Το μόνο που έχω να κάνω εγώ είναι να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους και να καλέσω και άλλους να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια της εκκλησίας να συμπαραστέκεται στους αναγκεμένους αδελφούς μας. Ό,τι ακούσαμε είναι το έργο που γίνεται μέσα από την οργανωμένη φιλανθρωπία της εκκλησίας. Αλλά κι εσείς ανώνυμα και σιωπηλά μπορείτε και οφείλετε να κάνετε τη δική σας προσφορά αγάπης προς τον πλησίον με κάθε τρόπο. Όχι μόνο δίνοντας υλικά αγαθά αλλά δίνοντας από το χρόνο σας, δίνοντας έναν καλό λόγο, δίνοντας την προσευχή σας για τους συνανθρώπους σας που βρίσκονται γύρω σας και διαπιστώνετε ότι έχουν την ανάγκη κάποιου άλλου για να μπορούν να σταθούν όρθιοι και να περπατήσουν”.