8η Ποδηλατοδρομία για μικρούς και μεγάλους από τον Σύλλογο Στερεοελλαδιτών Σύρου

«Προστατεύω το περιβάλλον για ένα καλύτερο μέλλον»

Μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος έστειλε ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη», μέσω της 8ης Ποδηλατοδρομίας, που διοργάνωσε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μικροί και μεγάλοι έλαβαν μέρος σε μία όμορφη ποδηλατική βόλτα στο νησί, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018.

Οι ενήλικες ακολούθησαν τη διαδρομή: πλατεία Μιαούλη – Άνω Μάννα – Αγ. Ανάργυροι, και παλαιό δρόμο της Βάρης. Η εκκίνηση για τα παιδιά δόθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Μάννα και την Πυροσβεστική (για τους μικρότερους). Όλοι οι ποδηλάτες τερμάτισαν και συναντήθηκαν στην πλατεία Μιαούλη. Ακολούθησαν δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους με τη συμμετοχή της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Βαρβάρας Κούτρα και της Δήμητρας Μεριά.

Στην 8η Ποδηλατοδρομία του Συλλόγου συμμετείχαν επίσης οι Δρομείς Σύρου.

Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του Παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η Ημέρα αυτή αποτελεί για όλους μας μία καλή ευκαιρία να βγούμε έξω, να δούμε πόσο κοντά είμαστε στη φύση και να την αισθανθούμε, ώστε να εμπεδώσουμε την ανάγκη για την προστασία της.

Συνειδητή δράση – Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης

Μέσω της ετήσιας Ποδηλατοδρομίας, ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «η Ρούμελη» καλεί τους κατοίκους του νησιού να παρέμβουν ενεργητικά στην προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο επετειακά αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως σημειώνει, «την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν μας την θυμίζει πλέον μόνο η 5η Ιουνίου κάθε χρόνο, αλλά η καθημερινή επικαιρότητα με τα πρωτόγνωρα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη μας και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Η ανθρωπότητα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της όλα τα μηνύματα που κατά καιρούς εξέπεμπαν μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί.

Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος είναι εφικτή μόνο με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Προστατεύω το περιβάλλον για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες και οι καλύτεροι πομποί. Γι' αυτό είναι βασικό να ευαισθητοποιήσουμε πρώτα απ' όλους τους νέους ώστε να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον. Όλοι συνένοχοι, όλοι συμμέτοχοι.

Το σενάριο της Π.Η.Π το γράφουμε εμείς οι άνθρωποι εδώ και αιώνες, χρόνο – χρόνο, μέρα με τη μέρα, έχει μόνο πρωταγωνιστές καταδικασμένους ήδη από τις αποφάσεις τους ως σύνολο.....Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής η καταστροφή των δασών, η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πλημμύρες, οι τυφώνες που ξεκληρίζουν πολιτείες ολόκληρες, οι πυρκαγιές στις ηπείρους, ο άστατος καιρός.

Οι πολίτες ενδιαφέρονται περιορισμένα για την κλιματική αλλαγή. Το κλειδί είναι η παιδεία και ο διαχωρισμός ρόλων και ευθυνών.

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι μοναδικό είναι λίκνο που αναπτύχθηκε ο σπουδαιότερος πολιτισμός. Εάν σε παγκόσμια κλίμακα δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, ώστε η φύση να ανακτήσει την δυνατότητα φυσικής αυτορρύθμισης, τότε θα οδηγηθούμε σε μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η ανθρωπότητα οφείλει να αναλογισθεί τα λάθη της και τις παραλείψεις της και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. «Είναι καιρός να ενωθούμε και να δράσουμε άμεσα ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες. Συνειδητή δράση – Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης – Αξιολόγηση αληθινών αναγκών και προτεραιοτήτων. Ρύθμιση της αγοραστικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Έχουμε ατομική και συλλογική ευθύνη όλοι μας προκειμένου να διασώσουμε το κοινό μας σπίτι τον γαλάζιο πλανήτη μας. Να θυμόμαστε διαρκώς πως τη γη την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τους την αποδώσουμε αλώβητη».