Θερινές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων

  • Δευτέρα, 16 Ιουλίου, 2018 - 11:44

Ολοκληρώνοντας τις θερινές μας πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στα εξής:

Στις 8 Ιουνίου 2018 η Ομοσπονδία μας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό μαγειρικής «Γεύσεις από τη θάλασσα», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκδήλωσης του Δήμου Πειραιά «Ημέρες Θάλασσας» (1-10/6/2018). Η παρουσίαση έγινε στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, στις υπαίθριες εγκαταστάσεις που μας παραχώρησε το «ΙΕΚ Όμηρος». Ειδικότερα, τα νησιά μας παρουσίασαν εδέσματα από παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους, ορισμένα από τα οποία προετοιμάστηκαν στις κουζίνες που διαθέτει το «ΙΕΚ Όμηρος» στον εκπαιδευτικό του χώρο πλησίον της έκθεσης.

Πλήθος περαστικών επισκέφτηκε τα περίπτερά μας και γεύτηκε τα ιδιαίτερα κυκλαδίτικα κεράσματά μας (αμοργιανό παστέλι και ρακόμελο, κατσικάκι και πιταράκια Μήλου, κρομμυδόπιτα Μυκόνου, ντοματοκεφτέδες και μελετίνια Σαντορίνης, γεμιστό κόκορα Σικίνου, φάβα Σχοινούσας), ενώ ο συνεργαζόμενος Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προχώρησε προς τιμήν μας σε επίδειξη τυροκόμισης.

Ο διαγωνισμός μαγειρικής ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Ομοσπονδία μας, αφού στα μικρά Κυκλαδονήσια απονεμήθηκε από κριτική επιτροπή σεφ το 1ο βραβείο διάκρισης, ενώ το 2ο και 3ο βραβείο παρέλαβαν αντίστοιχα η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών–Πειραιώς και η Ένωση Απανταχού Μανιατών.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η εκδήλωση «Γνωρίστε τις Κυκλάδες μέσα από τους Χορούς και τα Τραγούδια τους», η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός και υποστηρίζεται από τον Δήμο Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά;» Συμμετείχαν 10 χορευτικά συγκροτήματα από τα νησιά: Αμοργό, Ανάφη, Κέα, Κουφονήσι, Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο και Σχοινούσα, που εντυπωσίασαν το πολυπληθές κοινό με την εμφάνισή τους. Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα συνόδευε η σύντομη παρουσίαση καθενός από τους συλλόγους-μέλη της ομοσπονδίας μας και του αντίστοιχου νησιού προέλευσής του, με την παράλληλη προβολή εικόνων από τοπία και εκδηλώσεις του κάθε νησιού.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων: ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Καράμπελας (ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Ν. Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος ανέγνωσε επίσης μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και λοιπών νήσων κ. Δωροθέου Β’), ο Ναύαρχος και Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος κ. Ανδρέας Συρίγος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Αιγαίου-Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων κ. Χρηστιάννα Πάπιτση, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, ο Έφορος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Γεώργιος Δρούζας, η καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας) κ. Μαρία Λεκάκου και η Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας) κ. Ευαγγελία Στεφανιδάκη.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της: τους χορευτές και τους δασκάλους τους, τους μουσικούς, τους παρουσιαστές, αλλά και τους αφανείς παράγοντες του Δήμου Πειραιά και του Δ.Θ.Π.,  τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά (ΔΗ.ΡΑ.Π.) για τη διάθεση οπτικοακουστικών μέσων και τη βιντεοσκόπηση από το Κανάλι 1 του Πειραιά, καθώς και τις εταιρίες Aegean Speed Lines, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways που εξασφάλισαν με την προσφορά εισιτηρίων τη μετακίνηση χορευτών και μουσικών από τα νησιά τους.

Ελπίζουμε κι οι φετινές μας πολιτιστικές εκδηλώσεις να πέτυχαν το στόχο της γνωριμίας του ευρέος κοινού με τα νησιά μας και τις παραδόσεις μας (γαστρονομικές και μουσικοχορευτικές) και την προσέλκυση νέων επισκεπτών. Με την ευχή να ανταμώνουμε πάντα σε γιορτινές παραδοσιακές εκδηλώσεις και ιδίως στα νησιά μας, σας ευχόμαστε ένα καλό και ξένοιαστο καλοκαίρι!