Αφιερωμένη στους π. Αντώνιο Βουτσίνο και π. Αντώνιο Χάλαρη η «Γιορτή του Πατέρα» στο Μάννα

Καθημερινή παρουσία στη ζωή του χωριού

Τους δύο Πνευματικούς Πατέρες της, που με την καθημερινή, ακαταπόνητη και συνεχή παρουσία τους ενισχύουν και στηρίζουν τα μέλη της, τίμησε το περασμένο Σάββατο η «οικογένεια» του Μάννα.

Ο εφημέριος της Ενορίας Μεταστάσεως της Θεοτόκου (από το 1995) π. Αντώνιος Βουτσίνος και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων (από το 1992) π. Αντώνιος Χάλαρης ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στη φετινή εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα για την Ημέρα του Πατέρα.

«Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας υπήρξαν θεοφώτιστοι και διακρίθηκαν για την αγιότητα, την οσιότητα και τη διδασκαλία του ποιμνίου τους» σημείωσε στην έναρξη της βραδιάς η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελπίδα Νικητίδου.

Αναγνωρίζοντας το αγαθοεργές έργο, την πολύπλευρη προσφορά και τον αγώνα τους για την κάλυψη των αναγκών των Ενοριών τους, το διοικητικό συμβούλιο θέλησε να τιμήσει φέτος τους δύο ιερείς του χωριού που αφιέρωσαν τη ζωή τους και έγιναν πνευματικοί πατέρες για όλους τους κατοίκους του.

Με ιδιαίτερα τρυφερά και συγκινητικά λόγια, μέλη της οικογένειάς τους και εκπρόσωποι των ενοριακών συμβουλίων περιέγραψαν την πορεία της ιερατικής διακονίας τους, τον πλούτο αξιών που διέπουν τη ζωή και την πολυσχιδή δράση τους στην τοπική κοινωνία, αλλά και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν τους συνανθρώπους τους.

«Τιμή στο μεγάλο δώρο του Θεού, το Ιερατείο»

Ο π. Αντώνιος Βουτσίνος χειροτονήθηκε ιερέας στις 16 Δεκεμβρίου 1962 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο από τον τότε Επίσκοπο Σύρου Σεβασμιώτατο π. Γεώργιο Ξενόπουλο και από το 1963 έως σήμερα έχει υπηρετήσει ως εφημέριος στις μισές σχεδόν Ενορίες της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Το 1970 ίδρυσε τον Σύλλογο Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου και από τότε εκλέγεται συνεχώς πρόεδρός του. Από το 1970 έως το 2009 ασχολήθηκε ενεργά με την ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου και γυαλιού, τα έσοδα από την οποία διέθετε για τη δημιουργία διάφορων κοινωφελών έργων στις ενορίες που υπηρέτησε. Επιπλέον, είναι πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Κάριτας Σύρου από την ίδρυσή του (1983) μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, είναι γενικός Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου από το 1999, Εφημέριος της Ημιενορίας του Αγίου Ιακώβου στον Αξό, Λειτουργός του Ιερού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου στην Αζόλιμνο, λειτουργός των Ιερών Ναών στη Σίφνο και στη Μήλο που διοικητικά υπάγονται στην Καθολική Επισκοπή Σύρου, υπεύθυνος και λειτουργός του Καθολικού Κοιμητηρίου της Ερμούπολης, υπεύθυνος του προσκυνήματος της Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα και υπεύθυνος του Κατηχητικού Κέντρου της Καθολικής Επισκοπής.

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από τα χέρια της προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα, ο π. Αντώνιος Βουτσίνος σημείωσε πως όλα όσα ακούστηκαν για τον ίδιο αποβλέπουν σε ένα και μόνο πράγμα, την αποστολή ενός ιερέα, η οποία έχει τρεις διαστάσεις (κατηχητικό, λατρευτικό και φιλανθρωπικό έργο). Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την τιμή που έκαναν στο μεγάλο δώρο του Θεού, που λέγεται ιερατείο.

«Στο πρόσωπό μας τιμώνται όλοι οι Πατέρες του τόπου μας»

Ο π. Αντώνιος Χάλαρης χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1992 σαν διάκονος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερέας και τοποθετήθηκε στην Ενορία των Αγίων Αναργύρων. Ο ιστορικός αυτός ναός, ο οποίος χτίστηκε το 1865 χρειάστηκε πολλές επισκευές λόγω φθοράς. Τελευταία ανακαίνιση είχε γίνει το 1964. Ο π. Αντώνης από κοινού με το ενοριακό συμβούλιο προέβησαν στη ριζική επισκευή της οικίας του ιερέα (1993-1995), στην ανακατασκευή των βοτσαλωτών στο προαύλιο  2000-2001), στην ανακαίνιση ιερών εικόνων (1997-1998), σε εργασίες στον προαύλιο χώρο του ναού (2008-2009) και σε μεγάλη εσωτερική ανακαίνιση από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2015 με τη συνδρομή του κ. Αθανασίου Μαρτίνου (συντήρηση εικόνων, οροφογραφίες, επίπλωση, αναβάθμιση ηλεκτρικής παροχής κ.α.).  Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το καλοκαίρι προβλέπεται το εξωτερικό βάψιμο του ναού. «Με την απλότητά του, την καλοσύνη του, την αγάπη του για την ιεροσύνη και την οικογένεια του και με το χαμόγελό του, ο π. Αντώνης εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους, καθώς έχει αποκτήσει και ενορίτες από όλη τη Σύρο», κατέληξε ο κ. Νικήτας Γρυπάρης.

Με τη σειρά του, ο εφημέριος των Αγίων Αναργύρων ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου για την τιμητική διάκριση, ωστόσο σημείωσε πως, όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από όσα του επιβάλλει το καθήκον του, η οικογένειά του και το χρέος του στην εκκλησία. «Στο δικό μας πρόσωπο τιμώνται όλοι οι Πατέρες του τόπου μας, οι οποίοι με κόπους, αγώνες και ιδρώτα, κατάφεραν παρ’ όλες τις αντιξοότητες να εκπληρώσουν το καθήκον τους απέναντι στα παιδιά τους και την κοινωνία μας», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο, πλαίσιο της εκδήλωσης αναγνώστηκαν τα μηνύματα του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.  Το «παρών» έδωσαν, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αποστόλης Ρουσσουνέλος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός.