«Νόρμα»: το θέμα του 4ου TEDxUniversityoftheAegean

H λεπτή γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους

  • Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 - 06:13

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει στην Ερμούπολη το επιτυχημένο TEDxUniversityoftheAegean, έχοντας ως κεντρικό θέμα τη «Νόρμα», μια λεπτή γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους. Μια γραμμή που περιορίζει και άλλοτε θέτει μια ισορροπία.

Οι άνθρωποι για να συνυπάρξουν έθεσαν κάποιους άτυπους κανόνες. Φόρμες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να συμβιώσουν μεταξύ τους.

Ποιοι όμως το έκριναν αυτό; Αυτό το ομαλό πλαίσιο; Αυτήν την κανονικότητα; Τι συμβαίνει όταν εγώ αποκλίνω από αυτή; Όταν το δικό μου σωστό είναι το δικό σου λάθος; Όταν αυτό που λατρεύω να ακούω, η μελωδία του σε ενοχλεί; Όταν αυτό που υπερασπίζεσαι εγώ το υποβιβάζω και όταν αυτό που μου δίνει λύσεις, εσένα σου προκαλεί προβλήματα;

Η διαφοροποίηση προκύπτει όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και αποφασίζει να χαράξει την δική του πορεία. Μια πορεία με μεταβολές και αποκλίσεις. Μέσα στην οποία ζει, αναθεωρεί και πράττει. Μια διαδικασία ατέρμονη που θυμίζει κύκλο. Κι αυτός ο κύκλος συνεχίζεται.

Ένωση και των πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το 4ο TEDxUniversityoftheAegean έρχεται την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, με ανανεωμένη διάθεση για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και πιστό στο όραμα του για ένωση των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτω από έναν κοινό σκοπό. Για μία ακόμα φορά η διοργάνωση επιδιώκει να φέρει κοντά τα επιμέρους τμήματα του Πανεπιστημίου. Την αρχή έκαναν η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, υποστηρίζοντας το δίλλημα Fight or Flight. Την επόμενη χρονιά, η Χίος, η Σάμος και για πρώτη χρονιά η Ρόδος, μας βοήθησαν να καταλάβουμε τι τελικά είναι ο Cosmos. Παράλληλα workshops, booths και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες εκδηλώθηκαν και τα δύο αυτά χρόνια, μεταφέροντας το κλίμα της Σύρου στα υπόλοιπα νησιά. Φέτος λοιπόν, συνεχίζεται η προσπάθεια εκμηδένισης των χιλιομετρικών αποστάσεων με την ένωση και των πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Πρώτη ομιλήτρια για φέτος, που θα ανέβει στη σκηνή του TEDx είναι η Μαρία Καρίκη, απόφοιτος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην μεταβλητή του «φύλου» του Παν/μιου Αιγαίου, η οποία εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος από το 2006 .

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούσαν τη συμβουλευτική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως άτομα της τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ , κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, ανέργους , κτλ. ενώ παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το Παν/μιο Αιγαίου σε δράσεις συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα από την οπτική του φύλου, καθώς και με το παν/μιο της Θεσσαλίας για την ψυχολογική στήριξη αλλοδαπών και παλλινοστούντων μαθητών. Κατά διαστήματα έχει εργαστεί ως συντονίστρια «Σχολών Γονέων».

Τέλος, αρθρογραφεί εβδομαδιαία σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου σχετικά με καθημερινά ζητήματα ψυχολογίας.

Οι υπόλοιποι ομιλητές της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.