Η Σύρος μία από τις «πρωταγωνίστριες» διεθνούς τηλεοπτικής παραγωγής με θέμα τις Κυκλάδες

Η αρχοντιά σε πρώτο πλάνο

Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Σύρου, οι τοπικές γεύσεις της, η πολιτιστική κληρονομιά της και ο θαλάσσιος πλούτος της αναμένεται να γοητεύσουν το τηλεοπτικό κοινό του εξωτερικού μέσα από μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής της El Media και του ΕΟΤ.

Το «νησί των τεσσάρων εποχών» αποτελεί ένα από τα «λιμάνια» της φιλόδοξης αυτής παραγωγής, η οποία στις 15 Μαΐου έβαλε πλώρη για εννιά νησιά των Κυκλάδων, με στόχο να τα κινηματογραφήσει και να τα προβάλει πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Η σειρά, συνολικής διάρκειας οχτώ επεισοδίων θα συστήσει στους τηλεθεατές τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο (Δήλο), την Αμοργό, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Κίμωλο και την Κύθνο. Κάθε επεισόδιο θα είναι αφιερωμένο και σε ένα Κυκλαδονήσι με έμφαση τόσο στη στεριά, όσο και στον κόσμο του βυθού.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, η εταιρεία FYLY ναύλωσε και παραχώρησε ευγενικά στην εταιρεία παραγωγής το καταμαράν «World’s End», το μεγαλύτερο σκάφος που διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος. Το project υλοποιείται με την αρωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα» και υποστηρίζεται από την Εθνική Ασφαλιστική.

Η EL Media συνεργάζεται με τον Ιταλό σκηνοθέτη Ντάριο Παλόμπα, ο οποίος έχει αναλάβει παρόμοια ντοκιμαντέρ στη χώρα του καθώς και με μία εταιρεία από την Ολλανδία.

Ανάδειξη του πολιτιστικού και θαλάσσιου πλούτου

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων σε Μύκονο και Τήνο, το σκάφος της ομάδας κατέπλευσε εχθές το βράδυ στο λιμάνι της Ερμούπολης. Στο πλαίσιο της 24ωρης παραμονής της στο νησί, θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, ένα εργαστήριο παραγωγής και συσκευασίας λουκουμιών και το ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει προγραμματιστεί ένα μίνι live από τους μαθητές της Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», οι οποίοι θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να «ταξιδέψει» στο εξωτερικό η ρεμπέτικη μουσική και φυσικά ο Πατριάρχης της, Μάρκος Βαμβακάρης.

«Το κάθε επεισόδιο θα περιλαμβάνει 35% στεριά και 65% θάλασσα, όπως μακρινές παραλίες που δεν επισκέπτεται συχνά ο κόσμος, καθώς και πλάνα από τον βυθό με υποβρύχιο ντρόουν», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια παραγωγής, Μαρία Μαργαρίτη.

«Η μόνη βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός»

Το διεθνές ντοκιμαντέρ, που επιδιώκει να συγκεντρώσει και να καταγράψει τα δυνατά στοιχεία των επιλεγμένων Κυκλαδίτικων νησιών και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ξένου τουριστικού κοινού αγκαλιάστηκε θερμά από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες από την πρώτη κιόλας στιγμή πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια.

«Η συνεργασία μας με τους Δήμους είναι άριστη και είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των νησιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαργαρίτη, η οποία μάλιστα δεν έκρυψε τους συναισθηματικούς δεσμούς της με τη Σύρο, τόπο καταγωγής του συζύγου της.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι, τέτοιες παραγωγές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία, στην οποία η ίδια μπορεί να επενδύσει.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου 2018.