Ασυνείδητη καταστροφή με ευθύνη της Περιφέρειας

Η ασυνειδησία και η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας, έδωσαν για ακόμα μία φορά τα διαπιστευτήρια τους στη Σύρο, με την καταστροφή πεύκων στην περιοχή των Χρούσσων, κατά την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σε ένα νησί το οποίο στερείται βλάστησης, τα λιγοστά δέντρα που κοσμούν κάποιες περιοχές, ενώ χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και φροντίδας,  υπάρχουν περιπτώσεις που πέφτουν θύματα ασυνείδητων πρακτικών.

Χαρακτηριστική η ενέργεια βανδαλισμού πεύκων που παρατηρήθηκε στην περιοχή των Χρούσσων και συγκεκριμένα στο δρόμο της Φανερωμένης έως τη στάση Σκουλά, με σπάσιμο τμημάτων πεύκων και βίαιης αποκοπής μεγάλων κλαδιών τους.

Η πρόκληση της καταστροφής, πυροδότησε την οργή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επιζητούν την απόδοση ευθυνών για τις φθορές που προκάλεσε σε νεόφυτα, μηχάνημα που εκτελούσε εργασίες, για λογαριασμό της Περιφέρειας, καθαρισμού του επαρχιακού δρόμου.

Ερώτημα για το περιβαλλοντικό έγκλημα

Για βαναυσότητα, που αποδεικνύει το επίπεδο πολιτισμού που επιδεικνύεται σε θέματα περιβάλλοντος, έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος χαρακτήρισε την πράξη καταστροφής ως περιβαλλοντικό έγκλημα, ζητώντας από το Δήμο να επιληφθεί του θέματος, καθώς συνεργεία, κατά την εκτέλεση εργασιών, προκαλούν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές, με πλείστα παραδείγματα.

Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της

Ενημερώνοντας το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το περιστατικό, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, γνωστοποίησε ότι τη παρούσα χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού από την παρόδια βλάστηση, τόσο του δημοτικού οδικού δικτύου όσο και του επαρχιακού.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα είναι ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για λογαριασμό της οποίας εκτελείται εργολαβία καθαρισμού.

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε προ μηνός, με θέμα την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, εκ μέρους του Αντιδημάρχου είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις ως προς την σωστή εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού, λόγω του χαμηλού κόστους της συγκεκριμένης εργολαβίας, ύψους μόλις 20.000 ευρώ, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά σε άρτιο αποτέλεσμα έργου, όταν το αντίστοιχο κόστος για τις, πολύ μικρότερης έκτασης, περιοχές ευθύνης του Δήμου, ανέρχεται σε 48.000 ευρώ.

Οι μέχρι τώρα εργασίες δείχνουν να εκτελούνται «με μη ορθολογικό τρόπο και με ένα μηχάνημα το οποίο σαρώνει ότι βρει μπροστά του, με ζημιές και μισοτελειωμένες δουλειές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα έργα καθαρισμού που εκτελεί ο Δήμος, στις περιοχές ευθύνης του, χωρίς εργολάβους αλλά με τρίμηνες συμβάσεις προσωπικού, τα οποία προχωρούν χωρίς προβλήματα και διαμαρτυρίες.

Ενημέρωσε δε ότι «καθ’ όλη η διάρκεια του έτους, ο Δήμος χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη, κάνει παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει αδυναμία….αλλά υπάρχουν και όρια και αυτά έχουν ξεπεραστεί. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ως Δήμος να αναλάβουμε το σύνολο των αναγκών του επαρχιακού οδικού δικτύου…Ο κάθε ένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ενημέρωση και εξηγήσεις από την Περιφέρεια

Για διαπιστωμένες φθορές στο οικοσύστημα, λόγω των εργασιών που εκτελούνται κατά την εξέλιξη της εργολαβίας καθαρισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου, έκανε λόγο και ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το Δήμο, που εκτός από τις καταστροφές στην πανίδα των περιοχών έχουν προκληθεί ζημιές και σε υπάρχουσες κατασκευές.

Προτίθεται δε, όπως ανακοίνωσε, να αιτηθεί έγγραφης επίσημης ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις αναφορικά με τον λόγο πρόκλησης των συγκεκριμένων καταστροφών, όπως και για τις προθέσεις ενεργειών προκειμένου να αποκαταστήσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.