Αίτημα της ΚΕΔΕ για απόσυρση των σχετικών άρθρων του νομοσχεδίου

Αντιδράσεις για το διετές νηπιαγωγείο

  • Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:13

Το αίτημα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να αποσυρθούν από το σχέδιο νόμου τα άρθρα που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των αυτοδιοικητικών, με το αρμόδιο υπουργείο να κάνει λόγο για ικανοποίηση πάγιου αιτήματος

Η ΚΕΔΕ με σχετικό υπόμνημα, παρουσίασε με τεκμηριωμένο τρόπο τις θέσεις της για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο.

Το Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας τη νέα ρύθμιση, επισημαίνει τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στην κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατόν αριθμού ωφελούμενων παιδιών στις εν λόγω δομές.

Δυσμενείς επιπτώσεις σε οικογένειες και δημοτικές δομές

Κατά την συζήτηση του θέματος στη Βουλή εκ μέρους της ΚΕΔΕ κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους σε πετυχημένες δομές Δήμων, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες:

Στην ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών. Σε αρκετές χιλιάδες παιδιά, ακόμη κι αν υπάρξει αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Στους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο. Σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς και επιπρόσθετα δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

Η ΚΕΔΕ μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του υπουργείου Παιδείας, καθώς και άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο δε των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν από κοινού οι δύο φορείς, κλειστοί παρέμειναν εχθές πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί σε αρκετούς δήμους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του αλλά και της απραξίας του. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μας και να ενώσουμε τη φωνή μας αντιδρώντας δυναμικά σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη μέρα θα είναι δύσκολη για τους γονείς, ωστόσο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απαξίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε στα παιδιά μας, αλλά και να διακινδυνεύσει το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων».

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, την οποία σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση.

Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με έρευνες η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους.

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία, από τη μια πλευρά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχουν οι Δήμοι και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υποδομές των νηπιαγωγείων, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Παραθέτει επίσης τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μέσο όρο γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) περίπου στις 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών. Επισημαίνεται δε ότι την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης στις 4-1-2018, στο πλαίσιο της συνάντηση της Αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ όπου και είχε υποστηρίξει ότι είναι εθνική ανάγκη η δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα και ότι μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα η επιδότηση έως και 75.000 ευρώ για τη δημιουργία μέχρι δύο νέων τμημάτων σε υφιστάμενους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών.